Utforska Turkiet: en resa från Istanbul till Mardin


Turkiet, landet där Europa möter Asien och där flera kulturer lever sida vid sida. Detta är en sann drömdestination för den äventyrslystne resenären på jakt efter unika upplevelser och oförglömliga minnen. Utforska allt från bildsköna Bosporen som rofyllt flyter fram genom Istanbul till det månlika landskapet i Kappadokien. Detta är en resa du inte vill missa. I vår guide ger vi oss av på äventyr till Turkiets historiska sevärdheter, sagolika landskap och outforskade guldkorn. Vi börjar i spännande Istanbul och fortsätter sedan resan mot den historiska staden Mardin.

Istanbul

I denna mångkulturella stad kantas Bosporens djupblå vatten av färgsprakande arkitektur och historiska sevärdheter. Inled din vistelse här med ett besök till några av stadens mest omtyckta besöksmål, såsom Hagia Sofia, Topkapi-palatset och den historiska stadskärnan. Styr sedan stegen från de folktäta sevärdheterna till stadens många anrika kvarter. Varje kvarter är unikt och spelar en viktig roll i Istanbuls historia, ett spännande förflutet som du garanterat vill uppleva. 

Çukurcuma

Çukurcuma ligger i Beyoğlu-distriktet och är den perfekta platsen för dig som vill strosa i mysiga gränder, beundra ottomansk arkitektur och fynda i antikvitetsaffärer. Området kombinerar på ett harmoniskt vis sitt förflutna med sitt nutida, då spännande historia möter moderna designbutiker och konstgallerier i avant garde-stil. Den stora höjdpunkten är det välkända hamambadet som byggdes i början av 1830-talet, då ämnat sultanen. Idag är det öppet för allmänheten och erbjuder chansen att uppleva ett äkta turkiskt bad. 

Fener

Fener är ett anrikt, grekiskt distrikt i Istanbul. Här samas de färgglada husen med ståtliga kyrkor och kristna ortodoxa monument. Området är känt för sin grek-ortodoxa skola Phanar Greek Orthodox College, vars eleganta röda tegelfasad sägs lämna sina besökare mållösa. Skolan är den äldsta och mest prestigefulla grek-ortodoxa i Istanbul. Efter en noga titt på den vackra fasaden kan du fortsätta genom de vindlande gränderna, njuta av utsikten över Gyllene hornet och beundra Sankt Stefanskyrkan, en bulgarisk-ortodox katedral.

Kadıköy

Det livliga distriktet Kadıköy ligger i den asiatiska delen av Istanbul, på Marmarasjöns nordöstra kust. Här är hamnen en central knutpunkt, då många anländer med färja från den europeiska delen av staden. Väl i hamn möts du av synen av den pampiga tågstationen Haydarpaşa och tonerna av ljuv musik. Följ musiken och du befinner dig snart i hjärtat av Kadıköy, en plats som liksom hamnen sjuder av liv. Här ligger restauranger, barer och kaféer på rad, och en gång i veckan förvandlas de många uteserveringarna till en stor marknad. Strosa bland de mysiga stånden och njut av den härliga atmosfären. 

Kappadokien

Vi lämnar Kadıköy och Bosporen bakom oss vänder blicken mot Anatoliens magiska landskap. Här i centrala Anatolien ligger Kappadokien, en historisk region som gjort sig vida känd för sina enorma klippformationer. Dessa geologiska formationer, även kallade “fairy chimneys” är ett omtalat och välfotograferat besöksmål. Fotografierna på de färgglada luftballongerna som flyger över det nästintill månlika landskapet, är de mest omtalade och har lockat besökare till platsen i många år.  

Nemrut Dağı

Efter att ha beundrat klippformationerna i Kappadokien, går färden vidare mot sydöstra Turkiet. Vi närmar oss det världsarvslistade berget Nemrut Dağı, vars topp ståtligt reser sig drygt 2 000 meter upp i luften och erbjuder en unik upplevelse. Här återfinns en stor gravhög där den mäktige kungen Antiochos I av Commagene vilar. Monumentet karaktäriseras av ett flertal höga statyer föreställande välkända gudar såsom Zeus, Apollon och Herkules. Den som vill uppleva det höga bergets magi med egna ögon, kan då mörkret faller följa stigen upp till toppen. Du anländer i gryning, precis då solens första strålar förvandlar floden Eufrat till ett gyllene hav och omfamnar de historiska statyerna med ett skimrande täcke. 

Mardin

Slutdestinationen för resan är den historiska staden Mardin. Färdas genom gränderna och de färgglada basarerna tills du når stadens slott, beläget högt över takåsarna. Härifrån är utsikten milsvid. Blicka ut och beundra de solbruna husen och de höga minareterna som stolt reser sig ur staden. Om du lyfter blicken ytterligare, kan du  bortom de honungsfärgade byggnaderna se Mesopotamiens vida vidder sträcka sig mot horisonten.

,

Relaterade artiklar