Stockholms skärgård – fyra öar att besöka i sommar


Arholma

Arholma. Foto: Maria Swärd/ Getty

I Stockholms norra skärgård ligger naturreservatet Arholma, ett välbevarat smultronställe där frodig grönska, rofyllt hav och solvarma klipphällar möter spännande historia och en levande kulturbygd. Strosa längs den anrika bygatan vars skärgårdsbebyggelse har anor från 1600-talet, besök Arholma kyrka från år 1928 eller styr stegen mot öns norra spets för fascinerande historia och fartfyllda aktiviteter. 

Flera av öarna i Stockholms skärgård bär på minnen från Kalla kriget, Arholma är inget undantag. På Arholma Nord ligger Batteri Arholma, en kustförsvarsanläggning från år 1968. Anläggningen karaktäriseras av en ståtlig kanon och är idag ett museum som erbjuder guidade turer för alla som är intresserade.

Du kan även prova på ett flertal adrenalinfyllda aktiviteter. Vad sägs till exempel om zipliner och mountainbike eller SUP-boarding för den som vill utforska omgivningarna från vattnet? Du har även möjligheten att hyra både cykel och kajak. På Arholma finns också fina badplatser som passar utmärkt för varma sommardagar. Öns mest omtyckta sandstrand ligger i Ahlmansviken, strategiskt placerad vid den norra gästhamnen. Även Arholma Nord kan stoltsera med en mysig sandstrand, som dessutom erbjuder fantastiska klippbad.

Då magen börjar kurra är ett besök till Arholma Dansbana starkt rekommenderat. Restaurangen erbjuder, förutom en skärgårdsbetonad meny, en oslagbar utsikt över Ålands hav. Du kan även bege dig till Skärgårdskrogen i Arholma Nord. Denna trevliga krog har en mysig uteservering där såväl lunch som middag serveras. För den som är sötsugen finns dessutom ett fik med hembakta godsaker. 

Sandhamn. Foto: Jacob Sjoman Svensson/Getty

Sandhamn 

Endast en timme från Stockholms livliga storstadspuls, ligger en plats som av många beskrivs som en annan värld. Sandhamn är en historisk skärgårdsidyll, som med sitt hänförande landskap i ytterskärgården lockar många besökare året om. Ön är en av skärgårdens främsta mötesplatser och erbjuder aktiviteter och utflykter för alla, oavsett om ditt främsta motiv är nöjeslivet, äventyr eller några rofyllda timmar på stranden eller kanske en kombination av alla tre. På tal om motiv; Sandhamn spelar en viktigt karaktär i Viveca Stens deckarromaner ‘Morden i Sandhamn’, där kärleken till ön tydligt går att urskilja i de spännande historierna. Romanserien har även filmatiserats och är idag en omtyckt kriminalserie som är inspelad på Sandhamn.

För den som inte känner för att följa i deckarromanernas fotspår, erbjuder ön vykortsvackra skärgårdsmiljöer där karga klippor och vita sandstränder har sällskap av Östersjöns kluckande vatten. Strosa utmed den långsträckta strandpromenaden, förundras över de djupa tallskogarna eller besök hamnen för en tur till de mysiga butikerna och restaurangerna som ligger där. 

Nåttarö. Foto: Simon Colbing/Getty

Nåttarö 

Nåttarö är ett av Stockholms läns första marina naturreservat, med vackra sandstränder, grunda badvikar och ett artrikt, marint djurliv. År 2009 invigdes skärgårdens första snorkelled just här, vilket ger nyfikna besökare möjligheten att utforska livet under ytan. Undervattensleden är cirka 200 meter lång och går som djupast tre meter. Skyltar under yta berättar mer om havets invånare. Vad sägs till exempel om att lära känna arter som havsnålar, tångräkor, schackrutiga snäckor och sjustråliga smörbultar?

Nåttarö är ett riktigt paradis för naturälskare. Öns många ekdungar, tallskogar och sanddyner är anledning nog att besöka ön. Dessutom kan du utforska sevärdheter som Drottninggrottan, vars namn kommer från drottning Maria Eleonora (1599-1655), som enligt sägnen ska ha sökt skydd just här. Du kan också ta en tur till jättegrytorna och öns välbevarade klapperstensfält, beläget knappt 100 meter från den berömda sandstranden Stora Sand. 

Ön förser även sina besökare med aktiviteter för såväl vardagsmotionärer som träningsentusiaster. Hyr en cykel och utforska de paradislika omgivningarna eller låna en kajak och beundra det vackra skärgårdslandskap från vattnet. Här finns dessutom ett flertal promenadstråk för den som vill upptäcka omgivningarna till fots. 

Då hungern gör sig påmind, kan du bege dig till Nåttarö krog. Här, med utsikt över Mysingen och en kvällssol som du sent kommer att glömma bjuds på mat och dryck för alla smaker. Rätterna tillagas på väl valda råvaror, i en familjär och naturnära miljö. Till maten kan du även njuta av öns egentillverkade öl, en svalkande läckerhet som serveras i frostad sejdel. 

Öja. Foto: Maria Swärd/Getty

Öja

Öja är ett naturskyddsområde och Stockholm skärgårds sydligaste utpost. Ön är främst känd för att vara hem till Sveriges äldsta fyr, Landsort. Den omtalade fyren har anor från 1600-talet och är belägen på öns södra udde. Förutom den imponerande fyren, är det den särpräglade naturen och det rika fågellivet gör ön till en unik plats. Strosa över de karga klipporna och genom den frodig grönskan eller besök Landsorts fågelstation för att lära dig mer om de svenska arternas flytt och ringmärkning.

Ön har även en lång och spännande historia, som än idag går att skymta i de sevärdheter som huserar på ön. ERSTA-batteriet är ett av de mer välkända besöksmålen på Öja. Kustartilleribatteriet var en av invasionsförsvarets viktigaste anläggningar och anlades i syfte att skydda Sverige mot invasionsstyrkor under Kalla kriget. Den en gång hemliga platsen erbjuder idag guidade rundturer av försvarsanläggningen. 

Förutom vacker natur och historiska sevärdheter bjuder Öja även på pittoreska skärgårdssamhällen. Storhamn är den största byn, här hittar du bland annat Saltboden Kök och Proviant, med såväl handelsbod som pub samt Sjöprickens keramikverkstad där du kan botanisera bland glas, keramik och kläder. 

, ,

Relaterade artiklar