Se mer av Europa när du byter tåg


Efterfrågan på tågresor ut till kontinenten har ökat enormt de senaste åren och det största skälet till det är först och främst klimatet. Men tågresande har fler fördelar än det miljömässiga – från kupéfönstret får du nämligen chansen att se sidor av ett land som du missar om du flyger.

Faktumet att man måste byta tåg då och då ger dig möjlighet att sträcka på benen (och det behövs). Europas centralstationer kan för all del vara vackra, men se till att utnyttja faktumet att ni befinner er mitt i en europeisk metropol i ett gäng timmar. Släng in väskorna i en förvaringsbox på tågstationen och gå på bonus-sightseeing i en ny stad, vem vet, du kanske ändrar om din resrutt och stannar?

Foto: iStock/bluejayphoto

Hamburg – Porten till kontinenten

När Köpenhamn ligger bakom er väntar den stora hubben för tågresor till Europa – Hamburg. Tyskland näst största stad har mycket att erbjuda den som är på jakt efter kultur, uteliv och sevärdheter. Kurrar det i magen så rekommenderas en klassisk Döner från de många ställena som ligger direkt utanför entrén. Finsmakare behöver inte lämna Hamburg missnöjda. Tysklands mathuvudstad nummer ett har mängder av Guide Michelin-restauranger med alla de slag.

Under två timmar: Ta en rundtur förbi det imponerande rådhuset från 1897, fortsätt sedan till det världsarvslistade magasinområdet Speicherstadt, där du förutom den vackra bebyggelsen även hittar Miniatur Wunderland, som på sina 1500 kvadratmeter är världens största modelljärnvägsanläggning och en av stadens populäraste turistmål. Är du mer intresserad av tåg i normal storlek är det bara att traska uppåt mot Hauptbahnhof igen.

Över två timmar: Varva tåg med en båtkryssning på den mäktiga Elbe. Det finns flera olika turer med olika typer av båtar och reslängd. Stig av vid någon av stoppen och ge dig ut på Hamburgs gator för att få en rejäl dos stadsvimmel innan det är dags att slå sig ner i tågsätet igen.

Foto: iStock/balberts

München – Mer än Oktoberfest

Direkttågen mellan Hamburg och München är en resa genom hela Tyskland, från de platta låglandet i norr ner till de bayerska bergen i syd. Tågen går ett antal turer per dygn och tar strax över sex timmar. Härifrån går tåg till Venedig (och Italiens östkust), Slovenien och Kroatien. Den bayerska huvudstaden är Tysklands populäraste turistmål och besöks årligen av 70 miljoner turister från jordens alla hörn. Förutom den världsberömda Oktoberfest lockar staden även med storslagen arkitektur, spännande historia och ett rikt kulturliv.

Under två timmar: Från Münchens centralstation tar det inte mer än 15 minuter att gå till det världsberömda Marienplatz, där du hittar vykortsvackra sagobyggnader som Alter Haus, Rådhustorget och Hofbräuhaus. Är du på plats vid 11.00 kan du bevittna rådhusets klockspel som är ett imponerande skådespel med figurer och musik.

Över två timmar: Få en överdos München genom att göra allt som står ovan, fortsätt norrut till den spektakulära Olympiapark från 1972 eller sträck på benen i Englischer Garten. Avsluta kvällen med en operaföreställning (helst Wagner) på Bayerische Staatsoper och ett besök på en klassisk Biergarten. Prost!

Foto: iStock/RossHelen

Zürich – Vägen till klockrike

För att tillryggalägga så mycket räls som möjligt brukar de som är på väg till Medelhavet välja någon av nattågen till Schweiz – antingen Zürich eller Basel. Från Basel går tågen till Frankrike och från Zürich fortsätter rälsen ner mot Milano. Schweiz största stad Zürich är precis lika upputsad och gnistrande som man tänker sig en välmående alpstad som lever på sin banksekretess. Men bakom stadens pittoreska fasad hittar man även spännande samtidskonst och roliga uteställen.

Under två timmar: Skölj av er resdammet med ett dopp i alpfloden Limmat som flyter genom staden. Det är inte lika iskallt som man kan tro och vattnet är enligt Zürich kommun fullt tjänligt som dricksvatten. Belöna er sedan med en kopp varm choklad på det legendariska konditoriet Café Schober på Napfgasse 4 och upptäck själv varför Schweiz är chokladlandet framför andra.

Över två timmar: Köp ett åkkort till Zürichs kollektivtrafik. Det ger dig fri tillgång till hela kollektivtrafiknätet i 24 timmar, fritt inträde på 40 museer och aperitif på utvalda restauranger – och allt detta för bara 15 CHF(!). Bland Zürichs museer rekommenderas Beyers Klockmuseum och Zürichs konstmuseum, vars samlingar innehåller såväl Edvard Munch och Giacometti som samtida schweiziska konstnärer som Pipilotti Rist.

Foto: iStock/scaliger

Milano – för resor vidare mot södra Italien

Den norditalienska metropolen Milano är för Italien vad Hamburg är för Tyskland. Härifrån går tågen till hela den italienska halvön och turerna söderut går tätt. Milano kan skryta med allt från vackra byggnader, konst, shopping och gastronomi i världsklass.

Under två timmar: Ta spårvagnen till katedralen il Duomo och låt dig imponeras – dels av själva byggnaden men också av det faktum att den tog drygt 600 år att färdigställa. Längtar ni efter mer världslig prakt är det bara att stiga in i det imponerande köpcentret Galleria Vittorio Emanuele II som ligger precis bredvid.

Över två timmar: Vad finns det för bättre sätt att få tiden att gå än att upptäcka den lokala maten? Milano och Lombardiet är en av Italiens populäraste matregioner och det är här du kan få in klassiker som risotto milanese, ossobuco och cotoletta alla milanese. Mellan måltiderna kan du unna dig en digestivo eller varför inte en gelato? Det finns fantastiska matställen i varje stadsdel så se till att sprida ut stoppen så får benen lite motion och aptiten återkommer på nytt.


Relaterade artiklar