Upptäck Europas bästa julmarknader


Julen är ju som vi alla känner till den mest magiska tiden på året, men inte bara det; i juletid vankas dessutom några av årets mest spektakulära julmarknader. Vi har letat reda på några av Europas bästa.

Foto: iStock

Berlin

Den tyska huvudstaden är ett riktigt jul-mecka som lyses upp av runt 80 julmarknader varje år. En av de mest populära är WeihnachtsZauber at the Gendarmenmarkt. Denna ministad befinner sig under en stjärnliknande ridå av 1 000 ljusslingor och lockar mer än 60 000 besökare varje år. Bland stånden finner du glasblåsare, origamimästare, modister och vintriga delikatesser – till och med från Michelinkockar – toppat med ett stort utbud av hantverk och ett scenprogram med kända artister som garanterat kommer att få dig i julstämning.

Foto: iStock

Wien

Romantiska Wien – precis som man kan föreställa sig är denna stad en verklig vintersaga. Julmarknaderna har varit en adventstradition här sedan medeltiden och en av de absolut vackraste är Schloss Schönbrunn där man ställt upp en stor julgran framför just det imperialistiska Schönbrunn-slottet. Här känns det extra speciellt att strosa runt med en kopp värmande ’glühwein’ medan man tittar på det traditionella hantverket och julkonserterna. Det finns även en julverkstad för barnen. Efter att julen är över omvandlas torget till en nyårsmarknad, om man är sugen på att stanna längre.

Foto: iStock

Prag

Marknadsstånden på torget i Gamla stan ringar in den imponerande julgranen som hämtas från de tjeckiska bergen och är en ljuslykta ställd mot Prags mörka, gotiska silhuett. Stora julskinkor rostas på spett, tjeckiska bakverk står uppradade i längor och det traditionella hantverket består av allt från broderade spetsar och träleksaker till dockor och keramik. På torget står också ett stall med getter, får och en åsna – en favorit bland barnen – samt en stor Betlehemscen där Jesusbarnet vilar i sin vagga.

Foto: iStock

Lübeck

En av norra Europas populäraste och mest klassiska julmarknader hittar du i Lübeck i Schleswig-Holstein. Staden är ett perfekt resmål då det ligger precis vid den danska gränsen och färjor från Sverige lägger till i närbelägna Travemünde. Marknaden pågår på många platser i den världsarvslistade staden men har sitt centrum i den medeltida stadskärnan. Strosa mellan glühweinstånd, konsthantverkare och njut av den gemytliga stämningen. Lübeck är också berömd för sin marsipan och här kan du köpa kreationer som garanterat får den vanliga marsipangrisen att blekna i jämförelse.

Foto: iStock

Köpenhamn

Juletid på Tivoli är en kär tradition bland Köpenhamn-borna. Här välkomnas man trots allt av självaste Tomten och hans renar. Nöjesparken byter skrud till vinterland och fylls av dekorerade trähus, snötäckta träd med klockor, tusentals glasprydnader och doften av glögg, rostade mandlar och traditionellt godis. Åkattraktionerna är öppna även under julen, om du skulle känna för en åktur på en av karusellerna mellan vändorna bland de 50 stånden.

Foto: iStock, Natural History Museum, London

London

När man pratar om julmarknader är London kanske inte det första man kommer att tänka på, men staden fullkomligt vimlar av julaktiviteter och pop-ups under den här tiden på året. Längs Southbank vid Themsen hittar du en årlig julmarknad med en mysig samling stugor. Mulled wine med Tower Bridge i bakgrunden, någon? Den största hyllningen till julen hittar du i Hyde Park, på nöjesparken Winter Wonderland. Förutom små bodar som säljer konfekt och handgjorda presenter finns här dessutom ett kungarike av is och mängder av åkattraktioner. Ett annat måste är skridskobanorna på Somerset House och Natural History Museum, där man får en liten gnutta vintermagi.


Relaterade artiklar