Vandring i Norge: de bästa stråken


Norge är fullt av fantastiska vandringsmöjligheter. Fjällområdena och vidderna är som gjorda för vandring och landskapet i vårt avlånga grannland bjuder på ändlös variation och vykortsvackra vyer. Vi tipsar om de bästa destinationerna.

Källa: iStock/alxpin

Guldbrandsdalen: dalarnas dal

Det är inte utan anledning som Guldbrandsdalen kallas “dalarnas dal”. Den är Norges största och erbjuder ett antal spännande vandringsmöjligheter, oavsett om du vill högre upp eller hellre stannar längre ner i dalen. Väl i området kan du besöka några av Norges kvarvarande stavkyrkor i Ringebu och Lom. Kör upp till Bånsætra och promenera sedan upp till Bånseterkampen för att få en majestätisk utsikt över dalen och Rondane. Om du verkligen känner dig på hugget kan du fortsätta uppåt mot Skeikampen.

Källa: iStock/DariuszPa

Pilgrimsleden till Nidaros

Pilgrimsleden är namnet på flera traditionella vandringsleder som leder till Trondheim bland annat. Sedan medeltiden har målet varit Olav den heliges grav i Nidaros-katedralen. Den mest berömda rutten tar dig via Mjøsa, Gudbrandsdalen och Dovrefjell. Under de senaste åren har pilgrimsleden fått ett uppsving och det är möjligt att gå den 643 kilometer långa sträckan på ett välorganiserat sätt, med flera boenden längs vägen. Under turen kan du bekanta dig med ett antal kulturella monument, inklusive Olavkällorna, som sägs ha helande krafter. Men detta är inte den enda vägen till Trondheim. Du kan bland annat gå St. Olavsleden från Selånger utanför Sundsvall. Det finns också pilgrimsleder som tar dig till Gamla stan i Oslo och Stiklestad.

Källa: iStock/Pawel Gaul

Kameravänliga vyer i Kjerag

Med sina 1 000 vertikala meter är Kjerag en dramatisk vandringsdestination. Kjeragbolten, en sten som sitter fast mellan två berg, är ett klassiskt fotomotiv för våghalsar. Det är lugnande att veta att ingen någonsin har fallit ner, så om du inte lider av höjdskräck är detta en populär höjdpunkt. Vägen upp till Kjerag är ganska krävande och tar 2,5-3 timmar. Under högsäsong kan det också vara rätt trångt här. Terrängen har en brant lutning, så det är klokt att ta på sig tåliga skor.

Källa: iStock/Matauw

Kom nära vildmarken i Femundsmarka

Femundsmarka nära den svenska gränsen har ett vilt och vackert skogslandskap som väntar på att utforskas. Vandring i denna vildmark kan kombineras med ett besök i vackra Røros med dess historiska träbyggnader (Røros finns på UNESCO: s världsarvslista och är kanske den enda gruvstaden i världen som är byggd av trä). Femundsmarka är perfekt för långpromenader och fiske. Området är också känt för sina falkar. Som om det inte vore nog vistas cirka 30 myskoxar här på sommaren. Om du verkligen har tur kanske du får en sällsynt glimt av en av cirka 150 norska brunbjörnar på avstånd.

Källa: iStock/TomasSereda

Lofoten och Nordnorge

Nordnorge kan sägas vara den vackraste delen av landet. Det finns många vackra platser på Lofoten som är som gjorda för att utforska till fots, till exempel det vackra landskapet runt Reine. Temperaturerna är kanske inte ultimata för bad, men stranden i Kvalvika är väl värd att se och är omsluten av branta bergssidor. I området runt Lofoten finner du platser där du kan gå i timmar utan att stöta på någon och har möjlighet att hitta dina egna smultronställen.

Källa: iStock/Anetlanda

Från Mandal till Hafrsfjorden

Vi har nämnt landets alla lägen, så för rättvisans skull måste vi förstås också lyfta fram södra Norge. Resegurun Jens A. Riisnæs har sagt att sträckan mellan Mandal och Harfsfjorden är den vackraste delen av världens längsta markerade cykelväg, North Sea Cycle Route, som går genom flera länder. Visst, nu snackar vi förstås cykelväg, men området kan förstås utforskas även till fots. Glöm inte att besöka Lindesnes fyr på vägen, vid Norges sydligaste punkt.


Relaterade artiklar