Venedig – den flytande italienaren


Burano

Denna ö är ofta förbisedd, då många turister inte tycker det är värt mödan att ta båtturen över. Var inte en av dem  – du vill inte gå miste om den unika identitet, med ljusa, färgglada byggnader och imponerande kokkonst, som Burano har. Mycket färre turistfällor är en annan bonus.

Mercatino dei Miracoli

Loppmarknaden Mercatino dei Miracoli äger endast rum några enstaka gånger om året, och erbjuder antikviteter och fynd i mängder. Eftersom de flesta säljare är venetianer, kan du hitta vintage-artiklar till god kvalitet och bra priser. För fyndaren och antikälskaren är denna loppis ett måste.

Scuola Grande di San Rocco

Rom må ha det sixtinska kapellet att skryta med, men Venedigs San Rocco har några häpnadsväckande fresker av Tintoretto, som nästan är minst lika mäktiga. Konstnärens porträtt av Uppstigningen är ärorikt mörk, med en ton som är i samspel med tidsandan, då Venedig förlorade en halv miljon av sina invånare till följd av pesten.

Malefatte Boutique

Att shoppa mode i Venedig kan bli en dyr historia. För mer budgetvänliga alternativ kan du besöka denna lilla butik, där alla kläder och accessoarer är handgjorda av lokala fångar från återvunnet material. Detta samverkande gör det möjligt för fångarna att tjäna ihop lite pengar till slutet av deras rehabilitering. Win-win.

Osteria Al Bacco

Långt borta från turistvimlet hittar du denna osteria som inte bara är en av stadens äldsta, utan också en given favorit bland lokalborna. På deras uteservering i trädgården (vilket är sällsynt i Venedig) kan du mumsa i dig de finaste skaldjursrätterna staden har att erbjuda, som spaghetti med bläckfisk eller grillad havsabborre.

Libreria Acqua Alta

Denna underliga lilla bokhandel är ett ständigt offer för återkommande översvämningar. Tack vare butiksägarens livliga fantasi, har den sitt alldeles egna sätt att bekämpa floderna. Böckerna är uppstaplade i badkar, gondoler och tunnor, vilket gör det möjligt för dom att flyta ifall det skulle bli kris – ett kreativt under som endast kan beskådas i Venedig.

All’Arco

Stadens bästa Cicchetti hittar du i denna undangömda trattoria. Vad är en Cicchetti, undrar du? Det är olika sorters tapas i typisk venetiansk stil, så slå dig ner vid ett av borden (eller mingla i baren) och mumsa i dig tallrikarna med en Aperol Spritz i handen. Ett tips: kom riktigt hungrig så att du kan smaka på en av varje.

Ghettot

Det judiska ghettot i Venedig har spelat en viktig roll i Italiens historia. Från att ursprungligen ha varit ett område för tillflykt, till att bli en plats för isolering, var det i just detta ghetto som den humanitära filosofin bakom Renässansen spreds. Det var också här konceptet för karantän föddes, i syfte att rädda Venedigs befolkning från digerdöden. För att gräva djupare, besök Museo Ebraico.

Cantina Azienda Agricola

Denna venetianska bacaro är så traditionell som den kan bli. Här kan du sitta och iaktta lokalbor, medan de passionerat sitter och debatterar kring politik och världsproblemen. Här kan du avnjuta smaker som är både autentiska och plånboksvänliga, ett stort urval viner (för endast lite mer än ett euro per glas) och självklart även lokalproducerad cicchetti.

Al Timon

På denna hippa bar rätt vid kanalen, kan du se den yngre generationen sitta och sippa på spritz al bitter, i väntan på att få slå sig ner vid ett av borden bredvid den smala gånggatan. Men oroa dig inte – i anslutning till baren har en båt permanent slagit ankar och erbjuder mer utrymme, till tonerna av jazzuppträdanden dessutom. Beställ in ett regionalt vin, ett par cicchettis, och luta dig tillbaka. Välkommen till Italiens pärla.

,

Relaterade artiklar