Två dagar i Köpenhamn


Vår granne i söder är enligt många snäppet coolare än de andra huvudstäderna i Skandinavien och vi är benägna att hålla med (sorry Stockholm!). Designprägel, urban atmosfär och ett mysigt hopkok av kullerstensgator, hantverksstudios och industriella barer gör Köpenhamn extremt weekendvänligt. När man åker iväg på en snabbvisit kan det vara svårt att veta hur man ska lägga upp tiden. I Köpenhamn hinner du med det mesta, om du bara vet vilka ställen som är värda att se och vilka du borde skippa. Det har vi förstås koll på.

Dag 1:

Börja på Torvehallerne vid Nørreport dit Köpenhamnborna flockas för att äta gröt på enkelt namngivna Grød eller plocka upp en macka med det där lilla extra på Hallernes Smørrebrød. Ta sedan med dig en take away-kaffe från The Coffe Collective och promenera söderut genom stan, förbi universitetet och Strøget. Såvida du inte får akut shoppingsug kan Strøget med fördel skippas – de flesta kedjorna hittar du hemma.

Ny Carlsberg Glyptotek

Tivoli däremot lever helt upp till sin hype. De traditionella karusellerna innästlade bland blomstrande trädgårdar och uteserveringar gör denna gamla nöjespark till ett charmigt eftermiddagsnöje om vädret är fint. Har du tur kanske det är en konsert eller show på gång. Bredvid Tivoli ligger konstmuseet Ny Carlsbergs Glyptotek som definitivt är värt ett besök, inte minst för att byggnaden i sig är fantastiskt vacker. Vinterträdgården med sitt skyhöga atrium är svår att lämna bakom sig.
Runda av dagen i Nørrebro, ett hippt och mångkulturellt område pepprat med coola barer, restauranger och secondhandbutiker. Ravnsborggade, som ligger på en parallellgata nära vattnet, är en klar favorit. Prova dig fram bland olika ölsorter på Kind of Blue och Gavlen innan du avslutar med middag på 20A.

Nyhavn

Dag 2:

Andra dagen börjar i färgglada Nyhavn, förmodligen den plats i Köpenhamn som de flesta känner igen. Hamnen är relativt turistig så bry dig inte om att gå till något av caféerna eller restaurangerna där, men den är värd ett snabbt besök, om inte annat för att bara fota de pittoreska färgglada husen. Skippa avstickaren till Den Lille Havfrue och tursistbåtturerna; hyr istället en cykel och åk vidare längs vattnet ner mot Christianshavn.

Christiania

Sätt av gott om tid till att utforska Christiania – Köpenhamns i särklass mest unika område. Den här fristående stadsdelen är mer än bara gamla militärbaracker och hippies. Blandningen av hemsnickrade hus, verkstäder, konstgallerier och musikscener gör det här till den perfekta platsen att bara promenera runt på och förundras av (se bara till att du följer reglerna som är skyltade vid ingången!). Efter Christiania kan du fortsätta till Copenhagen Street Food där du hittar mat från världens alla hörn. Härifrån har du dessutom bästa utsikten mot Operahuset.

Copenhagen Street Food

Cykla vidare västerut till det spirande hipsterområdet Vesterbro där du hittar fantastisk gatukonst uppblandat med trendiga butiker, barer och restauranger. Vesterbro är hem till Kødbyen, Köpenhamns meatpacking district. Det som tidigare bara var just en köttmarknad är numera fullt av barer, klubbar och välkända restauranger och ett av de mest populära ställena för en utekväll. Här kan du avsluta din Köpenhamnvistelse med god mat, drinkar och bra sällskap.


Relaterade artiklar