Ingenstans på kontinenten har spa-resenären lika mycket att välja på som i Centraleuropa. I de gamla kurorterna har man en historia och ett kunnande som ofta sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden och som om det fantastiska utbudet inte vore nog så ligger priserna ofta långt under de svenska. Platser som den tysk/polska östersjökusten och Böhmen erbjuder utöver spa även vackra omgivningar och ett rikt kulturliv att upptäcka. Nedan listar vi fyra toppdestinationer för avkoppling och välmående, från Tyskland i norr till Ungern i söder.
Hälsosam havsluft på tyska Rügen och Usedom

Vi börjar på den nordtyska östersjökusten, närmare bestämt på Rügen och Usedom som är de platser i förbundsrepubliken som har absolut högst antal soltimmar per år. Det, i kombination med milslånga, mjuka sandstränder, klassiska kurorter och lummiga bokskogar, har gjort öarna till två av Tysklands populäraste semestermål. Hit har folk vallfärdat i sekler för att “dricka brunn”, andas havsluft och njuta av lugnet i en vacker och rofylld miljö.
På senare år har många av de klassiska spahotellet genomgått omfattande renoveringar och kan idag erbjuda toppmoderna faciliteter och spännande Thalasso-behandlingar med produkter från det närliggande havet.

Förutom ett rikt utbud av wellness kan många av hotellen också erbjuda intellektuell stimulans i form av kulturevenemang såsom kammarmusikkonserter och poesiuppläsningar (så se till att plugga på skoltyskan innan du ger dig av). Enklaste sättet att komma hit är med färjan från Ystad eller Trelleborg till staden Świnoujście som ligger på den polska sidan av Usedom.
Klassiska kurorter på Polens riviera

På andra sidan gränsen börjar det som kallas Polens riviera och som i natur och klimat i stort liknar Rügen och Usedom. Polens populäraste semesterort Kołobrzeg (Kolberg på tyska) ligger ett par timmars bilresa öster om Usedom och hyser både pittoresk bebyggelse från Hansatiden och ett 50-tal spahotell som kan erbjuda det mesta i hälsoväg. Staden är känd för sitt salta, mineralrika vatten och sin svarta lera som ska ha mängder av hälsobringande egenskaper.

Lite längre österut, granne med storstaden Gdansk, hittar vi spa-meckat Sopot, vars stränder, restauranger, parker och kurhotell lockat såväl europeisk societet som polska arbetare genom årens lopp. Här finns allt från enkla kallbadhus till femstjärniga lyxhotell där det förutom spa- och kroppsbehandlingar i många fall även erbjuds tandvård och plastikkirurgi. Det medicinska temat är starkt här — chansen stor att det finns en skräddarsydd behandling speciellt framtagen för att bota just din krämpa.
Tradition och kejserlig prakt i Tjeckiens spa-triangel

I västra Böhmen, några mil från den tyska gränsen, hittar vi en av världens mest ansedda destinationer inom spa- och hälsoturism, nämligen de tre kejserliga kurorterna Karlovy Vary, Mariánské Lázně och Františkovy Lázně, mer kända under sina tyska namn Karlsbad, Marienbad och Franzensbad. Det lokala källvattnet används till allt från behandlingar till badvatten och anses ha en lindrande effekt på allt från muskelvärk, benskörhet till att bota infertilitet.

Runt om i regionen hittar du vackra kolonnader, där man på traditionellt vis kan dricka brunn ur en särskild pipkopp. Utöver kolonnader kan städerna skylta med vackra slott, prunkande parker och idylliska kullerstensbelagda gator. Under din vistelse i den så kallade spa-triangeln har du också chansen att prova på helt unika behandlingar som varma ölbad (Tjeckien will be Tjeckien) och radon-spa där man utsätter sig för radonstrålning (vilket vissa menar är en källa till evig ungdom och andra hävdar är cancerframkallande).
Levande badkultur i Budapest

För många är Budapest synonymt med sina varma källor och sina klassiska badhus. Den ungerska huvudstaden är byggd ovanpå underjordiska källor och varje dag strömmar tre miljoner liter källvatten igenom stadens många termalbad och spa.
Ett av de mest berömda (och vackraste) badhusen i staden är Gellert-badet som ligger på Donaus västra strand. Den mäktiga jugendbyggnaden uppfördes redan 1912 och är nästan att betrakta som en symbol för den ungerska badkulturen. Termalvattnet är naturligt varmt och sägs ha hälsofrämjande egenskaper. Förutom att bada i kroppstempererat vatten kan du även unna av en rad olika behandlingar som lerbad, aromaterapi, massage och pedikyr.

Vill man uppleva de lite folkligare baden kan man bege sig till Széchenyi som är Europas största friluftsbad och en ofta besökt institution för Budapestborna. I det ständigt 38-gradiga vattnet ser man gubbar som spelar schack på flytande spelbräden och badvakter beredda att rycka ut om någon glömt ta på sig den obligatoriska badmössan. För en spottstyver kan man även utsätta sig för en hårdhänt och osentimental massage här (fokus ligger mer på att lösa eventuella muskelknutar än på njutning).