Vår guide till världens vackraste vattenfall


Brusande vattenmassor, öronbedövande dån, och duschar av vattenånga i ansiktet – få upplevelser är lika imponerande som att stå bredvid ett mäktigt vattenfall. Dessa naturliga underverk finns på alla kontinenter och i alla former, från smala och höga till korta och breda. I denna artikel guidar vi dig till några av de mest spektakulära vattenfallen i världen. 

Foto: iStock/ValentinaFa

Niagarafallen (Kanada/USA) 

Precis som många andra av världens mest spektakulära vattenfall utgör Niagarafallen en naturlig gräns mellan två länder, i det här fallet provinsen Ontario i Kanada och staten New York i USA. Niagarafallen består av tre separata vattenfall: Bridal Veil Falls, American Falls och Horseshoe Falls (även känt som Canadian Falls), varav det sista, med sina 54 meter i fallhöjd och 920 meters bredd är det största av de tre. För den bästa upplevelsen rekommenderar vi en tur med en klassisk ångbåt, så kallad Maid of the Mist, som tar dig direkt under vattenmassorna. Glöm ej ponchon, samt att kontrollera att din kamera är vattentät innan du ger dig ut bara! 

Förutom de cirka 30 miljoner turister som årligen besöker fallen så lockar en och annan våghals som vill utmana ödet, varav en av de mest berömda är Anne Taylor som 1901 blev den första person att åka nerför fallen i en tunna och överleva – med sig på färden hade hon även sin katt (som även den klarade sig oskadd). 

Foto: GettyImages/Jay Dickman

Angelfallen (Venezuela)

Mitt i den närmast ogenomträngliga regnskogen i sydöstra Venezuela ligger Angelfallen – som innehar titeln som världens högsta. Urbefolkningen Pemons namn på fallen “Kerepakupai Meru” betyder Vattenfallen vid det djupaste stället – vilket säger en del om hur avlägset detta naturliga underverk ligger. Faktum är att denna plats blev känt för omvärlden först på 1930-talet efter att den amerikanske flygaren Jimmie Angel “upptäckte” det då han var ute och letade efter guldfyndigheter i området. Och vad är guld i jämförelse med ett så sensationellt fynd som detta? Angelfallen är på hela 979 meter, med ett fritt fall på 807 meter, vilket innebär att en stor mängd av vattnet hinner blåsa iväg innan det når marken. Att ta sig hit är en prövning, men när man väl kommer fram väntar en belöning som heter duga. 

Foto: GettyImages/Kelly Cheng Travel Photography

Victoriafallen (Zimbabwe/Zambia)

Om du vill uppleva världens största fallande vattenmassa så är det bara en plats som gäller – Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia, där Afrikas fjärde största flod, Zambezi, störtar 108 meter rakt ner i en ravin. Under regnperioden kan det falla så mycket som 9100 kubikmeter vatten per sekund, vilket i sin tur skapar ett vattenmoln som kan sträcka sig så högt som 1,5 kilometer upp i luften. Inte konstigt då att Victoriafallens andra officiella namn, Mosi-oa-Tunya, betyder “den dundrande röken” på lozi. Under vissa delar av året kan den som söker adrenalinkickar bada i den så kallade Devil’s Pool, som är en naturlig formad bassäng i berget, belägen endast några meter från det vertikala stupet. De som hellre söker spänning på torra land, kan ge sig ut på safari i någon av de närliggande naturreservaten. 

Foto: iStock/RicardoKuhl

Iguazúfallen (Argentina/Brasilien)

“Stackars Niagara!” lär Eleanor Roosevelt ha sagt första gången hon fick se Iguazúfallen. Och vilken syn det är! Under regnperioden består Iguazúfallen av inte mindre än 275 olika fall som draperar den tre kilometer långa klippväggen – detta innebär en samlad vattenvolym på 45 700 kubikmeter i sekunden! Detta kan jämföras med Niagara som är en tredjedel så stort. En sak som de två fallen har gemensamt är dock att de båda utgör en naturlig landgräns – i Iguazús fall gränsen mellan Brasilien och Argentina (dessutom ligger gränsen mot Paraguay några mil västerut). På den brasilianska sidan finns en gångbro som leder ut i kanjonen varifrån man får en enastående vy över området. Skulle detta inte vara enastående nog så anordnas även helikopterturer. Detta gäller dock endast om du befinner dig i Brasilien. Argentina har förbjudit all helikoptertrafik som ett led i att skydda områdets unika flora och fauna.

Iguazúfallens spektakulära skönhet har inte gått Hollywood förbi. Bland filmer som spelats in här kan nämnas James Bond-filmen Moonraker, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull och Black Panther. 

Foto: iStock/DieterMeyrl

Dettifoss, Gullfoss och Seljalandsfoss (Island)

Den lilla vulkanön i norra Atlanten har ett klimat som gjort för vattenfall med extrema mängder nederbörd och smältvatten från de många glaciärerna som måste ta vägen någonstans. Antalet vattenfall på Island beräknas ligga på omkring 10 000, så oavsett var du reser på ön så har du ett enastående naturskådespel nära till hands. På den glesbefolkade och karga östsidan ligger Dettifoss, som inte bara är Islands, utan även Europas största vattenfall. Reser du längs den världsarvslistade Gyllene cirkeln så kommer du så småningom till det sagolika Gullfoss (isländska för de gyllene fallen), som på mitten av 1900-talet räddades undan det fruktansvärda ödet att bli ett vattenkraftverk. Bland Islands mest besökta utflyktsmål räknas Seljalandsfoss på sydkusten. Det spektakulära med detta vattenfall är att man kan ställa sig bakom vattenfallet – så glöm inte kameran! 

Foto: GettyImages/ViewStock

Huanggoushu (Kina)

Sist men inte minst vill vi tipsa om det största vattenfallet på det asiatiska fastlandet, Huangguoshu. Detta sagolikt vackra vattenfall har av poeter liknats vid både silke och pärlor och är ett av sydvästra Kinas populäraste turistmål – de kinesiska turistmyndigheterna har klassat områdets skönhet AAAAA, vilket är den högsta utmärkelsen. Huangguoshu består av 18 olika fall, varav det högsta är 78 meter högt. Längs de olika fallen går olika promenadvägar, med utkiksplatser på olika nivåer. Bakom vattenfallet ligger en annan populär sevärdhet, nämligen den 134 meter höga grottan Shuiliandong, som enligt legenden ska ha varit hem åt huvudpersonen i Wu Cheng’ens klassiska berättelse Färden till västern, från slutet av 1500-talet. 

, ,

Relaterade artiklar