Sevilla: en livsnjutares stadsguide


Sevilla var minst lika fascinerande då som det är nu – en rad erövringar, krig och till och med digerdöd gör stadens långa förflutna till en tumult historia. Landskapet har i sin tur förändrats i takt med varje sekelskifte och lagändring som ägt rum, vilket har gjort att den spanska staden lyckats skapa sig en identitet som ingen annan.  Ännu bättre är såklart att allt detta nu finns tillgängligt för dig att beskåda och fascineras av. 

Plaza de Espana, Sevilla, foto: iStock/ellobo1

Plaza de España       

Beläget på toppen av María Luisa Park, är Plaza de España förmodligen en av de populäraste sevärdheterna i Sevilla. Den imponerande statsbyggnaden omfamnas av vattenvägar som påminner om vallgravar, med en fontän i mitten. Du kan till och med ta en tur i en av roddbåtarna som tar dig runt den charmiga  lilla vattensträckan. En avkopplande paus i form av en promenad genom de lummiga omgivningarna i parken är givetvis också ett måste. 

The Metropol Parasol, foto: Pixabay/bogitw

The Metropol Parasol

Det är inte många byggnader som  kan skryta med att vara den största trädstrukturen I världen, men det kan The Metropol Paraso.  Känd lokalt som Las Setas (vilket betyder svampar på spanska), har detta ikoniska projekt designats av den tyska arkitekten Jürgen Mayer. Tillbringa några timmar med att beundra magnituden av denna uppvisning i ingenjörskonst och promenera genom gångvägarna medan solens strålar går ner över dig.  Inte nog med det – byggnaden rymmer även ett arkeologiskt museum, en lokal marknad, barer och restauranger.

Inuti det kungligla palatset Alcázar, foto: Unsplash/ Akshay Nanavati

Alcázar – det kungliga palatset

Det är svårt att bestämma vad som imponerar mest: självaste Alcázar Palace eller dess kungliga trädgårdar. Palatset byggdes under medeltiden början, och efter decennier av renoveringar och tillskott är nästa varje vägg här en fröjd för ögat. Miljontals färgglada mosaiker smyckar rummen från golv till tak och de små gömställena och alkoverna längs med vägen gör upplevelsen till något alldeles extra. En promenad genom de välskötta trädgårdarna är fridfullt vacker – snåla inte med tiden här, det kommer garanterat vara en av de vackraste eftermiddagarna du tillbringar i Sevilla. 

Cathedral Santa María de la Sede. Photo credit: Unsplash/Henrique Ferreira

Catedral de Santa María de la Sede  

Denna imponerande katedral i hjärtat av Sevilla är viloplatsen för ingen mindre än Christopher Colombus. Liksom många av Sevillas berömda byggnader, är Cathedral Santa María de la Sede en mix av olika arkitektoniska stilar, inklusive gotisk, renässans och inslag av barock. Du kan (mot en mindre avgift) klättra uppför Giralda-tornet och belönas med en storslagen utsikt över staden, varifrån du då också får tillgång till riktigt fotogeniska vyer över Alcazar Palace. 

Flamencodansös, foto: Pixabay/Werner Gmünder

Flamenco

 I Sevilla råder det ingen brist på dramatiska flamenco-shower, men om du verkligen är på jakt efter en autentisk upplevelse är det ’La Carboneria’ du måste besöka. Denna intressanta bar ligger i ett gammalt varuhus, men låt dig inte luras av det avskilda läget.  Baren är, trots att den är något undangömd, fullproppad med nyfikna resenärer som vill få en glimt av det riktiga Sevilla. Här kan du förvänta dig män och kvinnor som dansar till livemusik, med bestämda steg och stampanden på trägolvet. Fotografering är förbjudet, så det är bara att koppla bort och koppla av.

Cocktailbaren EME i Sevilla, foto: EME Restaurant

Svalkande drinkar

Med plustemperaturer som mer ofta än sällan snuddar vid 40-strecket, är det klokt att ta tillvara på minsta skuggmöjlighet medan man äventyrar sig fram längs Sevillas kullerstensgator. Hitta en lokal bar där du kan svalka dig och fylla på energiförrådet med en färskpressad apelsinjuice – en av stadens mest berömda exportvaror. När solen börjar gå ner kan du byta ut apelsinjuicen mot något lite starkare i en av de många takbarerna som staden har att erbjuda. La Terazza de EME bar är en del av EME boutique hotel och bjuder på en panoramautsikt över stadssiluetten, bara ett stenkast från katedralen. 

foto: Pixabay/Richard Eisenmeng

Tapas

Visst är det en härlig syn att få se lokalborna sitta och avnjuta en långlunch på det mest avslappnade sättet någonsin? En resa till Sevilla (eller till Spanien generellt för den delen) är aldrig komplett utan en rejäl portion tapas. Menyerna här inkluderar saltad torsk, bräserad oxkind, Pimientos de Padrón, torkad skinka och bläckfisk. Håll gärna ett öga på skyltarna utanför restaurangerna så att du inte missar dagens special. Skölj ner med ett iskallt glas Cerveza  eller ett glas rött från de närliggande trakterna. 

För ett större utbud inom nära räckhåll kan du vandra ner längs gatan Calle Mateos Gago. Sugen på att stanna uppe lite senare för ännu fler drinkar och mer mat? Fortsätt då en bit längre ner tills du ser en klunga med glada människor hänga utanför den lokala krogen La Fresquita. Andra toppval för autentiska läckerheter i form av tapas är Bar Alfafa och Bodega Santa Cruz Las Columnas.

,

Relaterade artiklar