Sex fartfyllda aktiviteter du måste prova i Costa Rica


Att Costa Rica brukar toppa listorna över världens vackraste platser kommer knappast som en överraskning – oavsett vilken tid på året du reser hit väntar dig lummiga regnskogar, exotiska djur och prisbelönta stränder. På senare år har Costa Rica också blivit ett resmål att räkna med för de som jagar äventyr och spänning. Vi har samlat ett gäng aktiviteter som garanterat kommer få din puls att rusa. Nu ger vi oss ut i vildmarken, häng med!

Ziplining

Den som provat på ziplining i Sverige vet att det är en nervkittlande upplevelse. Föreställ dig då att hänga uppochner i en vajer ovanför Monteverdes molnskog – på över 600 meters höjd! Inte nog med att du får njuta av den enastående utsikten, den som gillar när det går snabbt ska veta att hastigheten kan komma upp i nära 100 kilometer i timmen. När du ska boka din ziplinetur, se till att anlita en ansedd firma som sätter din säkerhet främst. När väl det är gjort så är det bara att haka fast sig och njuta av färden. 

Forsränning

Forsränning längs virvlande floder är en upplevelse som får håren att resa sig på underarmarna. I Costa Rica finns några av de bästa forsarna på kontinenten, varav två av de populäraste går längs Sarapiquis regnskogar och längs den mäktiga Río Pacuare. 

Vattennivåerna skiljer sig mycket åt beroende på vilken tid på året du reser och floderna är klassificerade i olika svårighetsgrader från 1, som är superenkel, till 4+ som endast mycket erfarna forsrännare ska försöka sig på. Oavsett svårighetsgrad (och din tidigare erfarenhet) så garanteras en oförglömlig upplevelse. Så plocka upp din paddel, spänn fast din flytväst och börja färden nedströms och invänta tecken att utföra nästa manöver. Har du tur så kommer ni pausa för att ta en närmare titt på djuren som lever längs floden. 

Surfing

Med 1290 kilometer orörd kust och en avslappnad surfkultur, som hämtad från en Beach Boys-sång, är det inte konstigt att Costa Rica på kort tid blivit en vallfärdsort för dem som jagar de perfekta vågorna. Vilken plats du ska välja att åka till beror helt på hur erfaren surfare du är. För nybörjare rekommenderas idylliska Playa Tamarindo, vars mjuka vågor är perfekta för att lära sig grunderna. Den som är på jakt efter en lite större utmaning bör bege sig till Manuel Antonio, som är känt för sina imponerande bränningar. När du känner dig färdig med surfandet kan du hämta andan på den prisbelönta stranden, eller rasta benen i det närbelägna naturreservatet. 

Helikoptertur

Få saker kan mäta sig med upplevelsen av att blicka ut över ett landskap från en helikopter och när det kommer till val av plats är Costa Rica, med sin frodiga djungel, sin undersköna kust och sina mäktiga vulkaner, svårslaget i fråga om skönhet. Spänn fast dig och ta in det sagolika landskapet medan din erfarna guide med van hand lotsar dig genom de tropiska skyarna. Som om helikopteråkning inte vore spännande nog kommer upplevelsen att få se djungeln från fågelperspektiv garanterat ge dig gåshud. Glöm för allt i världen inte kameran! 

Vandring

De som föredrar att stå med fötterna stadigt på marken kan istället ge sig ut på en vandring till några av Costa Ricas mest spektakulära vattenfall. På så sätt får du chans att utforska den vackra naturen utan att behöva känna att du sätter ditt liv på spel. Costa Rica har mängder av vattenfall och naturreservat att utforska – från det andlöst vackra La Fortuna i vulkanområdet Arenal, vars skönhet inramas av rykande heta källor och grönskande regnskog, till det dånande Rio Celeste-fallet i den nordvästra provinsen Guanacaste.  Det bästa med vandringsturerna är dock det unika djur- och växtliv som du med stor sannolikhet kommer se längs vägen. Här kan du skymta färgsprakande pilgiftsgrodor och svaveltukaner samt, med lite tur, de harmoniskt långsamma sengångarna.

Ridning

En ridtur är ett utmärkt sätt att tillbringa ett par timmar, samtidigt som du får chansen att komma riktigt nära naturen. I jämförelse med de övriga aktiviteterna vi har tipsat om i den här artikeln, kanske riding inte låter speciellt spännande, men vi tycker ändå att det förtjänar en plats på listan över saker du inte får missa. För det första så kan du tillryggalägga längre sträckor till häst än vad du kan till fots (vilket betyder att du får se mer av den vackra omgivningen). För det andra så tillåter ridning dig att upptäcka landskapet i din egna takt. En av de bästa platserna för ridturer är idylliska Playa Negra, på Costa Ricas karibiska kust. Här finns lättillgängliga leder som tar dig längs undersköna stränder, tropisk djungel (med fantastisk flora och fauna) och imponerande vattenfall. 


Relaterade artiklar