Norrsken: ett färgsprakande skådespel


Gåtfullt, övernaturligt och mystiskt: norrsken, även kallat Aurora Borealis kan beskrivas på oändligt många sätt och har i alla tider fascinerat oss människor. De färgglada draperierna som sveper fram över himlavalvet, och som i folksagor beskrivs som allt från dansade själar till den svårfångade räven som flyr från jägarna, är en naturupplevelse som står med på mångas önskelista. Liksom flera av folksagorna förtäljer är dock norrsken ett svårflörtat fenomen som tyvärr inte går att förutspå. Men med information och kunskap kan du öka dina chanser att få en skymt av det magiska skådespelet. 

Vad är norrsken och varför uppstår det?

Oavsett om vi väljer att tro på de gamla folksagorna eller inte, så finns det en vetenskaplig förklaring till varför fenomenet uppstår. Faktum är att vi faktiskt har solen att tacka. Norrsken uppstår då laddade partiklar från solstormar, explosioner på solens yta, frigörs och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Vilken färg norrskenet har beror på vilken gas partiklarna frigör. De gulgröna banden som oftast dansar över himlavalvet uppstår då de laddade partiklarna krockar med syreatomer på lägre höjd. Då detta sker högre upp i atmosfären uppstår istället en röd färg. Vi kan även se nyanser av lila och blått, som är resultatet av de laddade partiklarnas kollision med kvävemolekyler. 

Vart ska du åka?

Eftersom norrsken är centrerat kring jordens magnetpoler har du störst chans att få syn på det från de platser på norra- och södra halvklotet som ligger närmast respektive pol. I Norden kan vi med lite tur skåda norrsken i Lappland, Nordnorge och på Grönland samt givetvis på norrskensgiganten Island. De som är redo för en något längre resa kan bege sig till Yukon i nordvästra Kanada, alternativt Alaska i nordvästra USA.

Förutom det geografiska läget är en av de viktigaste faktorerna ljusföroreningar: ju mindre desto bättre. Du bör befinna dig runt en mil från närmsta stad, helst mycket längre bort om du har möjligheten. Se även till att ge dina ögon tid att vänja sig vid mörkret, så att du garanterat fångar det bästa av den färgsprakande dansuppvisningen.

Varför bör jag åka på en organiserad resa?

Har du tur, kan du i vissa delar av världen se norrsken från ditt hotellrum. Chanserna är dock relativt små, vilket är en av anledningarna till varför en organiserad resa är starkt rekommenderad. Förutom en erfaren guide, kommer du förhoppningsvis att vara på resande fot under större delen av tiden. Detta innebär att du aktivt kommer att kunna jaga det svårfångade ljuset. 

En organiserad resa erbjuder dessutom flera sätt att färdas genom de vackra landskapen. Blicka upp mot himlavalvet från baksätet av en bekväm jeep, njut av den friska vinterluften från hundsläden eller ta upp jakten på snöskoter. Ytterligare en fördel med att åka på en organiserad resa är att många företag erbjuder en andra tur till priset av en, om skenet bedrog dig kvällen innan. 

Vilka förberedelser krävs?

Känslan av frihet som infinner sig då vi med gott samvete byter vardagens alla måsten mot lite välförtjänt semester är obeskrivlig. Då du packar inför en norrskensjakt finns dock två måsten: varma kläder och en kamera med stativ. Detta då den bästa tiden på året att se norrsken också är den kallaste, det vill säga mitt under vintern. Detta innebär att du med största sannolikhet kommer behöva ta hjälp av den så kallade “lager-på-lager-metoden” för att garantera en njutbar upplevelse. 

Norrsken är ett av naturens mest svårtajmade under, då det inte går att förutspå dess dans över himlavalvet. Men, med varma kläder, ett gott humör och en stor dos tålamod kommer du förhoppningsvis att kunna återvända hem med oförglömliga minnen och massor av magiska bilder i resväskan.

,

Relaterade artiklar