Vi listar: Sju favoritplatser i Vietnam


Vietnam är smalt och långt men trots det alldeles fullproppat med oförglömliga upplevelser och spektakulära platser – vi törs påstå att här finns något för alla. Vi har sökt igenom hela Vietnam, från Hanoi i norr till Con Dao-öarna i söder, och valt ut en samling destinationer som har det där lilla extra. Oavsett om det är snorkling i det kristallklara vattnen i Halong Bay, lyxiga cocktails på en takbar i Ho Chi Minh-staden eller branta vandringsleder i bergen som lockar kommer du garanterat hitta nya pärlor att lägga till din resplan.

Halong Bay, Vietnam. Foto: iStock/MarcelStrelow

Bästa stället för: Bad och vattenaktiviteter

Halong Bay ligger lite drygt tre timmars bilresa öster om Hanoi och är ett ständigt populärt resmål för alla badtokiga på jakt efter natursköna omgivningar och kristallklart vatten. Denna paradisiska vik med bland annat kalkstensöar och omgivande berg kan enkelt utforskas på egen hand med kajak, snorkel och cyklop eller dykutrustning. Vill du lägga all fokus på att ta in de vackra vyerna kan du istället hoppa ombord på en djonk och sakta glida ner för kusten. Är det sol, bad och sandstränder du är ute efter så kan du ställa in siktet på Vietnams centrala kust. På och omkring Da Nangs milsvida stränder väntar massor av roliga aktiviteter såsom snorkling, vattenskidor, bananbåtar och möjlighet att prova på parasailing och flyboarding. Här ligger även World Danang Wonders Water Park som erbjuder mängder av kul för hela familjen och håller öppet hela veckan.

En flytande marknad i Mekongdeltat, Vietnam. Foto: iStock/hadynyah

Bästa stället för: Starka smakupplevelser

Vietnam har en av Asiens mest spännande matkulturer och står sig väl i konkurrens med till exempelvis Thailand när det kommer till kulinariska smakupplevelser. Befinner du dig i norra delen av landet får du inte missa Hanois enastående street food-scen. I de äldre kvarteren av staden kan du få en rykande skål pho, beställa in en kopp traditionellt vietnamesisk iskaffe eller skölja ner en chilihet gryta med en flaska lokalt öl. Har du förlagt din semester till södern kan du ta dig till någon ab de flytande marknaderna i Mekongdeltat, varav den mest besökta heter Cai Rang. På de överlastade båtarna hittar du allt från färsk frukt, grönsaker, kaffe och allt (verkligen allt!) annat i matväg.

Tram Ton Pass, Vietnam. Foto: iStock/Mumemories

Bästa stället för: Natursköna friluftsäventyr

Vietnam bjuder på enastående naturupplevelser oavsett var i landet du befinner dig – från bergen i norr till det väldiga Mekongdeltat i söder. Vietnams nationalparker sjuder av liv och hyser inte mindre än 16 % av jordens artbestånd (däribland över 300 däggdjursarter och 16 000 olika växter). Är du på jakt efter spektakulära vyer kan du traska längs Ba Be National Parks gömda vandringsleder eller ta dig till Vietnams högsta bergspass Tram Ton Pass som ligger på 1900 meters höjd mellan Lai Chau och Sa Pa. Längs Tram Ton Pass finns några av landets vackraste vattenfall och utkiksplatser så glöm inte ta med dig kameran. Om det är vildmark där du är ute efter kan du ta en båttur genom Su Cajuput-mangroven och skåda fåglar i sitt naturliga habitat. I Cuc Phuong National Park har du chansen att få syn på trädleoparder, kragbjörnar, Delacours langur och mängder av tropiska fjärilar.

Det Kejserliga Palatset i Hue. Foto: iStock/Gargolas

Bästa stället för: Historienördar

Hue ligger i centrala Vietnam och är hem till kungliga gravar, pagoder, tempel och det världsarvslistade kejserliga citadellet som trots krigsskador och förstörelse under 1900-talet förblir en betydande symbol för arkitektonisk, religiös och historisk prakt. Hue går också under namnet “Vietnams Kejserliga stad” och var under lång tid säte för Nguyen-dynastin. Under åren 1802 och 1945 fungerade staden även som landets huvudstad. Lite längre ner längs kusten ligger hamnstaden Hoi An, vars arkitektur och gamla centrum avslöjar en blandning av europeiska, japanska och kinesiska influenser som knappt alls har påverkats av moderniseringen – ett spännande glimt in i det förflutna med andra ord.

Valley of Love, Da Lat. Foto: iStock/saiko3p

Bästa stället för: Romantiska getaways

Da Lat är känt som en av Vietnams mest romantiska destinationer och kan erbjuda en välbehövlig paus långt borta från storstadens larm och liv. Förutom att njuta av vyerna över bergen och den stillsamma sjön Xuan Houng kan du bland annat sysselsätta dig med att paddla svanbåt, ta promenader i blomstergårdarna, prova lokala viner eller söka upp den perfekta utkiksplatsen (från toppen av Pinhatt har du smaragdgröna vyer över Tuyen Lam-sjön och från buddhisttemplet Trúc Lâm, som kan nås via en naturskön linbanetur ovanför lummiga dalar, har du utsikt över stadens pittoreska hustak). Efter en händelserik dag kan du bädda ner dig i en gammal fransk villa. Ett annat tips är de härliga risterrasserna i Mu Cang Chai som är en av områdets populäraste turistmål.

Ho Chi Minh-staden, Vietnam. Foto: iStock/PhongTranVN

Bästa stället för: Festliga utekvällar

Det finns ingen gräns för hur kul man kan ha det i den pulserande huvudstaden Ho Chi Minh-staden, där uteställen för exakt varje tillfälle och sinnesstämning trängs längs med gatorna. Här hittar du allt från tjusiga takbarer där du sippar på cocktails och blickar ut över stadens skyline, via hippa inneställen med livekonserter och uppträdanden, till galna fester i de mindre glamorösa (men inte desto mindre roliga) backpacker-kvarteren. Kläm i för kung och fosterland på någon av stadens många karaokebarer eller åk ut på en romantisk kvällskryssning med vin, mat, musik och dansuppvisningar. Vill du hellre knäcka några bärs vid det glittrande havet är Nah Trang på Vietnams sydkust stället för dig.

Bai Sao beach, Phu Quoc Island. Foto: iStock/AsianDream

Bästa stället för: Ostörd vila och avkoppling

Om det enda du vill är att koppla av och borra tårna i sanden kan du hoppa på båten eller flyget till Phu Quoc eller Con Daos skärgård. Phu Quoc ligger i Thailandsviken och är ett paradis med romantiska resorter, vita stränder och prunkande grönska. Förutom utmärkta förutsättningar för sol och bad finns här även kulturella och historiska sevärdheter att besöka. Con Dao-skärgården består av 16 öar (de flesta obebodda) utanför Vietnams sydöstra kust. Här hittar du kristallklart vatten, artrika naturreservat att utforska och ett korallrev som sjuder av liv.

,

Relaterade artiklar