Storslagna safaris: vilken passar just dig bäst?


För väldigt många människor är den största drömmen i livet att få åka på safari. Safari kan betyda allt från nervkittlande jeepturer genom Krugerparken i Sydafrika till lugnt vaggande kamelridning längs Saharas sanddyner. I den här guiden har vi samlat ett gäng favoritsafaris i olika delar av världen som passar bra för såväl familjesemestern som för den som föredrar att resa ensam. 

Etosha National Park, Namibia. Foto: iStock/johan63

Kör runt i det natursköna Namibia

Etosha National Park, en av Afrikas bäst bevarade hemligheter, är hem till ett stort antal djurarter som elefanter, lejon, leoparder, svart noshörning, zebror, giraffer och hundratals olika fågelarter för att nämna några. Ta in naturens enastående rikedom och bevittna när djuren släcker sin törst vid något av parkens vattenhål. I Etosha National Park har du, tack vare bra vägar och gästvänlig lokalbefolkning, chansen att få uppleva safari på ett sätt som du inte hittar på många andra ställen på jorden. 

Galapagossjölejon lapar sol på stranden. Foto: iStock/mantaphoto

Hoppa mellan Galápagos öar

På sagolika Galápagosöarna har du chansen att leva ut drömmen om att, likt David Attenborough, komma riktigt nära de vilda djuren. Öarnas unika flora och fauna låg faktiskt till grund för Charles Darwins evolutionsteori. Här, mitt ute i det mäktiga Stilla Havet kan du kryssa fram mellan obebodda öar, beskåda vulkaniska landskap och snorkla bland magnifika korallrev och klippor. Galápagosöarna är också hem till endemiska arter av sjölejon, pingviner och jättesköldpaddor. 

En lankesisk leopard i Yala National Park på Sri Lanka. Foto: iStock/Airubon

Upptäck det vilda Sri Lanka

Det råder ingen brist på vackra nationalparker på Sri Lanka, och då alla kan skryta med att hysa en imponerande artrikedom och storslagna landskap är det svårt att välja ut en specifik park framför andra. I Yali National Park kan du hoppa in i ett terrängfordon som tar dig in i regnskogen, där du har chans att se bland annat lankesisk leopard. Klappar ditt hjärta lite extra hårt för elefanter rekommenderas ett besök i Udawalawe. På tal om elefanter – om du åker till Sri Lanka under september eller oktober har du möjlighet att bevittna den stora “elefantsamlingen” i Minneriya.

Kameler i den marockanska delen av Saharaöknen. Foto: iStock/hadynyah

Sanndrömmar bland Saharas dyner

Majestätiska Saharaöknen är vida känd för sitt storslagna och svårframkomliga landskap. I den marockanska delen av världens största öken finns möjlighet att fara fram i den kuperade terrängen med fyrhjuling samtidigt som man njuter av de oändliga vyerna av sand. Den som föredrar ett lugnare tempo kan ge sig ut på klassisk kamelkaravan i solnedgången. När mörkret sänkt sig över öknen kan den som vill tillbringa natten under stjärnorna i ett äkta beduinläger.

Två exemplar av Buchells zebra i Kruger nationalpark. Foto: iStock/jacobeukman

Bocka av “The Big Five” från din lista

När det kommer till klassisk safari (och de djur som förknippas med sådan) finns det få platser på jorden som kan mäta sig med Kruger nationalpark I Sydafrika. Här har du chans att få se bland annat lejon, elefanter, noshörningar, leoparder och bufflar i deras naturliga habitat. När du inte är ute och upptäcker det unika landskapet kan du luta dig tillbaka i din safari lodge – en vildmarksupplevelse som är lika naturnära som den är genuin.

Chitwans nationalpark i Nepal. Foto: iStock/AttilaBenko

Ge dig ut i Nepals djungler

Chitwans vidsträckta slätter är inte bara en av Asiens artrikaste nationalparker, de står även med på UNESCOs lista över världsarv. En safaritur till fots ger dig inte bara möjlighet komma in i djungelns hjärta (med uråldriga träd och vindlande buskage vartän du riktar din blick), du har även chansen att se utrotningshotade djur som indisk pansarnoshörning och sengångare. Parken utgör inte bara hem för vilda djur, utan även Tharu-folket, som gärna välkomnar gäster att besöka deras byar. 

En bengalisk tiger i Ranthambor nationalpark. Foto: iStock/dickysingh

Färgstarka möten i Indiens vildmark

Många av oss får upp en bild på Taj Mahal i huvudet när vi tänker på Indien, men det enorma landet i södra Asien har så mycket mer än arkitektoniska underverk att upptäcka. Ranthambor nationalpark är en av landets största naturreservat och den platsen i Indien där du har störst chans att få se tigrar i det vilda. Utöver de mäktiga tigrarna hyser parken även forntida ruiner samt Talao-sjön, vars omgivning är rik på exotiska växter och djur.

,

Relaterade artiklar