Santorini: En ö-guide


Santorini är en modern legend som hänfört många besökare genom tiderna, med sina azurblå takkupoler, vitkalkade byggnader och charmiga byar som klättrar uppför bergskanten. Denna ö i Kykladerna kombinerar naturlig skönhet och prestigefylld glamour på ett perfekt sätt, vilket gör den till ett hett resmål för resenärer som inte vill snåla på semestern. Oavsett om du vill bege dig till detta moderna grekiska paradis för en romantisk weekend eller om du är sugen på en fartfylld semester med vännerna så bör du inte missa några av öns absoluta måsten, från ikoniska småstäder till otroliga vulkaniska landskap.

Staden Fira

Om du är ute efter de där vykortsvackra, Instagram-värdiga bilderna som definierar Santorini, så kommer den charmiga småstaden Fira att stå högt upp på din lista. För den mest dramatiska introduktionen till de vackert vitkalkade byggnaderna som ligger inbäddade i klipporna rekommenderas att du anländer med färja till den gamla hamnen i Ormos Firon. Efter landstigning väntar de 588 trappstegen i Karavolades-trappan på dig, som du måste bestiga för att nå den idylliska byn som ligger ovanför hamnen. Här hittar du traditionella marknader, butiker och kaféer som man kan förvänta sig i en pittoresk grekisk småstad, men här hittar du även det bästa av öns nattliv. Börja kvällen med en drink på PK Cocktail Bar, som är utspridd över tre våningar med utsikt över kalderan. Det här är ett favoritställe för både lokalbefolkningen och besökare, framför allt för dess hänförande utsikt över Santorinis fascinerande solnedgångar (se bara till att boka bord i god tid i förväg för att vara säker på att få en plats). Om du letar efter något mer autentiskt grekiskt så kan du bege dig till öns äldsta bar, Kira Thira Jazz Bar, som är en opretentiös och avslappnad oas, där musiken är soulig och alkoholmåtten generösa. Om du vill ha något mer modernt kan du slinka in på MoMix Bar, som generellt lockar en något yngre publik och som blandar experimentella cocktails i en grottliknande lokal med UV-belysning och neon. De flesta barer och klubbar är öppna långt in på småtimmarna, så om du snarare är ute efter en god natts sömn så kan det vara smart att välja ett hotell som ligger i utkanten av staden eller på en helt annan del av ön.

Byn Oia

Den lugna och fridfulla byn Oia är Santorini i sitt esse, där de typiskt azurblå kupolerna och de vitkalkade husväggarna charmar sina besökare från första stund. Förutom de fantastiska solnedgångarna som du kan beskåda längs öns västkust, så utstrålar denna traditionella by en obestämbar charm: mellan kaféer och tavernor hittar du ett stråk av konstgallerier med vackra målningar inspirerade av öns naturliga skönhet, samt marknadsstånd som säljer små souvenirer och prydnadssaker. I Oia ligger Ammoudi hamn, där småbåtar kan ta dig över till ön Therasia. Högst upp i byn, strax bakom de vitkalkade fasaderna, hittar du resterna av ett gammalt bysantinskt fort. De sönderfallande ruinerna utgör en märkbar kontrast till byn men skapar samtidigt en episk känsla, särskilt när du tittar ut mot kalderan nedanför. När hungern faller på kan du gå ner till Dimitris Ammoudi Taverna för otroliga fisk- och skaldjursrätter och en oslagbar utsikt över havet – och återigen väntar en hänförande vacker solnedgång.

Röda stranden (Kokkini Ammos)

En annan ikonisk och häpnadsväckande plats med naturlig skönhet är den röda stranden Kokkini Ammos på Santorini. Den består av röda lavaklippor och sand som står i slående kontrast till havets azurblå vatten, och skapar en hänförande naturvy med dramatiska färger att beundra. För en extra speciell upplevelse kan du besöka Kokkini med en katamarankryssning, så att du kan ta några otroliga panoramabilder av detta scharlakansröda underverk med det azurblå havet som förgrund. Men du kan självklart också nå stranden med bil och buss (och en brant promenad nedåt, förstås). Ett litet varningens ord: om du letar efter en fridfull plats att koppla av och tillbringa dagen på, så finns det garanterat lugnare och tystare stränder. Kokkini är fantastisk för sina unika färger, men om du är ute efter en avkopplande dag av idylliskt strandhäng så bör du istället bege dig till Vlychada-stranden, som är en rofylld liten hamn på öns sydspets.

Vita stranden (Aspri Ammos)

Aspri Ammos står i stark kontrast till det scharlakansröda underverket Kokkini Ammos, och är en bländande uppenbarelse i (nästan helt) vitt. Den här stranden känns som en av de mest fridfulla platserna på denna redan idylliskt fridfulla ö, med klippor av pimpsten och svarta och vita småstenar som kantar stranden. Aspri Ammos ligger ganska avskilt och kan bara nås med båt från Kokkini Ammos eller Akrotiri. Väl här finns en handfull av solstolar som vetter mot havet där du kan slå dig ner en stund. Då stranden är ganska liten kommer du inte att hitta några motoriserade vattensporter i närheten och det kan ibland bli ganska trångt på den vita sanden, så se till att ta med dig en egen volleyboll eller snorkelutrustning för att kunna utforska det grunda safirblå vattnet.

Kalderan

Santorinis egendomliga form har uppstått genom en naturkatastrof i form av ett vulkanutbrott som inträffade under 1600-talet f.Kr., som sänkte en del av ön under havet och samtidigt skapade en slags ögrupp och formade Santorini såsom ön ser ut idag. Utsikten över kalderan är andlöst vacker och kan ses från många platser högt upp på ön, men det är även starkt rekommenderat att ta sig till centrum av kalderan med båt. Det erbjuds många spännande båtutflykter på ön (varav några specialturer vid solnedgången), så det finns många möjligheter att få se denna fantastiska höjdpunkt på en av Greklands mest idylliska och eftertraktade öar.

,

Relaterade artiklar