Västkustens vackraste pärlor


Från Bohusläns slätslipade klippor och spräckliga landskap av kubbar och skär leder Västkusten vidare till Västergötlands kust och Hallands bokskogar och långa sandstränder. Allas vår ”bästkusten” är älskad av många och lockar allt från målare till surfare varje år. Vi är benägna att hålla med om att Västkusten är just den bästa.

Längs Uddevallas strandpromenad mot Konditori Snäckan

Uddevallas prisade strandpromenad sträcker sig från stadens gamla snäckskalsbankar, genom centrum och ut till en badplats. Nio kilometer skog, stad och strand bjuder på en riktigt fin promenad, som mynnar ut i vackra bryggkonstruktioner som är byggda runt de branta bergen längs vattnet. Härifrån får man dessutom en av de vackraste utsikterna mot den minst lika imponerande Uddevallabron. Ett måste är att avsluta promenaden vid Gustafsberg, där man kan gå till populära Konditori Snäckan och hugga in på en lyxig räkmacka med havet som granne.

Kosteröarna och Sveriges enda korallrev

Strax utanför Strömstad ligger Kosteröarna, varav de två största är Nord- och Sydkoster. De är i princip bilfria, så är man ute efter att komma bort från avgaser och oväsen kan man inte hitta en bättre plats att njuta av livet på. Stora delar av öarna tillhör ett naturreservat, medan vattnet runt omkring är Sveriges första marina nationalpark. Mellan varven av cykling och glassätande finns det därmed chans att komma närmare djur- och naturlivet (över 6 000 arter och Sveriges enda korallrev!), omgiven av brusande vågor. Många av de djurarter man hittar här finns dessutom ingen annanstans i Sverige.

Målarens drömlandskap på Tjörn

Tjörn har blivit en riktig konstnärsmagnet. Ön har ett alldeles speciellt ljus och det bohuslänska landskapet är dessutom precis lika vackert. Om man inte är målare själv kommer man garanterat att inspireras till att bli det efter ett besök på Nordiska Akvarellmuseet, som ligger ovanpå vattenytan i en stillsam bukt i Skärhamn. Museet har bland annat visat konst av Salvador Dalí, Elsa Beskow och Anders Zorn. Blir du såld på målandet kan du hyra en gästateljé på Bockholmen nära museet.

Kallbadhuset i Varberg. Foto: iStock

Medvind i surfingstaden Varberg

Med vinden i håret susar man fram på två hjul, mellan grönskande buskar och det glittrande vattnet, alltmedan doften av hav, salt och tång närmar sig – strandpromenaden i Varberg är en av Sveriges absolut vackraste, men det är inte bara cykelfantaster som samlas just här. Varberg har en lång historia som badort tack vare sin långa sträcka av vita sandstränder, medan det grunda vattnet och avsaknaden av skärgård gör att dess kust har ett av Nordeuropas bästa vatten för surfing i olika former. En av områdets mest populära surfingplatser är Apelviken. Här är det precis lika trevligt att ge sig ut på brädan om vinden bjuder till som att beskåda sportentusiasterna medan man silar sand mellan tårna på stranden.

Smögenbryggan. Foto: iStock

Från Smögenbryggan till Hållös granitklippor

Smögen är enligt många Västkustens starkast lysande stjärna och vem skulle väl inte hålla med om det efter att man har smakat på Smögenräkor? Men Smögen bjuder på mycket mer än bara den populära bryggan, kantad med butiker, restauranger och krogar. Från Smögen åker man enkelt till Hållö, som är ett paradis av släta granitblock och dolda badplatser. Här behöver man verkligen inte trängas med folkmassorna. Vattnet är kristallklart och är förutom bad idealiskt för snorkling och dykning. Hållö är även hem till Bohusläns äldsta fyr – så pittoreskt som det kan bli.

Hamnen i Fjällbacka. Foto: iStock

I kulturens fotspår i Fjällbacka

Fjällbacka låg Ingrid Bergman varmt om hjärtat och hon vistades gärna just här när hon var i Sverige. Det är lätt att förstå vad hon såg i detta vackra lilla fiskeläge. Promenerar man upp för trätrapporna till toppen av Vetterberget kommer man till en av de bästa utsiktsplatserna där man kan se ända till de norska fjällen om vädret tillåter. Kungsklyftan i Vetterberget var en platserna där man spelade in Ronja Rövardotter och det är även just i Fjällbacka som Camilla Läckbergs deckare utspelar sig. Kanske blir du själv inspirerad till att skapa medan du promenerar längs öns fina vandringsled.


Relaterade artiklar