Sommarens guide till Bohuslän


Bohuslän liknar inte något annat av Sveriges landskap. Här bland granitklippor och salta vindar har folk i alla tider levt av vad havet har att ge varpå små samhällen växte fram. Idag har dessa små fiskelägen förvandlats till semesterparadis för besökare från när och fjärran. I den här artikeln gör vi stopp i några av Bohusläns vackraste pärlor, från historiska sevärdheter och vackra naturreservat till mysiga kustsamhällen och pittoreska badorter. De flesta platser på listan går dessutom lika lätt att ta sig till med bil som med båt, så spänn fast säkerhetsbältet eller flytvästen för nu bär det av! 

Carlstens fästning på Marstrand i södra Bohuslän Foto: Per Pixel/Westsweden.com

Marstrand

En väldig stenborg är det första som möter en när man passerar den södra gränsen till Sveriges västligaste landskap. Bohus fästning utanför Kungälv byggdes redan 1308 och har försvarat de som för stunden gjort anspråk på regionen (genom åren har Bohuslän tillhört såväl danskarna som norrmännen och svenskarna) men det är en annan fästning som står på programmet för idag. Ute på Marstrandsön i det lilla samhället Marstrand står Carlstens fästning som bjuder på en lika lång som händelserik historia. Bland annat var det här som den rikskände brottslingen Lasse-Maja fick sitta av sitt straff (det så kallade Marstrandsstraffet som var ett av lagens hårdaste på sin tid). Den som vill lära sig mer om fästningen kan hänga med på en guidad rundtur. Sedan flera somrar tillbaka har också artisten Stefan Andersson hållit en mycket populär krogshow med musik och berättelser inspirerade av Marstrand och dess historia.

Anna av den spanske konstnären Jaume Plensa i Pilane Skulpturpark Foto: Roger BorgelidWestsweden.com

Tjörn

Öarna Tjörn och Orust är ett måste att besöka för den som vill uppleva det genuina Bohuslän. Här hittar du allt från mysiga kustsamhällen och vackra badvikar till populära restauranger och kultur. Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn är Sveriges största konstmuseum med inriktning på akvarellmåleri och bland de mer namnkunniga konstnärer som ställts ut här kan nämnas Lars Lerin, Elsa Beskow, Louis Bourgeois och Salvador Dalí. Är du sugen på mer konst rekommenderas en utflykt till skulpturparken i Pilanes gravfält. Denna magiska plats fungerar idag som ett utomhusmuseum med gulliga får som betar fritt bland verk av internationellt erkända konstnärer och fornlämningar från järnåldern. Skulpturparken är öppen från maj till september. 

Idylliska Käringön utanför Orust är ett populärt stopp för seglare Foto:  Jonas Ingman/Westsweden.com

Orust

Över på Orust ligger klassiska Slussens Pensionat där du har chansen att se Sveriges artistelit i en gemytlig och intim miljö. Besök Slussens Pensionats hemsida för aktuellt konsertprogram. Den musikaliska traditionen är stark på ön och bland öarna runt Orust har flera besjungits av våra stora vissångare. Här ligger bland annat Malö varifrån vackra Maj, enligt Taube, kom roendes i en eka samt Käringön, känd från Harry Brandelius odödliga schlager Ungmön från Käringön från 1940. Idag är den lilla bilfria ön ett populärt stopp för fritidsseglare som lockas av idyllisk bebyggelse och välrenommerade restauranger. Har du ingen egen båt så går det färjor från Tuvesvik (tänk bara på att hinna med den sista båten tillbaka klockan 22.15). En annan plats som många svenskar känner igen från populärkulturen är Grundsund på Skaftö. Om du inte tycker namnet låter bekant är det för att det lilla samhället fick heta Saltön i den folkkära tv-serien med samma namn. Strosa runt bland de pittoreska fiskebodarna och köp nyfångade skaldjur direkt från fiskebåtarna i hamnen.

Ikoniska Smögenbryggan är nära en kilometer lång Foto: GettyImages/Johner Images

Smögen

Smögen är utan tvekan Bohusläns mest kända turistmål. Hit vallfärdar varje sommar tusentals besökare för att njuta av sol, bad och folklivet på “bryggan”. I det som tidigare var fiskebodar ryms idag allt från restauranger och barer till butiker och gallerier. Under högsäsong är det feststämning överallt i det lilla fiskesamhället och gästhamnen är så gott som jämt fullbelagd till sista plats. Den som önskar komma bort från trängseln och vimlet för en stund kan ta båten ut till Hållö naturreservat där du kan vandra bland mjuka granitklippor och njuta av lugn och ro. I Smögen finns också möjlighet att följa med ut till havs ombord på en lokal fiskebåt och lära sig hur man fångar den berömda Smögenräkan. 

