Sommartips i Göteborg


Har man befunnit sig i Göteborg under vinterhalvåret kan man undra hur någon står ut att bo på ett ställe med horisontellt piskregn, kastvindar och ständigt blygrå himmel. Svaret stavas sommaren. Att kunna njuta av klippor, salta bad, humant prissatta skaldjur och ett nöjesutbud i världsklass i ett par månader om året är mödan värd. Naturligtvis måste man inte bo i Göteborg året om för att njuta av den västkustska sommaren, man kan lika gärna besöka staden när den är som bäst och undvika den när den är sämst. Här följer några säkra tips om vad man kan göra i Sveriges framsida när solen skiner och livet leker.

Sol, bad och skärgårdsidyll

Solvarma klippor och salta bad är bara en spårvagnsresa bort Foto: iStock/Iana Chyrva

Göteborg vill gärna se sig som en stad vid havet — vilket är en sanning med modifikation. För att ta sig ut till havet, och inte har tillgång till bil, behöver man först ta 11:ans spårvagn till ändhållplatsen Saltholmen och därifrån ta färjan ut till södra skärgården. På Brännö hittar du barnvänliga badplatser, café, värdshus och, inte minst, den där genuina skärgårdskänslan med små fiskebodar och smällande flakmopeder. Har man tretakten i blodet anordnas även traditionsenlig bryggdans varje torsdag hela sommaren. Vill man inte ge sig ut på havet kan man fortsätta en bit efter att ha stigit av vagnen tills man kommer till Aspholmens badplats där det finns klipphällar och stegar att kliva i från.

Promenera i Slottsskogen och Botaniska trädgården

Botaniska Trädgården och Slottsskogen fungerar som stadens gröna lungor

När solen står i zenit och hetten trycker på är den lummiga grönskan i Slottsskogen tillflyktsorten nummer ett för såväl sommargäster som för göteborgarna själva. Göm dig i skuggan under de enorma rhododendronbuskarna medan du hälsar på sälarna eller spela en match beachvolleyboll i Azaleadalen. På andra sidan spårvagnsspåren ligger den 175 hektar stora Botaniska trädgården, som är hem för 16 000 olika arter och kulturformer och är en av de populäraste besöksmålen i Västra Götaland. En lunchrestaurang ligger inbäddad bland träden och sommartid brukar en kaffevagn och foodtruck stå uppställda vid entrén. Butiken har fröer, lökar och växter att köpa med sig och plantera där hemma.

Nöjen, sport och konserter på Evenemangsstråket

Längs Evemangsstråket ligger turistmagneter som Liseberg och Ullevi Foto: iStock/Baiploo

För många är Göteborg på sommaren förknippat med evenemang. Oavsett det gäller nöjespark, idrott eller konserter så lär det äga rum någonstans längs evenemangsstråket som sträcker sig från Korsvägen (Liseberg, Universeum), via Heden och bort till Nya Ullevi. Ett besök på Liseberg är alltid roligt, vilket födelsedatum det än står i ditt pass. Tricket för att slippa de värsta köerna är att helt enkelt att undvika att gå dit under högsäsong. Kan man gå i början av juni eller efter andra veckan i augusti hinner man åka nästan dubbelt så mycket och ha dubbelt så roligt. Tyvärr innebär det inte att du även vinner dubbelt så mycket på chokladhjulen.

Jakten på den perfekta räkan

Världsrekordet i räkskalning ligger på 1,19 sekunder Foto: iStock/knape

En västkustvistelse utan räkor är otänkbart för de flesta. Detta, i sin tur, får folk att kräva räkor till nästan vilket pris som helst — kilopriset brukar tredubblas mot slutet av juni. Om man vill slå på stort kan man bege sig till den klassiska finkrogen Sjömagasinet vid färjeläget Klippan, alldeles vid Älvsborgsbron. När det kommer till havets läckerheter går det inte att hitta bättre kvalitet i världen, något som stadens finsmakare är väl medvetna om. Det lite mer folkliga alternativet heter Kajskjul 8 och ligger vid kasinot. Här erbjuds “frysta” (tinade) räkor, men avfärda det inte med en gång. Sanningen är att folk som inte är födda och uppvuxna på västkusten inte känner någon skillnad, då de i regel håller bättre kvalitet än de färska räkorna man kan få på ostkusten. Här är det det klassiska upplägget som gäller, med bröd, majonnäs, citron och våtservett. Vissa kvällar bjuds det även på scenunderhållning.

Spana på folk på Hagabions uteservering

I Linnéstaden ligger många av Göteborgs populäraste barer och restauranger Foto: iStock/KavalenkavaVolha

En av Göteborgs populäraste uteserveringar är utan tvekan gårdsplanen framför Hagabion. Verksamheten i den gamla skolbyggnaden i Linné är ungefär 10 % bio och 90 % mat och dryck, med endast vegetarisk mat på menyn. Beställ in en superlokal pilsner från Stigbergets Bryggeri och spana på på folket längs Linnégatan. Vill man fortsätta kvällen med spelningar och dans ligger legendariska Pustervik och nykomlingen Folk ett stenkast bort på Järntorget. Skulle biografmörkret locka mer är det bara att lösa biljett och ta plats i salongen.

, ,

Relaterade artiklar