Vi listar: Europas tolv finaste stränder


Börjar du längta efter sand mellan tårna, saltstänkt hår, värmande solsken och ljudet av brusande vågor? Vintermörkret börjar lida mot sitt slut och det är hög tid att planera sommarens resa. Just nu drömmer vi om lata dagar på stranden med en god drink i ena handen och en bra bok i den andra. Vi har finkammat Europa och guidar dig till de finaste stränderna.

Atrani. Foto: iStock/RudyBalasko

Atrani, Amalfikusten, Italien

En otroligt pittoresk strand som ligger gömd i en bukt på Amalfikusten. Här väntar vackra vyer var du än vänder dig och är en av den berömda kustremsans lugnaste stränder.

Playa Del Duque. Foto: iStock/darios44

Playa Del Duque, Teneriffa, Spanien

Det är enkelt att förstå varför denna strand ofta beskrivs som Teneriffas vackraste. De omgivande palmerna och den gyllene sanden gör detta till en härlig miljö att tillbringa sina semesterdagar i.

Elafonissi. Foto: iStock/zazamaza

Elafonissi Beach, Kreta, Grekland

Detta är en klassiker av en anledning! Med sin vit-rosa, pudermjuka sand och overkligt kristallklara vatten blir en strand inte mycket mer Instagramvänlig än så här.

Playa de las Catedrales. Foto: iStock/Lenorlux

Playa de las Catedrales, Ribadeo, Spanien

Denna strand bjuder på en annorlunda upplevelse. Här väntar nämligen läckra klippor formade som valvportar.

Pedn Vounder Beach. Foto: iStock/john shepherd

Pedn Vounder Beach, Cornwall, England

Det är enkelt att tro att man befinner sig på en tropisk medelhavsö när man ser denna bild, men den här stranden hittar du på Englands sydkust.

Cala Macarella. Foto: iStock/StudioBarcelona

Cala Macarella, Menorca, Spanien

Om kritvita stränder och turkost hav i en mysig vik omgiven av pinjeträd är din grej har du hittat rätt. Cala Macarella beskrivs ofta som en av Menorcas finaste badplatser.

Calanque d’En-Vau. Foto: iStock/cwrgutierrez

Calanque d’En-Vau, Cassis, Frankrike

Denna strand kallas ofta ”den hemliga stranden”. Du når den genom en långpromenad i relativt utmanande terräng eller med båt och är definitivt värt besväret.

Praia da Marinha. Foto: iStock/pkazmierczak

Praia da Marinha, Algarve, Portugal

Denna strand har verkligen det mesta: sand, klippor, berg, grottor och valv. Den är dessutom väldigt vacker att bara titta på.

Zlatni Rat. Foto: iStock/mbbirdy

Zlatni Rat, Brac, Kroatien

Zlatni Rat, som betyder ”den gyllene udden” toppar ofta listor över Europas vackraste stränder. Med dess unika form och vackra omgivande färger är det lätt att förstå varför.

Cala Luna. Foto: iStock/Marc_Osborne

Cala Luna, Sardinien, Italien

Det hade nog varit omöjligt att ta fram denna lista utan att nämna Sardinien. Cala Luna är ett exempel på den idylliska natur som väntar här.

Marathonisi. Foto: iStock/Eduardo Teixeira

Marathonisi, Zakynthos, Grekland

Marathonisi kallas ofta för sköldpaddsön och är ett paradis för den som är ute efter att snorkla, men fungerar lika fint för avkoppling i en idyllisk miljö.

Varbergs strand. Foto: iStock/Vintervit

Varbergs strand, Sverige

Du behöver inte åka så långt för en avkopplande solsemester. Här väntar en stor och lång sandstrand som kantas av mysiga ställen dit du beger dig när magen börjar kurra.


Relaterade artiklar