När du känner dig färdig med djur från havet kan du bege dig till den närbelägna djurparken Nordens Ark som arbetar med att rädda utrotningshotade arter från det norra halvklotet. Här kan ni få syn på exotiska katter som snöleopard, amurtiger och pallaskatt men också nordiska lantraser av höns, getter och andra tamdjur. Nordens Ark håller öppet året runt och passar djurintresserade i alla åldrar.

Väderöarna utanför Fjällbacka är en av Sveriges västligaste platser Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

Fjällbacka

Deckardrottningen Camilla Läckberg har satt Fjällbacka på världskartan och i det lilla kustsamhällen kan du besöka platserna från hennes romaner på en guidad vandring eller på egen hand (Läckberg-kartor finns att hitta på nätet). Givetvis kan du njuta av stan även om du inte gillar kriminalromaner. Fjällbacka bjuder på idyllisk skärgårdsbebyggelse, trevliga restauranger och utmärkta badmöjligheter. Strax utanför kusten ligger Väderöarna som är en av Sveriges västligaste platser och ett utflyktsmål som varmt rekommenderas. Se till bara att hålla i hatten – vindhastigheterna ute på klipporna brukar nå höga nivåer!

Fjällbacka ligger längs den vackra Kustvägen i norra Bohuslän, Foto: Åsa Dahlgren/Westsweden.com

Vill du hålla dig närmare fastlandet kan du göra ett besök på Dannholmen, där en av våra största Hollywoodstjärnor genom tiderna, Ingrid Bergman, tillbringade sina somrar från sena femtiotalet fram till sin död 1982. Har du bil kan du också utforska den vackra Kustvägen som sträcker sig från Smögen till Tanumshede. Stanna till och njut av utsikten, hitta gömda badvikar eller gör små stopp i pärlor som Bovallstrand och Hamburgsund. Kustvägen brukar hamna på listorna över de vackraste vägsträckorna i Sverige. 

SM i ostronöppning äger rum den första helgen i september varje år.  Foto: Madeleine Landley/ Westsweden.com

Grebbestad

För många är namnet Grebbestad synonymt med knallrosa ansjovisburkar och fastän ansjovisproduktionen har flyttat till Kungshamn så är mattraditionen fortsatt stark här. Bland de mer långlivade och populära restaurangerna på orten bör nämnas Telegrafen där de förutom att servera lokala läckerheter som ostron och färsk fisk även brukar ha musikkvällar och konstutställningar. Visste du att majoriteten av alla svenska ostron odlas utanför Grebbestad?  De västsvenska ostronen anses av många vara bland de bästa i världen och avnjuts bäst med lite pressad citron eller precis som det är.

På Vitlycke museum finns de världsarvslistade hällristningarna Foto: Jonas Ingman Westsweden.com

Att folk har velat bosätta sig här i alla tider vittnar de många fornlämningarna i området om. På Vitlycke museum strax utanför Grebbestad finner du Europas största koncentration av hällristningar. Lär dig mer om detta världsarv genom att gå på guidad visning i området – välj mellan att gå på dagen eller natten (på natten framträder hällristningarna genom att man lyser med en ficklampa från sidan). Här finns även en bronsåldersby med tidstypiska hus där man kan få en inblick i hur livet kan ha tett sig för sisådär 3000 år sedan. 

Färska räkor är en riktig delikatess! Foto Krisitna Gillerstedt/Westsweden.com

Strömstad och Koster

Nu har vi kommit till slutet av vår odyssée längs Bohuskusten. Strömstad ligger endast ett par mil från norska gränsen vilket märks på kommersen och antalet norskregistrerade bilar på gatorna. Under sommaren fylls gästhamnen med enorma yachter och vackra gamla segelbåtar och längs hamnpromenaden ligger mängder av trevliga restauranger och barer där du kan njuta av kvällssolen och folkvimlet. Strömstad kallas för räkans stad och det vore ett etikettsbrott att inte prova denna lokala delikatess under ditt besök i staden. Nere vid färjkajen ligger ett antal fiskebodar där du kan smaka på havets läckerheter (det finns även en glasskiosk för den som hellre föredrar det). 

Efteråt är det bara att traska de tiotal meterna till båten som tar dig ut till Koster. Kosterhavet är Sveriges första (och hittills enda) marina nationalpark och sträcker sig över ett över 38 000 hektar stort havsområde som även inkluderar Kosteröarna, samt öar i Strömstads och Tanums kommuner. Den som vill lära sig mer om de spännande arter som lever i området, som koraller, sjöstjärnor och krabbor m.m., kan besöka Naturum på Sydkoster. Passa även på att hyra en cykel och upptäck den himmelska naturen med vindpinade tallar och karga granithällar från sadeln. 

Solnedgångarna på västkusten är något alldeles extra Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

,

Relaterade artiklar