Vår ö-guide till Sicilien


Sicilien är en ö fylld av förtrollande äventyr, myter, legender och oemotståndlig italiensk charm. Medelhavets största ö skiljer sig från resten av Italien och har en lång historia som har satt sina spår. Greker, romare, bysantiner, araber, normander, tyskar, fransmän och spanjorer har alla influerat Sicilien och detta återspeglar sig tydligt i arkitekturen, kulturen, konsten och maten. Siciliens mångfald och karaktär gör det till det perfekta valet för en ö-semester. Upptäck våra bästa val av platser att se runtom på ön, från underbara kuststäder till lockande kulturupplevelser.

Palermo

Huvudstaden på Sicilien är ett upplopp av århundraden gammalt kulturellt inflytande och inbäddat i hjärtat av den antika världen. Strosa på gatorna och upptäck souk-liknande marknader och arabesque-kupoler, som ligger inbäddat bland barocktorg och normandiska domkyrkor. Blandningen av öst och väst, nytt och gammal, är en spännande kombination. Här finns trendiga barer och nya chica matställen som bidrar till den livliga och fängslande atmosfären i staden. 

Ortygia

Syrakusas antika centrum Ortygia är en mytisk ö med arkaisk glans och fantastisk arkitektur. Den spännande kontrasten av vackra palats i vit marmor bland forntida ruiner och dolda barer och restauranger gör det till en plats med mycket att upptäcka. Klassicismen återspeglas tydligt i Ortygia, från Apollo-templet till fontänen i Arethusa. Den grekiska mytologin har också satt sina spår då detta är Artemis födelseplats och gudinnan Kalypso var bosatt här. 

Forntida teater i Taormina

Detta är förmodligen en av de mest fantastiska klassiska platserna på Sicilien, om inte i hela Italien. Den forntida amfiteater med grekiskt ursprung, ligger glansfullt på kanten av sluttningen och har en oslagbar utsikt över Etna, Naxossundet och Kalibrien. Teatern används än i dag och här hålls konserter, prisutdelningar, balett- och operaföreställningar och andra events. Gå på en föreställning på kvällstid och upplev en magisk kväll högt uppe på den sicilianska sluttningen.

Catania

Som den näst största staden på ön är Catania en riktig lokal stad. Den barocka ståtligheten syns även till här men samtidigt finns en modern atmosfär på de trendiga barerna och uteställena när solen har gått ner. God mat finns det även gott om i Catania som är hem till Siciliens berömda Pasta alla Norma.

Tempeldalen i Agrigento

Atens Parthenon må vara ett av de mest imponerande grekiska templen som finns, men Siciliens tempeldal Valle dei Templi på västra sidan av ön förtjänar också en plats på toppen, bokstavligen. Med kusten på ena sidan och bergen på andra sidan, ligger en kedja av antika grekiska tempel längs kanten på en sluttning. De flesta står fortfarande idag och erbjuder en otrolig inblick i det antika grekiska livet.

Mercato di Ballarò

Denna färgstarka, livliga gatumarknad är ett stopp i Palermo som inte kan missas – bokstavligen, eftersom den slingrar sig genom flera av stadens huvudgator. Den livliga marknaden är ett upplopp av färger, brus och dofter, och är ett utmärkt ställe att handla en billig lunch från ett av de flera utspridda matstånden som serverar nykokta specialiteter till bra priser.

Castello di Venere

Detta normandiska slott ligger högt upp på toppen av ett berg, med den medeltida Erice i bakgrunden. Byggt på det tidigare Venustemplet flankeras det av höga stenmurar som sägs ha byggts av Daedalus själv. Ta med en liten flaska vin och njut av den vackra panoramautsikten över ön.

Taormina 

Högt uppe på ett berg på Siciliens östra kust ligger en av de mest traditionella semesterorterna på ön. Den vackra orten har varit populär i århundraden, särskilt efter att den återupptäcktes under Grand Tour på 1700-talet. Det är inte svårt att förstå varför, Taormina utstrålar charm i överflöd, med en mängd restauranger, butiker och barer som tillför klassisk italiensk kustglamour till Siciliens kust.

Vulkanlandskap

Mount Etnas kontinuerliga utbrott och höga temperatur är en ständig påminnelse om denna stora ös ömtålighet. Europas största aktiva vulkan är ett unikt landskap i det omgivande området. Ta linbanan upp till nästan toppen, utforska den isolerade idyllen på ön Pantelleria, eller vandra genom Madonie och Nebrodi-parkerna.

Alacantara River Canyon

Sätt på badkläderna och svalka dig i denna dramatiska naturmiljö. En smal vattenpassage är omringad av två höga väggar som har bildats av vulkanisk lava. Du kan gå genom denna passage, ibland med vatten ända upp till nacken, för en oförglömlig upplevelse. Guidade turer är tillgängliga och rekommenderas.

,

Relaterade artiklar