Staycation-feber: Östergötland


Arbetets museum, foto: gettyimages/Thomas Janisch

Bekvämt beläget mittemellan Stockholm och Göteborg, är det på tiden att blicka strålkastarljuset mot Östergötland. Här kryllar det av outforskade sevärdheter som alla förtjänar en visit. Tur för dig att du vet precis vilka östgötska smultronställen du inte får gå miste om nu.

Norrköping, foto: gettyimages/Johner Images

Norrköping

Spårvagnar, stadspromenader och bevarade industrilandskap. Norrköping, eller Peking som det också kallas, är en blandad kompott av nöjen.

Industrilandskapet är Norrköpings signum. Här kan du promenera längs gamla fabriksbyggnader och knäppa några fina bilder framför strömmens forsande vattenfall. ”Strykjärnet” pryder de flesta av stadens vykort, och är nog det enda av sitt slag i Sverige. I denna historiska fabriksbyggnad finns Arbetets museum, som ger sina besökare en inblick i arbetarnas liv och stadens betydelse under den industriella revolutionen.  

Vill du komma bort från stadsvimlet för en stund, men ändå hålla dig inom rimligt avstånd? Vackra strömmen ligger i direkt anslutning till de gamla industribyggnaderna, så det är lägligt att sig ett varv runt den vackra naturen – du kommer att förstå varför det är populäraste joggingspåret i stan.

Strax bakom Folkparken, Norrköpings största stadspark, ligger det stora gräsfältet Himmelstalund. Här får du lov att slussas tillbaka ännu längre bort i tiden och beskåda de 1700 hällristningar som finns kvar från bronsåldern. Hällristningarna symboliserar bland annat jakt, djurskepnader, olika typer av skepp, fotavtryck och mycket mer. 

Väl tillbaka i centrumet finns ett shoppingutbud som är lika bekvämt som det är kompakt. Linden, Spiralen och Domino är tre varuhus med ett hundratal olika varumärken som ligger precis intill varandra. Addera till detta ett oändligt utbud av caféer och restauranger. 

Charmigt undangömt i hjärtat av centrum ligger Knäppingsborg, stadens mysigaste kvarter. Hit går man om man vill äta mat och dryck av högsta kvalité, shoppa lokal design med hållbarhet i fokus eller köpa med sig en souvenir från  delikatessbutiken. Inte minst för att ta del av den egna atmosfären av samhörighet och nytänk. 

Efter en runda på stan rekommenderas ett varv runt de fyra promenaderna som ramar in stadskärnan. Östra, södra, västra och norra promenaden har alla sin charm, och särskilt på hösten, då löven som pryder träden skapar en beundransvärd färgpalett. Börja från södra och jobba dig upp mot resecentrum, där du också har den berömda kaktusparken ett stenkast bort. Norrköping är dessutom känt för sin goda kebab, så se till att hugga in på en kebabrulle innan du lämnar staden.

Östgötaskärgården, foto: https://www.visitostergotland.se

SÖDERKÖPING

Drygt tjugo minuters bilfärd från Norrköping hittar du detta lilla charmtroll. Tänk gamla trähus, kullersten och små blomstrande tomtar som är alldeles för gulliga att gå miste om. Det var nämligen på denna autentiska landsbygd som Madickenfilmerna spelades in. Glass i stora lass och utsiktstorn finns också.

Hoppa på tuffetåget som tar dig på en tur genom Drothemskvarteren och dess bakgrund. På vägen får du bland annat se St Laurentii kyrka från 1200-talet, samt Skvallertorget med sin konstträdgård. Att vara här är som att förflyttas tillbaka i tiden – en sann småstadsidyll du inte får missa.

Söderköping är hem till Smultronstället, den superpopulära glassbaren som lockar besökare från hela landet. Slå dig ner i den trevliga uteserveringen intill Göta kanal och beställ in allt från en ”Frieday”, med knäck, gräddkola och vaniljglass toppat med mjukglass, grädde, pommespinnar och en minimunk, till en glass i skepnaden av en emoji (om du lyckas bestämma dig det vill säga). Varje glass är ett litet konstverk i sig, så se till att ta en instagramvänlig bild innan du hugger tänderna i den.

När du har smält glassen kan du (om du inte är alltför mätt) jobba dig upp för de 318 trappstegen på Ramunderberget för att få en oslagbar utsikt över Söderköping stad, hela 70 meter över havet.

Vad sägs som att åka på en båttur eller paddla kajak genom orörd natur? I hjärtat av Östgötaskärgården ligger St: Anna skärgård. Stanna till vid några av de många vikarna och öarna som representerar skärgården och ta dig ett dopp eller bara njut av stillsamheten. Är det din turdag kanske du får syn på en nyfiken liten säl som vill bli kompis med dig.

Linköping, foto: gettyimages/knape

LINKÖPING

Östergötlands huvudstad är inte bara en mysig studentstad, men också en av de äldsta städerna i Sverige. Den är fylld med historia som än idag sätter sin prägel på stadens kvarter.

Linköpings stolthet är Domkyrkan, som är en av Nordens bäst bevarade katedraler och har varit en del av stadsbilden sedan 1200-talet. Kyrkan är belägen mitt i centrum, och besökare är välkomna in för att beundra valven och de vackra detaljerna som pryder väggarna. Kanske vill du tända ett ljus och ha din egna lilla minnesstund för dina nära och kära?

