Vi drar till fjällen


Vintermånaderna innebär högsäsong för våra skidorter runtom i landet. Vem behöver åka hela vägen ner till Alperna när du kan åka upp istället och ha det minst lika trevligt (om inte bättre) på hemmaplan? Den familjära känslan av att dricka glögg och få vara i den svenska naturen får man inte någon annanstans. Vi skiner nytt ljus på de två svenska fjällklassikerna – Åre och Sälen. Packa ner pjäxorna och njut av den svenska vintersolen där den är som bäst.

Med skidåkning i fokus

Åreskutan, med sin snygga belägenhet 1420 meter över havet, erbjuder fantastiska möjligheter till skidåkning. Vi pratar om 4 olika pister i färgerna grönt, blått, rött, och svart. Orientera dig runt med pistkartan och hitta det som passar dig. Prova även på manchester-åk i kvällsmörkret. Utmana dig själv med offpist eller snabba nedfarter där eliten tränar – är det fallhöjd du är ute efter så är Åre definitivt skidorten för dig. För ett lugnare tempo har du familjevänliga doldisar som Gruvbacken i Huså och Edsåsdalen, eller barnens Björnen.
Sälens skidanläggningar Kläppen, Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället och Stöten, är alla ideala för nybörjaren som vill jobba på sina slalomsvängar. Här kan du ta det i din egen takt utan att behöva känna någon press. Ta med snowboarden och gör hopp i luften i parkområdet eller testa 360°. Väggen är med sin fallhöjd på 370 meter, den brantaste av alla backar och kanske något för den våghalsiga och erfarna. Sälen är dessutom skidorten som andas historia och är hem till världens äldsta skidmaraton – det nio mil långa Vasaloppet. Med längdspår som breder ut sig över såväl skogsterräng som kalfjäll, är Sälen förmodligen rätt plats för dig som föredrar att åka längdskidor.

Aktiviteter utanför pisterna

Utöver skidåkning så finns det en hel del att sysselsätta sig med i Åre. Det mest klassiska, och kanske även det roligaste, är att ta sig fram i den glittrande snön på en snöskoter eller ett hundspann. Gillar du ännu mer fart bör du åka zipline och isrally. Några av de lite mer unika upplevelserna är zorbing och gos med älgar. Vill du komma ännu närmare naturen, kan det vara värt mödan att bege sig ut till Sveriges största (och vackraste) vattenfall, Tännforsen, som ligger drygt 22 kilometer från Åre.

Tännforsens vattenfall, foto: GettyImages/Michele D’Amico supersky77

Ta en paus från skidorna i Sälen och prova på kitesurfing på snö – något man inte gör varje dag. Skulle du behöva ett avbrott från kylan, kommer du inte att vara uttråkad heller. Unna dig äventyrsbad, avkopplande chokladmassage eller surfa på inomhusvågen Flowrider på Experium i Lindvallen. Barnvänliga Sälen erbjuder dessutom safari från en snömobil och skattjakt för de yngsta skidåkarna. Gå genom den magiska trollskogen i Hundfjället, där du stöter på sjungande träfigurer i form av charmiga små troll.

Nöje och uteliv på fjällen

Åre är skidorten med puls och en smula stadskänsla – här vill man gärna fortsätta att hålla igång även efter att man har tagit sig ner för skidbacken sista gången för dagen. Värm upp på Fjällgårdens Afterski, där festen börjar redan på eftermiddagen. Här spelas det kända cover-klassiker som det är omöjligt att inte sjunga med till. Om du fortfarande har ork är det bara att fortsätta till Bygget – nattklubben med stort N vars tre dansgolv lockar till sig den oftast lite yngre publiken. För den äldre generationen rekommenderas Country Club, som är en av de första nattklubbarna i orten.
I det lite mer barnvänliga Sälen är atmosfären generellt lugnare. Här är det desto vanligare att stanna hemma i stugan med familjen och dricka varm choklad. Trots att utbudet för uteliv är mer begränsat än i Åre, så finns Högfjällshotellet som är det ultimata after ski-ställen för den partysugna. Nattklubben Ice på Sälfjällstorget bjuder på schlagerkvällar och kända artistnamn som uppträder emellanåt.

Sälen, foto: GettyImages/JFP

Vad ska man äta?

Du kommer inte att gå hungrig i Åre oavsett vad du har för smaklökar. Närproducerade läckerheter från Jämtland hittar du på Buustamons Fjällgård, där alla råvaror förbereds från grunden. På Hotell Granen kan du unna dig riktig svensk husmanskost i en rofylld atmosfär. Restaurang Grow har grön matglädje som koncept, och här trivs man som vegetarian, vegan eller allmän grönsaksälskare. Är du riktigt hungrig kan du sätta tänderna i ”Megaburgaren” på Broken Åre.
Sälen kan kontra med ett restaurangutbud som är oändligt. Unna dig en ordentlig fika i form av en frasig våffla på Fågelboet vid Sälfjällstorget. Bege dig till Gammelgården och mumsa på vilt, eller ät prisbelönt sushi i Högfjällshotellets Seafood Bar. Köttälskaren kommer att trivas i Gustav Grill & Bar och Lammet & Grisen i Lindvallen. Avnjut en riktig fjällmiddag till en oslagbar utsikt över dalgången och med öppen brasa i Kläppens Toppstuga. Vill du smaka på lokal fjällko och specialiteter från Österrike i en traditionell alpinsk miljö, kan du sätta dig till bords i Tyrolerladan.

Åre, foto: GettyImages/Nonenstyle / 500px

Hoppsan! Glömt din snowboard hemma?

Om du saknar någon som helst utrustning (eller behöver uppgradera din fjällgarderob helt och hållet) kan du både hyra och köpa allt från hjälmar till längdskidor på ett flertal ställen, bland annat i Alpindepån och Skistarshop i Åre. Befinner du dig i Sälen är det bara att bege sig till Alpinbutiken Lindvallen eller Kläppen till exempel.

Sälen, foto: GettyImages/Henrik Johansson

Så…vilken skidort är du?

Lutar det mot Åre eller Sälen? Vi hjälper dig med beslutsångesten.
Det är i Åre det händer om du vill ha sena kvällar och slå klackarna i taket. Utbudet i Åre må vara familjeanpassat, men dessvärre så är bil nästan ett måste för barnfamiljen som vill ta sig till skidbacken och tillbaka. Tänk också på att om du föredrar längdåkning framför höjd, så är utbudet här inte lika stort.
Vad gäller Sälen så kan du förvänta dig ett lugnare tempo vad gäller uteliv, vilket skapar en trevligare tillvaro för barnfamiljen eller kärleksparet. Dock tar längre tid att transportera sig mellan skidbackarna i Sälen eftersom det är mer utspritt. Bra att ha i åtanke också är att vad gäller fallhöjd, så finns det här inte lika många alternativ att skryta med.
Oavsett vilken av bergstopparna du hamnar på, kan du säkert se framför dig hur du står och beundrar utsikten av det snötäckta landskapet runtomkring, medan den kristallklara luften fylla dina lungor innan du tar sats. Nu är det upp till dig att bestämma vart det bär av.


Relaterade artiklar