Vår guide till Toscana


För den som önskar fånga själva essensen av Italien, med allt vad det innebär av charm och skönhet, finns det få ställen som är bättre att resa till än Toscana. Här öppnar sig en värld av läcker mat, fascinerande historia och spännande kultur – det var faktiskt just precis här som mästarna da Vinci, Michelangelo, Dante och Botticelli levde och verkade. 

Här, bland de böljande kullarna, ligger berömda städer som Florens och Pisa, men även mängder av idylliska byar och pittoreska småstäder som bara väntar på att utforskas. I denna artikel har vi samlat ett gäng favoriter som du inte får missa under din nästa semester i Toscana.

Siena

Denna medeltida metropol är ett utmärkt exempel på hur Toscana såg ut en gång för länge sedan. Ge dig ut i virrvarret av vindlande gränder som utgör stadskärnan och upptäck stadens gömda pärlor – inte minst de många enotek och trattorior, som frestar med lokala delikatesser av alla de slag. Sienas magnifika domkyrka, Duomo, är en praktfull byggnad som med sin gotiska arkitektur sätter en tydlig prägel på kvarteret vari den ligger.

Pisa

Piazza dei Miracoli, torget där det berömda lutande tornet står, anses vara ett av världens viktigaste centrum för medeltida konst och ett måste att besöka under din vistelse i Pisa. Utöver nämnda Piazza dei Miracoli är Pisa främst en studentstad, med relativt få turister jämfört med sina grannar. Här kan du besöka trevliga och prisvärda matställen och njuta av den genuina toskanska stämningen.

Barone Ricasoli

Ingen resa i Toscana vore komplett utan ett besök på en vingård, så varför inte göra en utflykt till den äldsta i hela Italien? Det pampiga slottet Barone Ricasoli har anor tillbaka till 1000-talet och ligger vackert med utsikt över det böljande toskanska landskapet. Här har man tillverkat vin i sekler och enligt legenden var det här som Chianti Classico såg dagens ljus för första gången. Boka in en vinprovning, hitta din favorit och slå dig sedan ner och avnjut den ädla drycken medan du blickar ut över de sköna omgivningarna.

Pitigliano

Uppe på Toscanas kullar ligger mängder av små pittoreska samhällen, men Pitigliano kan vara en av de mer minnesvärda. Denna undangömda pärla är omringad av rejäla stenmurar som skänker en medeltida känsla av över staden. Hit kommer få turister, och i staden råder en harmoniskt rofylld stämning. I Pitigliano bodde en gång i tiden en större judisk församling, något som gett staden sitt smeknamn Lilla Jerusalem. För den som vill lära sig mer om Pitiglianos fascinerande historia kan besöka stadens lilla museum.

Fiera Antiquaria 

Den som inte kan få nog av gammaldags charm, samt vill fynda unika antikviteter bör bege sig till pittoreska Arezzo. En gång per månad fylls stadens medeltida torg av marknadsstånd där antikhandlare och andra försäljare från hela regionen saluför sina varor. Här har du chansen att hitta prylar du inte hittar någon annanstans, så kontrollera noga vilket datum som gäller. 

Elba

Den lilla ön Elba, utanför Toscanas kust, är mest känd som platsen dit Napoleon förvisades efter fördraget i Fountainebleau, 1814. Skulle den forne kejsaren sett ön nu, 200 år senare, skulle han nog inte ha känt igen den. Dagens Elba är ett paradis för alla som gillar friluftsliv och vackra vyer. Här kan man bland annat ägna sig åt vandring, cykling och kajakpaddling. Den som är särskilt förtjust i fisk och skaldjur har mycket att se fram emot. 

San Miniatos vita tryffel

Man kan inte få nog av vackra medeltidsstäder, så därför tänkte vi tipsa om ännu en, San Miniato, som är en vallfärdsort för alla gourmeter. Bland matälskare är San Miniato synonymt med den sällsynta vita tryffeln som växer i skogarna utanför staden. Här kan du bland annat besöka de många, välrenommerade restaurangerna, delta i en matlagningskurs där du får lära dig att tillaga toskanska rätter samt titta in hos de lokala slaktarna Falaschi, från vars butik de flest restauranger köper sitt kött.

Fiesole

Den romerska amfiteatern i Fiesole är häpnadsväckande välbevarad. Den är faktiskt i så gott skick att den fortfarande används till föreställningar. Det spännande mötet mellan det antika och det moderna kan upplevas varje sommar, då det i amfiteatern hålls evenemang av hög konstnärlig höjd. Fiesole kan även locka med vacker arkitektur och enastående utsikt över det omgivande landskapet. 

Castello di Sammezzano

Färgstarka Castello di Sammezzano är trots sin praktfullhet något av en undangömd pärla. Slottet byggdes ursprungligen som ett moriskt palats översållad med exotiska arabiska ornament. Tyvärr så har palatset förfallit efter otaliga ägarbyten och år av försummelse, och dess framtid ser oviss ut. Det hålls guidade turer här, med dessa är sällsynta, så skulle du få chansen att följa med, så väntar dig en oförglömlig upplevelse. 

Palio di Siena

Vill du uppleva stor dramatik och brinnande passion? Hästkapplöpningen i Siena är en urgammal tradition och en av sommarens absoluta höjdpunkter. Tävlingarna hålls i två omgångar, i juli och augusti, och står mellan de olika stadsdelarna, vilket resulterar i en elektrisk stämning med rusande hästar, öronbedövande jubel och folkfest.

,

Relaterade artiklar