Upptäck Valencia: tips på saker att göra, se och äta


Spaniens tredje största metropol hamnar oftast i skuggan av Barcelona, men på senare år har staden klättrat på listan över populära weekenddestinationer. Valencia har massor att erbjuda och kombinerar traditionell stil, uråldrig historia och klassisk kultur med urbana stränder, futuristisk design och mat i världsklass. Ta in allt som den här mångsidiga staden har att erbjuda med vår ultimata guide, från dess eleganta arkitektur och historiska landmärken till sin blomstrande restaurangscen och spännande kultur.

Torget för jungfru Maria och Valencias domkyrkatempel i Gamla stan

Urbant möter traditionellt 

Upplev en perfekt kombination av historia och innovation i Valencia – här finns det mycket att hämta för både kultur- och designälskaren. Plaza de la Virgen är ett bra ställe att börja på, där 1200-talets Catedral de Valencia ligger i all sin romanska, gotiska och barocka härlighet. Stadens hjärta och en plats som man inte får missa är Plaza de la Reina – en port till Gamla stan i Barrio del Carmen, som är full av butiker, tapasbarer och charmiga smala gator.

För ett ordentligt intag av modern design, transportera dig själv till framtiden med ett besök i konst- och vetenskapsstaden Ciutat de les Arts i les Ciències, medan naturälskare bör ta sig till Albufera-lagunen, som består av enorma risfält, och ta en härlig båttur längs det lugna vattnet. Andra höjdpunkter som man inte kan missa är Santa Catalina-kyrkan, Parroquia de San Nicolas och den vackra, gotiska silkesmarknaden Lonja de la Seda. 

Valencia är den klassiska paellans hemstad

Himmelrike för matfantaster

Inte nog med att det är paellans hemstad, Valencia erbjuder ett autentiskt kök med många mysiga matställen vart du än vänder blicken. Våra favoriter för den populära spanska maträtten är legendariska La Pepica och charmiga Casa Carmela. Besök Bar Pilar för att avnjuta färska Clóchina-musslor och för klassiska tapasrätter älskade av lokalbefolkningen, är karaktäristiska Casa Montaña stället att slå sig ned på. Är du ute efter något mer avslappnat kan du äta dig igenom stadens saluhall med alla sina färgglada matbås. Där får du heller inte missa Central Bar (ledd av den kända valencianska kocken Ricard Camarena) för en god bocadillo och traditionella tapas.

Vy över hamnen Peniscola i Valencia

Utforska stadens barer

Luta dig tillbaka på Café de las Horas med en Agua de Valencia-cocktail för en typisk smak av Valencia. Drinken består av en blandning av apelsinjuice, cava, socker och olika spritsorter. Besök La Bella de Cadiz som har en kitschig inredning och en intim atmosfär, eller om du är ute efter en mer sällskaplig atmosfär, är den legendariska Café Negrito perfekt, med en keramisk inredning och en intressant publik. För en dos av sofistikerad stämning och fantastisk havsutsikt är Panorama platsen att vara på, medan Ateneo Sky Bar är ett annat elegant alternativ som har utsikt över stadens hustak.

Mercado Central i Valencia, Spanien. Denna marknad är en av de största marknaderna för färska råvaror i Europa

Shopping i mängder

Från lyxbutiker till lokala marknader och vintagebutiker, här finns en salig blandning för de shoppingsugna. Las Ollas de Hierro är en av de äldsta butikerna i Valencia som säljer religiösa föremål, prydnadssaker, smycken och krimskrams. Sidenproduktion har varit central för stadens industri och kultur sedan 700-talet. Lägg händerna på broderade sidensjalar i butiken Nela och är man intresserad i handgjorda och handmålade hantverk, kan man hitta en del guldkorn på 200 år gamla Abanicos Carbonell. Shopping kan skapa sötsug så passa även på att besöka Trufas Martínez och köp med dekadent valenciansk choklad. 

,

Relaterade artiklar