Vår guide till Paris arrondissement


Varje år lockar Paris miljontals besökare med löften om romantik, tidlös elegans och flärdfull grace. Den franska huvudstaden bjuder på allt från konst, kultur och mysiga kryssningar längs Seine till spännande barer, god mat och förstklassig shopping. Och det spelar ingen roll om du är en förstagångsbesökare eller luttrad frankofil – städernas stad får dig på fall varje gång. I den här artikeln delar vi med oss av våra favoritdelar av Paris – arrondissement för arrondissement för att din vistelse ska bli så magnifique som den bara kan! 

Foto: iStock/unknown1861

1:a och 2:a arrondissementet: Klassisk charm i stadens hjärta

Om du har ont om tid är dessa två delar perfekta för en snabbtur i Ljusets stad. 

Ingen Parisresa vore komplett utan ett besök i storstadens hjärta. Här samsas historiska sevärdheter vägg i vägg med stadspuls. Strosa nedför de pittoreska flodbankarna längs Seine och gör små stopp vid sevärdheterna längs vägen. Här ligger bland annat det imponerande Grand Palace, världsberömda Louvren, Tuilerieträdgården samt den västra delen av Île de la Cité – där du inte får missa Sainte-Chapelle vars vackra glasmålningar verkligen är en fest för ögat. 

3:e och 4:e arrondissementet: botanisera bland läckra godsaker och kulturella praktverk i oförglömliga Le Marais

Utforska mysiga Le Marais – en ständig favorit för alla som är på jakt efter såväl kulinarisk som kulturell stimulans.

Det spelar ingen roll vad du har planerat att göra under din Paris-vistelse, förr eller senare hamnar du i Le Marais. Denna turistmagnet myllrar av vacker arkitektur, trendkänsliga parisare och inbjudande barer och restauranger. I Le Marais ligger också stadens gamla judiska kvarter, perfekt för den som är sugen på lite historia. Boknördar får inte missa att göra ett besök på Musée Victor Hugo, som huserar i den store författarens gamla bostad. Konstälskare kan istället styra stegen mot Picassomuseet eller Centre Pompidou. Börjar det kurra i magen av alla kulturella intryck så finns det mängder av godsaker att stoppa i sig här. På Marché des Enfants Rouges hittar du allt från internationella delikatesser till innovativa rätter och fransk husmanskost. 

Foto: iStock/olrat

5:e arrondissementet: intellektuella intryck i Quartier Latin

Spana in studentlivet vid Sorbonne, i de lika delar historiska som ungdomliga Latinkvarteren. 

Hungrar du efter kunskap? I så fall har du kommit till rätt del av stan. 5:e arrondissementet är historiska kvarter med byggnader som härrör från så långt tillbaka som romarriket. Trots den gamla inramningen är atmosfären här både ungdomlig och energirik – mycket tack vare de universitet (b.la. det världsberömda Sorbonne) som ligger här. I Quartier Latin kan du flanera längs gatorna i makligt tempo, insupa den akademiska stämningen och kanske slå dig ner på ett café för att tjuvlyssna på studenternas diskussioner. Här är människor ute och rör på sig såväl dagtid som på kvällarna. 

6:e arrondissementet: en sofistikerad och urtypisk Paris-upplevelse

I detta ultra-chica område är historien ständigt närvarande, oavsett om det rör sig om museum eller klassiska restauranger

Centralt på den västra flodbanken, Rive Gauche, hittar vi det 6:e arrondissementet som är en stadsdel fylld av elegans och där Paris verkligen visar sig från sin bästa sida. Är på inställd på en hel dag av sightseeing med vackra kyrkor, parker och museer har du kommit till rätt ställe. Kolla in de tusentals hänglåsen på Pont des Arts, häpna över den vackra katedralen Saint Sulpice och strosa planlöst i lummiga Jardin du Luxembourg. När du börjar bli trött i benen är det bara att slå sig ner på något av de många kaféerna. Ett annat tips är att kolla i boklådorna som står uppställda längs med flodbanken. Vem vet, du kanske hittar en raritet du varit på jakt efter länge?

Foto: iStock/wjarek

7:e arrondissementet: bocka av stadens mest ikoniska sevärdheter

I detta supercentrala område har du chans att se några av Paris största turistattraktioner

Vi håller oss kvar på Seines vänstra sida för här finns något som borde stå högst upp på varje besökares att-göra-lista: Eiffeltornet. Välj om du vill traska de 1 665 trappstegen upp till toppen eller om du tar den enkla vägen upp med hiss. Har du en stund över, varför inte ta en lunch uppe i tornet och njuta av den enastående utsikten? När du känner dig färdig med Eiffeltornet, fortsätt förbi Champ de Mars och gå österut. Strax når du såväl Napoleons grav som Auguste Rodin-museet, vars skulptursamling är väl värt ett besök. I 7:e arrondissementet ligger även Les Invalides som är en vackert museikomplex som inrymmer Musée d’Orsay och Palais Bourbon, för att nämna ett par. 

8:e arrondissementet: kombinera shopping och arkitekturspaning i Gyllene Triangeln

Förlusta dig med förstklassig shopping och nöjen i detta livliga område längs Paris främsta paradgata

Paris kändaste gata, Champs Élysées är ett måste att besöka under din vistelse. Inte nog med att den leder ända fram till Triumfbågen, längs vägen kan du dessutom ägna dig åt fönstershopping i den till synes ändlösa raden av exklusiva modebutiker som kantar avenyn. Går du med Triumfbågen i ryggen kommer du så småningom till Place de la Concorde och Palais d’Élysée, som fungerar som den franske presidentens officiella bostad. 

Ljudnivån från trafiken runt Place de la Concorde och Champs Élysées kan ibland vara överväldigande, men i närheten ligger tack och lov Parc Monceau, där du och dina öron kan ta sig en välförtjänt andningspaus. 

Foto: iStock/Augustin Lazaroiu

12:e arrondissementet: stäng ute staden i denna gröna oas i city

Ge dig ut utanför stadskärnan och finn ro bland lummig grönska och mysiga bostadskvarter. 

Du behöver bara ta dig långt bort från turiststråken för att plötsligt befinna dig mitt bland fridfulla grönområden och rogivande innergårdar. Men bara för att du inte längre befinner dig i centrum betyder det inte att det inte finns sevärdheter att upptäcka. Här i 12:e ligger bland annat Bois de Vincennes där du kan njuta av sköna promenader eller ge dig ut på en båttur. Är du sugen på shopping eller något att äta är det bara att gå raka vägen till Bercy Village (också känt som Cour Saint-Emilion) där affärer och restauranger huserar i ombyggda, gamla vinkällare. 

18:e arrondissementet: bohemisk atmosfär och kreativa infall i Montmartre

Krön din Parisvistelse med ett besök i stadens konstnärliga hjärta

Om du vill förflytta dig bakåt i tiden till den legendariska belle époque-eran finns det bara en plats att ta sig till – Montmartre. Den beryktade stadsdelen uppe på kullen har genom åren både hyst och inspirerat mästare som bland andra Picasso, van Gogh, Renoir och Matisse. Ta dig upp till Sacre Coeur och beundra den sagolika utsikten, ta sedan en lov till det berömda nöjespalatset Moulin Rouge och strosa sen längs de pittoreska kullerstensgatorna och känn hur du fylls av inspiration och skaparlust. När hungern börjar göra sig påmind är det bara att bege sig till Lamarck, där det kryllar av läckra barer och bistros.

,

Relaterade artiklar