Roadtrip i Sydafrika: Kapstaden till Port Elizabeth


Följ med ut på vägarna när vi kör två av Sydafrikas mest ikoniska bilrutter. Vår roadtrip börjar längs berömda Route 62 och avslutas med den natursköna Garden Route, innefattar några av de vackraste vägsträckorna i landet, med många chanser till utforskande av Sydafrikas unika natur.

80 mil | 6 dagar

Följ med ut på vägarna när vi kör två av Sydafrikas mest ikoniska bilrutter.
Resan börjar i livliga Kapstaden för att sedan fortsätta till de närliggande vindestrikten, för en chans att provsmaka landets populäraste (och godaste) exportprodukt. Roadtrippen, som börjar längs berömda Route 62 och avslutas med den natursköna Garden Route, innefattar några av de vackraste vägsträckorna i landet, med många chanser till utforskande av Sydafrikas unika natur.

Foto: iStock/michaeljung

Kapstaden

Äventyret tar sin början i den mångfacetterade Kapstaden — metropolen vid Taffelberget som av många anses vara den mest kreativa och kulturellt intressanta av Sydafrikas tre huvudstäder. Här kan du bland annat strosa runt mellan Bo-Kaaps färgsprakande husfasader och uppleva den livliga konstscenen i stadsdelar som East City eller Woodstock. Och då har vi inte ens nämnt regionens berömda gastronomi. Men innan det är dags att slå sig till bords så kan man jobba upp aptiten med lite surfing eller vandra upp i bergen för en imponerande panoramavy över staden.
Kapstaden är exceptionellt vackert och det är inte utan viss sorg man lämnar staden, men resan måste fortsätta. Som tur behöver man inte åka många mil från centrum innan det underbara Cape Winelands uppenbarar sig.

Foto: iStock/Ilonde

Cape Winelands

I Cape Winelands har du chans att besöka några av de kändaste vinproducenterna i världen. Bergen norr om Kapstaden är upphov till ett mikroklimat som lämpar sig utmärkt för att odla druvor av alla de slag. Här ligger böljande odlingar sida vid sida med historiska städer, förstklassiga restauranger, lyxiga hotell och givetvis ljuvliga viner.
Regionens två mest berömda städer är Stellenbosch, grundat av nederländska bosättare, samt Franschhoek, som anlades av franska hugenotter i slutet av 1600-talet. Städernas anrika historia syns tydligt i dess charmiga, koloniala bebyggelse och utgör en svårslagen miljö att avnjuta viner på.
I Winelands kan vi även rekommendera Paarl, Tulbargh och Robertson, som alla kan erbjuda förstklassiska kulinariska uppleveler vid sidan av vinprovningar och guidade visningar i källarvalven. Cape Winelands är en utmärkt utgångspunkt för att utforska landskapet som sträcker sig norrut längs med kusten.

Foto: iStock/nomis_g

Mossel Bay

Om du kör längs med Cape Fold Mountains så kommer du så småningom till Mossel Bay, som inte bara är en idyllisk kuststad utan även utgör början på den berömda sträckan Garden Route. Mossel Bay är känt för att vara platsen som de europeiska bosättarna först steg iland på — om detta och mycket annat kan du läsa om på stadens museum.
Med långa sandstränder och det näst mildaste klimatet i världen är Mossel Bay en utmärkt plats för en avkopplande vistelse vid havet. För den våghalsiga erbjuds flera hårresande aktiviteter som t.ex. skydiving. Den som inte känner sig lockad av fullt så fartfyllda nöjen kan kolla in marknaden på Hartenbos Beach eller åka ut med båt till den närbelägna Seal Island — en ö som, precis som namnet antyder, är ett favorittillhåll för sälar. Den avslappande hamnstaden Mossel Bay är en perfekt plats att börja sin resa längs med pittoreska Garden Route.

Foto: iStock/M_D_A

Wilderness

Wilderness är ännu ett idyllisk samhälle med ett oslagbart läge vid en av regionens vackraste kustremsor. Varje år lockar Wilderness och Victoria Bay till sig mängder av surfare från hela världen inför det sydafrikanska mästerskapen. Här kan du roa dig med allsköns olika aktiviteter som hiking, hanggliding, kajakpaddling med mera— om du kan slita dig från de natursköna vägarna som ledde dig hit, det vill säga. Staden ligger inbäddad mellan havet, en lagun samt ett antal floder och kan skryta med ett mycket artrikt djur- och växtliv. Ta en ridtur i de kringliggande skogarna eller kliv ombord på en båt ut till Dolphin’s Point för din chans att se delfiner och valar komma upp till ytan.

Foto: iStock/alexeys

Plettenberg safari

Ge dig ut på ett oförglömligt safariäventyr i Plettenberg Bay Game Reserve. Här har du, från baksätet på en Jeep eller hästryggen, chans att se the Big Five — ett verkligt måste för de flesta som besöker detta storslagna land. I en del viltreservat och nationalparker finns möjlighet att själv köra jeepen men chanserna att se fler fantastiska djur under din safari ökar om du väljer att åka ut med en erfaren guide, som känner omgivningarna och dess invånare utan och innan.

Foto: iStock/jon11

Nature’s Valley

Precis som namnet antyder, så är Nature’s Valley opåverkat av i stort sett allt. Inga skrytbyggen eller shoppingcenter så långt ögat kan nå — bara en samling hus som följer den sagolika kustlinjen. Nature’s Valey är en utmärkt bas för att upptäcka de många viltreservat som breder ut sig runt samhället, som till exempel Tsitsikamma National Park och Addo Elephant National Park. Den omkringliggande regnskogen är hem till en fantastisk mängd djur och växter och utforskas bäst från ziplinebanan som går mellan trädkronorna.

Den dödsföraktande turisten kan verkligen få sig sitt lystmäte här. I området ligger nämligen världens högsta bungee jump-anläggning — Blourkran’s Bridge. Hela två av tio aspirerande hoppare ångrar sig framme vid avsatsen, vilket väl säger en del om hur läskigt hoppet verkligen är.

Foto: iStock/michaeljung

Port Elizabeth

Resans och Garden Routes slutmål är staden Port Elizabeth, som kan locka besökare med såväl härliga stränder som med skinande sol året om. I Port Elizabeth kan du smälta de många intryck som du samlat på dig längs resan, allt medan du gräver ner tårna i sanden eller slår dig ner till bords på någon av stadens hippa uteställen. I vattnen utanför kusten har du chans att komma nära hajar, valar och delfiner, och i de närliggande naturreservaten, kan du med lite tur få syn på inte bara The Big Five utan The Big Seven.
Route 67 är ingen ytterligare vägsträcka att köra, utan en konstvandringled tillägnad Nelson Mandela och hans 67 år i nationens tjänst, med ett konstverk för varje år. När solen börjar gå ner, gör som lokalbefolkningen och bege dig till till innebarerna där du förutom att sippa på drinkar även kan ta del av stadens spännande musikscen.


Relaterade artiklar