Vi guidar: Reykjavik


Denna färgglada stad må vara mindre än många andra Europeiska huvudstäder, men den är full av nordisk charm och kosmopolitisk flärd, vilket gör den till ett minst lika spännande resmål som platser som Rom, London eller Paris.

De färgstarka gatorna är värd till en avslappnad caféscen, som på kvällarna banar väg åt trendiga restauranger som förhöjt Islands foodie-status. Upptäck allt från hantverksöl till cocktails medan du får en inblick i nattlivet, som präglas av livemusik och eklektiska DJs. Coola gallerier, gatukonst och arkitektoniska pärlor ger staden en stilsäker framtoning. Passa på att gå på en filmvisning på en klassisk isländsk bio under vistelsen.

Loppmarknaden Kolaportið

Islands enda loppmarknad är bästa stället att fynda på. Här hittar du allt från vintageleksaker till ett brett utbud av böcker, så passa på att göra en avstickare hit för att kolla in alla second hand-prylar. Här finns också spännande mat för den som vill testa något annorlunda, som till exempel fermenterad haj och fårhuvud. Missa inte heller det isländska rågbrödet, som gräddas av geotermisk värme under marken.

Korvkiosken Bæjarins Beztu

Med tanke på alla fina restauranger det finns att välja bland kanske du blir förvånad över att vi rekommenderar en korvkiosk, men just denna råkar vara en av lokalbornas favoriter och har röstats fram till den bästa i Europa. Ställ dig i kö och beställ din korv med extra allt. Den isländska lammkorven smakar som bäst med alla tillbehör.

Fine Dining

I Reykjavik råder det ingen brist på fina matställen, men det finns några restauranger som alltid förblir snackisar. För nyskapande nordiska läckerheter ska du bege dig till den första restaurangen på ön som fick en Michelinstjärna: Dill. För klassiska rätter kan du istället besöka Gallery Restaurant, som öppnade 1965, eller Fiskfelagid, som serverar fisk- och skaldjursrätter i en källarlounge. Det finns mycket mer att upptäcka, så bege dig ut på stadens gator för att inleda ditt matäventyr.

Mokka Kaffi

Isländare älskar kaffe. Cafékulturen är viktig här, inte minst på grund av de kyliga temperaturerna och den lockande doften av nymalda kaffebönor. Det hela började på en av Islands äldsta espressobarer. Inuti är det sig likt sedan 1958, med samma interiörer och espressomaskinens pysande ljud i bakgrunden. Till kaffet kan du äta en klassisk våffla.

Laugavegur

Island är hem till en eklektisk blandning av eftertraktade designers och den unika isländska stilen är populär bland fashionistas världen över. Styr stegen mot den färgglada gatan Laugavegur, där butiker, caféer och barer står på rad och erbjuder en inblick i den isländska stilen. Besök Kiosk, där åtta designers visar upp sina produkter, redo att guida dig mot din nästa outfit. Handplockat vintage är ledorden på Spúútnik, medan Hrím har coola prylar till hemmet. Mellan shoppingen kan du besöka de många caféerna, barerna och matställena.

Hallgrímskirkja

Den raketliknande kyrkan Hallgrímskirkja går inte att ta miste bo och är ett arkitektoniskt mästerverk som sticker ut mot det dramatiska landskapet. Det expressionistiska bygget reser sig över staden och är en hyllning till Islands andlighet. Betala en mindre avgift för att gå till den skyddade utsiktsplatsen på toppen för en häpnadsväckande panoramautsikt över staden och de omgivande bergen.

, ,

Relaterade artiklar