Upplev smakerna av Provence


Lokala smaker

Provencalsk matkonst grundar sig i färska råvaror av hög kvalité, helst från lokala marknader med ett stort utbud av både färg och smaker. Ratatouille, regionens mest berömda export, är ett bevis på detta. Varför inte testa Bouillabaisse – favoriten från Marseille, eller Brandade de Nîmes, i kombination med generösa mängder tapenade och aioli såklart. Sällsynta tryfflar kan också hittas från november till mars. Regionens matlagningsprocess är en mix av Medelhavet och bergen uppe i norr, vilket ger maten dess rika smak och fräschhet.

Från det livsnjutande sipprandet i vinregionerna, till de omsorgsfullt odlade skördarna ute på landet, är det inte alls svårt att förstå varför Provence är något av ett paradis för matälskare. 

Kulinariska mästerverk

Hela vägen från Nîmes till St Tropez bjuds det på matkonst när den är som bäst. Här kan du hitta Michelinrestauranger och avnjuta specialiteter tillagade med en extra nypa omsorg.

Om det är tryfflarna som har lockat dig hit, är det Chez Bruno’s berömda kreationer du ska vända dig till. L’Oustalet är ett smultronställe, charmigt undangömt i den medeltida byn Gigondas – även den belägen i en vinregion. Denna restaurang har en rustik charm som återspeglas i såväl maträtterna som interiören. Aix’s Les Lodges de la Sainte-Victoire kan vara något att hugga tänderna i för den som är ute efter något mer modernt. Chefskocken Mathias Dandine garanterar dig nyskapande, klassiska rätter från söder, och terrassen med utsikt över bergstopparna är helt klart grädden på moset.

Det är bara att välja och vraka bland restauranger i Provence – hitta din egen, unika favorit i regionen.

Marknader

Livet i Provence har sitt hjärta i de många matmarknaderna i regionen. Hit kommer lokalborna och prutar med säljarna medan de omsorgsfullt väljer ut de bästa råvarorna till sitt kök.

Från den kända söndagsmarknaden i L’Isle-sur-la-Sorgue, till den historiska (sedan 1155!) och prisbelönta Carpentras på fredagar, är marknaderna här en oas av aktivitet och frestelser. Du hittar samtliga i de lite större städerna, där gatorna är prydda med färgglada kluster av färska råvaror och lokalt producerade specialiteter. I Toulon till exempel, kan du få tag på lokala ostron direkt från hamnen i Lazaret. Det är här de autentiska smakerna av regionen kan hittas – med ett brett utbud och till ett rimligt pris dessutom.

Det franska vinarvet

Vin har haft en nyckelroll i regionen sedan de antika grekerna först bosatte sig här. När romarna några århundraden senare tog över, var vinet som producerades i Provence redan känt över Medelhavet för sin kvalitet.  

Varma somrar och milda vintrar skapar ett perfekt klimat för vinodling, vilket säkrar regionens berömda export av vin flera generationer framåt. Vare sig du föredrar klassiskt rött, eller spännande rosé, är det här i Provence du ska passa på att utöka din vinkällare. 

Berömda vinregioner

Genom Provence kommer du att finna vinregioner smockade med idylliska gårdar som producerar några av de finaste flaskorna i världen.

Förmodligen är Côtes du Rhône den mest kända, med uppskattade viner som Châteauneuf du Pape, Gigondas och Vacqueyras i trätunnorna. Côtes de Provence i öst är känt för sitt uppfriskande rosé – en självklar del av den provencalska livsstilen. Regionen producerar även röda viner som må vara mindre kända än Côtes du Rhône, men minst lika uppskattade. Côteaux d’Aix-en-Provence tillverkar en rang av olika slags utsökta viner, som karaktäriseras av dess Cabernet sauvignon och ekologiska vingårdar. 

På kusten finns både Cassis och Bandol, som erbjuder en hel del variation i form av viner. Cassis trumfkort är torrt och vitt vin, medan Bandol kan stoltsera med sina röda, djupare viner.

Hitta ditt glas

Föredrar du att ta ett glas i lugn och ro på en trevlig uteservering, eller utforskar du hellre vingårdarna och köper med dig ett par flaskor direkt från tillverkaren? Tursamt nog, kan du göra både och i Provence.

För smakprover på soldränkta vingårdar finns det inget bättre utbud än här. Vill du åt den klassiska charmen kan du besöka Villa Baulieu, vars berömda vinodling har blomstrat i över 2000 år. Odlingarna kring Chateau la Coste är smyckade med nutida konst och ger en mer modern vibb, medan nyöppnade Carré du Palais, i hjärtat av Avignon, har passionerade proffs som guidar dig genom traditionella metoder och hjälper dig att utforska det bästa av Rhône Valley.

Med en sådan variation utanför din dörr, finns det bara en sak att göra: korka upp en flaska utsökt vin och fyll ditt glas. Alternativen är lika många som antalet vinflaskor i Provence.

Relaterade artiklar