Vår guide till Helsingborg: upptäck Sundets pärla!


Helsingborg – upptäck Sundets pärla!

Det är ingen slump att Helsingborg fått smeknamnet Sundets pärla. Staden ligger vackert vid Öresunds inlopp och bjuder på såväl vacker arkitektur och spännande historia som stränder och natursköna grönområden. Närheten till Danmark gör att Helsingborg känns både kontinental och gemytlig på samma gång. Sugen på att besöka Helsingborg? Här nedan listar vi våra favoritsaker att se och göra i Skånes andra stad.  

I Helsingborg har man lyxen att kunna bada mitt i centrum.
Foto: GettyImages/Geovanny Meija/EyeEm

Sola och bada på Gröningen

Helsingborgarnas mötesplats nummer ett under de varmare delarna av året är utan tvekan Gröningen – ett friluftsområde längs den vackra strandpromenaden där du hittar bland annat en sandstrand samt badbryggor och glasskiosker. Lyxen av att kunna bada mitt i centrum är något som lockar både lokalbefolkning som tillresta så se till att vara ute i god tid för att haffa de bästa platserna. Fortsätter du längs med strandpromenaden kommer du så småningom till statyn över stadens store son – Henrik “Henke” Larsson. I området hittar du även flera trevliga restauranger och uteställen där du kan fortsätta kvällen efter att solen gått ner.

Det tar ungefär 20 minuter att korsa Öresund med färjan. 
Foto: pixabay.com/a-mblomma

Tura till Helsingör

Ett klassiskt fritidsnöje i sundets pärla är att åka till grannstaden Helsingör. Men här handlar det inte om att kliva i land. Istället sitter man kvar på färjan och tar några extra åkturer. Sundet är knappt fyra kilometer brett och tar drygt 20 minuter att ta sig över så har man några timmar över kan det bli många koppar kaffe. Skulle man få lust att se den Hamlets hemstad Helsingör kan man börja med ett besök på Kronobergs slott där Shakespeares tragedi ska ha utspelat sig. Ett annat trevligt utflyktsmål i den danska grannstaden är Öresundsakvariet där man kan stifta närmare bekantskap med fiskar och andra vattenlevande varelser. 

Dunkers Kulturhus ligger vackert i Helsingborgs hamn. 
Foto: Anna Nilsson

Konst och events på Dunkers Kulturhus

För den som letar efter inspirerande kulturupplevelser under sin vistelse i Sundets pärla behöver bara bege sig till Dunkers Kulturhus som är ett av Sveriges största konstmuseer/kulturhus. Byggnaden är ritad av den danske stjärnarkitekten Jan Utzon, som främst är känd för att ha ritat operahuset i Sydney. Förutom utställningar av både nya och etablerade konstnärer hålls här även evenemang och föreläsningar samt aktiviteter för barn och unga. I kulturhusets bistro kan du vila benen och smälta intrycken tillsammans med en lunch eller en fika.

Sofiero slott och trädgårdar vann utmärkelsen “Europas vackraste park 2010”.
Foto: GettyImages/Shiyu Zhuang

Promenera i Sofieros slottspark

Sofiero Slott är ett av Helsingborgs populäraste turistmål och lockar årligen mängder av besökare från Sverige och utomlands. Slottet var den förre kungen Gustav VI och kronprinsessan Margaretas sommarresidens fram till 1973 då slottet och parkområdet skänktes till Helsingborgs kommun. I parken, som fick utmärkelsen “Europas vackraste park” 2010,  kan man beundra vackra blomsterodlingar och rhododendronbuskar som planterades av kungen och kronprinsessan själva Under somrarna hålls konserter med både svenska artisteliten och världsartister i slottsparken.

I Helsingborg har man chansen att beställa in pinfärsk fisk. 
Foto: pixelbay.com/pixel2013

Skåne har Sveriges bästa mat

I Helsingborg är man bortskämd med några av Sveriges bästa råvaror. Läget vid havet garanterar tillgången på färsk fisk och inifrån de omgivande leråkrarna kommer allt man kan tänka sig i grönsaksväg (allt växer fantastiskt bra i den skånska myllan). Det är därför inte konstigt att Helsingborg har några av Skånes bästa restauranger. Vill man frossa i havets läckerheter är klassikern Sillen & Makrillen (Gröningen Norra 1) ett säkert kort. När vädret tillåter kan man avnjuta sin måltid ute på terrassen med vacker utsikt över Öresund. På White Guide-prisade Gastro (Järnvägsgatan 3) serveras det vad krögarna själva kallas “Nice dining” – innovativa gourmeträtter med influenser från både när och fjärran. 

Kullens fyr ligger längst ut på Kullahalvön.
Foto: GettyImages/Sonja Jordan

Gör en dagsutflykt till Kullahalvön

Kullahalvön, 45 minuter norr om Helsingborg, är ett utmärkt utflyktsmål när du känner att du behöver en liten paus från innerstaden. Förutom Kullens fyr (som många äldre svenskar minns från ungdomsserien Kullamannen) ligger här även Sveriges första badort Mölle och den mysiga kustbyn Arild som blev utnämnd till en av “Europas 25 finaste och hemligaste byar” av det amerikanska resemagasinet Travel & Leisure. Halvön har flera natursköna vandringsleder och mängder av fina badvikar att doppa sig i. Strax utanför Mölle ligger också slottet Krapperup som har både museum, café och en imponerande slottsträdgård som man kan tillbringa många timmar i. På vägen tillbaka passerar man Höganäs där det förutom keramikfabriken som delar namn med samhället även finns mindre konsthantverkare och gallerier.

Landmärket Kärnan ligger mitt i staden. 
Foto: pixabay.com/Bru-nO

Upptäck det historiska Helsingborg

Helsingborg har ett strategiskt viktigt läge vid Öresunds inlopp och tros ha varit befolkat sedan vikingatiden (vilket gör staden till en av Nordens äldsta). Spår av dess mer än tusenåriga historia går att hitta lite varstans  i Helsingborg. I centrum hittar man Mariakyrkan (som innan Skåne blev svenskt hette Vår Frues Kirke) och samtida bebyggelse från senmedeltiden. Vill man se landmärket Kärnan är det bara att ställa sig på Stortorget och luta huvudet bakåt. Orkar man gå upp för trapporna till själva tornet belönas man med en enastående utsikt över centrala Helsingborg och Öresund. 

,

Relaterade artiklar