Friluftsmuseet Gamla Linköping är stadsdelen som verkligen sticker ut, och det på ett väldigt charmigt sätt. De gamla stadskvarteren har bevarat allt i minsta detalj, precis så som den svenska landsorten var i början av 1900-talet. Här finns ett hundratal olika byggnader kvar, alla med sin egna unika berättelse. Kliv in i Apotekare Cavallins gård, där Apoteket Vasen öppnade slog upp sina portar 1738, eller Posthuset, som under en tid var Östgöta Correspondentens tidningstryckeri. Passa även på att besöka Valla Gård, där du kan kela med smådjur i Westmanska stallet eller hälsa på hästarna som bor i Vallastallet.

Från läderhuvor och panelinstrument till flygplan – flygvapenmuseet i Malmslätt har en imponerande samling av över 100. 000 olika föremål, stora som små. Här har du allt och lite till för dig att lära dig det mesta om Sveriges flyghistoria, från 1900-talets början fram till idag.

För en stunds naturnära avkoppling rekommenderas en tripp till den gröna oasen trädgårdsföreningen. Vandra genom de blomstrande omgivningarna, slå dig ner för en stunds meditation i det romantiska lusthuset, eller utmana din resekompanjon i en runda beachvolleyboll.

Linköpingsbornas favoritplats är Stora torget. Här myllrar det av liv och rörelse på uteserveringarna, särskilt då varmare temperaturer når staden. Släck törsten och stilla hungern med ett oändligt utbud av både mat och dryck. Under tiden kan du blicka tillbaka i stadens backspegel och minnas att det också var här som Linköpings blodbad utspelade sig år 1600.

Vadstena, foto: gettyimages/Zeev Roytman / EyeEm

VADSTENA

Fridfullt beläget vid Vätterns härliga vatten hittar du Vadstena, en liten stad med mycket att se. Ett besök här låter dig omedelbart slungas tillbaka till en medeltida tidsanda av kloster, slott och nunnor som vandrar längs gatorna.

Vadstena slott är det vackra resultatet av en försvarsborg som byggdes år 1545 på order av Gustav Vasa, och som genom åren utvecklades till ett renässanspalats. Följ med på en Renässansguidning, där du får en inblick i slottets medeltida historia och allt som utspelade sig i de grandiosa salarna. 

Staden är också en populär destination för pilgrimsfärder. Heliga Birgitta föddes i Vadstena under tidigt 1300-tal och var den första personen från Norden att helgonförklaras. Klosterkyrkan i Vadstena byggdes på instruktioner av Heliga Birgitta och hennes uppenbarelser, och här upprättade hon även ett kloster, som än idag är bebott av katolska nunnor. I det tillhörande klostermuseet kan du lära dig mer om hennes anmärkningsvärda liv. 

Mellan slottet och klosterområdet sträcker sig Gamla Stan, så pittoresk som den kan bli. Smala gränder, charmiga små butiker och ett trettiotal kulturhistoriska byggnader finns till ditt förfogande här, inklusive Sveriges äldsta rådhus från 1400-talet. Den promenadvänliga stadsvandringen guidar dig genom samtliga sevärdheter. 

Omberg är den perfekta platsen för naturälskaren, och ännu mer perfekt för den som är sugen på en oförglömlig hajk genom en av de många vandringslederna som finns. Bergsbranter, spektakulära vyer och ett varierande naturlandskap. Passa också på att klämma in lite mer historia och besök Alvastra klosterruin, där kvarlevorna från vad som en gång var det kloster där Heliga Birgitta fick några av sina viktigaste uppenbarelser finns.

Borenshult slussar, foto: http://www.motala.se

MOTALA

Med sin trevliga hamn, förstår man varför Motala är känt som Östergötlands sjöstad. Knappt en kilometer utanför centrum hittar du det längsta insjöbadet i Norden. Inom räckvidd finns även ståtliga Göta kanal som sträcker sig mellan Sveriges längsta trädallé – ytterligare ett kärt besöksmål, som 2000 utsåugs till Årtusendets Svenska Byggnadsverk. 

Det är få stränder i Sverige som ger samma känsla av att befinna sig utomlands som Varamobaden. Kom hit och upplev den myllrande atmosfären bland både unga och gamla. Stranden bjuder på sand mellan tårna i kombination med kristallklart vatten, uteserveringar där du kan äta middag i solnedgången samt aktiviteter som trampbåtar, windsurfing och tennis. Önskar du att förlänga din vistelse så finns även möjligheten att hyra en stuga eller en campingplats.

Slusstrappan vid Borenshults slussar är kärt turistmål och är en annan perfekt utomhusaktivitet att sysselsätta sig med under varmare dagar. Ackompanjera de övriga åskådarna och se hur vattnet forsar genom de fem slussarna, för att släppa igenom båtarna mellan Göta kanal och sjön Boren. Vill du ta del av spänningen ombord, kan du hänga med på en klassisk dagskryssning genom det östgötska landskapet. Föredrar du att ta det i din egen takt kan du gott ta dig fram längs kanalen på en cykel, eller varför inte på bräda med paddel för omväxlingens skull?

Motorintresserade bör göra ett stopp vid Motormuseet, där Sveriges största samling av fordon, inklusive en bilverkstad från 20-talet, finns att beskåda. Skulle sötsuget falla på, kan du stanna till vid Börslycke Gård i Borensberg och se hur de tillverkar sin hemmagjorda kola. Självklart köper du med dig minst en påse hem.

,

Relaterade artiklar