Upptäck världen med omtanke om miljön


Intresset för miljömedvetna resor ökar och allt fler hotell runt om i världen har börjat fundera på hur de kan dra sitt strå till stacken. För oss är det en självklarhet att man ska kunna upptäcka världen och samtidigt tänka på miljön. Det är många hotell som implementerat miljöinitiativ som standard och skyltar därför inte med sina ansträngningar, vilket kan göra det svårt som konsument att förstår varför deras hotell kan vara ett bättre alternativ än något annat. Här nedan listar vi några knep för att urskilja ett grönare boende.

Ekologiska smaker

Hotellkockar vänder sig ofta till färska, säsongsbetonade och lokala ingredienser när det kommer till att forma deras meny. Med en ekologisk hänsyn bidrar kockens val inte bara till den lokala ekonomin, utan lämnar även marken i god form. Dessutom bidrar det till en bättre smakupplevelse. Ett land-till-bord-tillvägagångssätt hjälper också att minska matavfall.

Wanås Restaurant Hotel serverar ekologiskt kött från hotellets egen KRAV-certifierade gård. Källa: Wanås Restaurant Hotel.

Samhället är involverat

Hotell har en uppenbar inverkan på de samhällen de är verksamma i, men att bidra till turistnäringen är oftast bara början. Att bevara den omgivande miljön är ett vanligt problem för hotell, men här finns också väldig stor potential. Från safariresorter som engagerar sig i djurskyddsprojekt till icke-vinstdrivande hotell som investerar i lokala företag, invånare och utbildning – möjligheterna är oändliga. Och förutom de gröna fördelarna bidrar detta ofta också till en mer autentisk upplevelse för besökaren.

Angsana Bintan planterar koraller och erbjuder aktiviteter där du kan hjälpa till att återställa ekosystem i havet. Källa: Angsana Bintan.

De tre R:en

Reduce, Reuse och Recycle – dessa tre begrepp betraktas ofta som tre grundpelare för en mer hållbar framtid. Det kan tyckas svårförenligt med stora, kommersiella hotell men ändå finns det flera tillvägagångssätt för resorter som vittnar om ett mål om mindre avfall och utnyttjande av icke-förnybara resurser. Ofta är det många mindre förändringar som kan göra stor skillnad. Du kan till exempel hålla utkik efter allt från energieffektiva glödlampor, soluppvärmda pooler till att tänka en extra gång innan man lämnar ifrån sig handduken för tvätt.

IDW Esperanza Resort erbjuder en lyxig och allsidig ekologisk upplevelse. Källa: IDW Esperanza Resort.

Leta efter certifieringar

I takt med att hållbart resande har ökat i popularitet har likaså utmärkelser för miljövänliga hotell blivit allt vanligare. TripAdvisor:s GreenLeaders Programme är en utmärkt utgångspunkt, eftersom den tilldelar en brons-, silver-, guld- eller platinastatus till de hotell som ansöker – håll koll på det gröna bladmotivet. När det gäller nya hotell, håll utkik efter LEED-certifikatet (ledarskap i energi och miljödesign), som erkänner utmärkta exempel på inbyggd miljöförbättringspraxis och även miljömärkningen Green Key är en god idé som riktar in sig på anläggningar inom turistbranschen. Detsamma gäller när det kommer till boendets mat, toalettartiklar och inredning där du kan leta efter allt från Svanen till KRAV.

Svanen-märkta Mossbylund. Källa: Mossbylund.

Tänk på utsläppen

Den sista punkten handlar mer om din egen inställning, snarare än hotellets. Det är allmänt känt att utsläppen av resor behöver minska och kräver resan ett flyg kan du förslagsvis välja att kompensera koldioxidutsläppen med vissa flygbolag. Väl framme kan fokus också ligga på att undvika onödiga utsläpp och istället utforska omgivningen på annats sätt, som till exempel promenader, cykling eller ridning.

Källa: iStock/Linda Raymond.

Relaterade artiklar