Nio charmiga byar i södra Frankrike värda ett besök


När solsken, otrolig mat och sköna landskap kallar, lägg till dessa små franska städer till din ”måste besöka”-lista: från en kulle med utsikt över hela den franska rivieran till Provences motsvarighet till Venedig. Dessa underskattade och mindre kända destinationer bjuder på allt vad en klassisk sydfransk resa kan innebära – minus de livliga folkmassorna.

Èze, Frankrike. Foto: iStock/efesenko

Èze

Ta en lugn och naturskön paus från Nice på den franska rivieran och åk uppför de slingrande vägarna i Moyenne Corniche för att hitta Èze som ligger bara en halvtimmes bussresa bort. Det är en medeltida stad med historisk charm och kullerstensgränder och här hittar man femstjärniga slottshotell, en neoklassisk kyrka från 1100-talet, den historiska parfymfabriken Fragonard och exotiska, kaktusfyllda trädgårdar med fantastisk utsikt över den franska rivieran.

Rocamadour, Frankrike. Foto: iStock/guy-ozenne

Rocamadour

Trots att det har blivit en allt mer populärare destination erbjuder Rocamadour fortfarande en lugn och naturskön vistelse i regionen Lot. Staden är belägen på en stenig bergstopp och är mest känd för sin Cité Réligieuse – en populär pilgrimsfärdplats som består av sju kapell med en religiös historia. Besök Rocamadour på sommaren och höstmånaderna för att upptäcka en ostfestival (prova den lokala Cabécou-getosten) och en oförglömlig luftballongfestival, lokalt känd som Les Montgolfiades.

Saignon, Frankrike. Foto: iStock/jenifoto

Saignon

Byn Saignon ligger i det vackra Luberon-området i Provence, och har en romersk kyrka från 1100-talet och underbara små gator med vinranksklädda byggnader och fontäner. Denna plats är ett måste för de som är ute efter lugn och avskildhet. Det är också den perfekta utgångspunkten för aktiviteter såsom vandring och mountainbike. De med ett äventyrligt sinne kan till och med försöka klättra uppför den stora stenen som dominerar byn och få en fantastisk utsikt över den omgivande landsbygden.

Conques, Frankrike. Foto: iStock/Freeartist

Conques

Denna vykortsvackra stad ligger i utkanten av floden Dourdou och kombinerar natur med historia. Detta var tidigare ett populärt stopp på pilgrimsleden mot Santiago de Compostela och här bjuds det på otroliga utsikter över natursköna dalar, täta skogsområden och gamla timmerbyggnader. På andra sidan av den romerska bron ligger kyrkan Sainte-Foy Abbey som är listat som ett UNESCOs världsarv. Med högt i tak, rustika detaljer och en utsikt över hela byn är den väl värt ett besök. 

När solsken, otrolig mat och sköna landskap kallar, lägg till dessa små franska städer till din ”måste besöka”-lista: från en kulle med utsikt över hela den franska rivieran till Provences motsvarighet till Venedig. Dessa underskattade och mindre kända destinationer bjuder på allt vad en klassisk sydfransk resa kan innebära - minus de livliga folkmassorna.
Port Grimaud, Frankrike. Foto: iStock/Sabeen Armani

Port Grimaud

Denna strandby i den sydöstra regionen Var är känd som Provences Venedig på franska rivieran och erbjuder en unik och romantisk miljö med slingrande kanaler. Byn ligger 20 minuters bilresa från Saint-Tropez i kommunen Grimaud och kännetecknas av sina mjuka pastellfärgade byggnader som påminner om italienska städers fiskarhus (tänk färgglada fönsterluckor och järnbalkonger), samt en gallo-romersk historia som går tillbaka till 1000-talet. Res hit för vattensporter och båtliv och lämna inte byn utan att prova de fantastiska skaldjursrätterna. 

Sarlat-la-Canéda, Frankrike. Foto: iStock/OSTILL

Sarlat-la-Canéda

Bege dig till sydvästra Frankrikes Dordogne för att upptäcka denna pittoreska medeltidscharmiga stad. Runt det karismatiska torget, Place de la Liberté, ligger mysiga restauranger, kaféer och barer. Missa inte den populära marknaden, öppen året om, för nödvändiga godsaker såsom tryffel som är en lokal specialitet. Finns det tid över bör man klämma in ett besök till närliggande Vézac för att promenera i Marqueyssacs hängande trädgårdar som ligger på toppen av en klippig högplatå. Denna kulturminnesmärkta park har sex kilometer gångvägar som kantas av 150 hundraåriga buskar som formklipps för hand.

Sartène, Korsika, Frankrike. Foto: iStock/eugenesergeev

Sartène

Är man ute efter södra Frankrike med en twist finns den sanslöst vackra medelhavsön Korsika. Här imponerar staden Sartène med sin granitarkitektur, kuperade miljö och vidsträckta utsikt över öns robusta bergslandskap. Strosa längs kullerstensgatorna och betrakta de höga byggnaderna från tidigt 1500-tal, innan du hamnar på Place de la Libération, en palm- och almträdkantad torg där kaféer ligger utspridda – den perfekta platsen för att titta på människor och beundra rådhuset och kyrkan Sainte-Marie.

Saint-Paul-de-Vence, Frankrike. Foto: iStock/Milena Pigdanowicz-Fidera

Saint-Paul-de-Vence

Saint-Paul-de-Vence lever verkligen upp till sin status som en av franska rivieran äldsta medeltida destinationer. Den vackra byn med mycket natur och flora ligger nära havet, bergen och flygplatsen men erbjuder trots det en avkopplande atmosfär som man kan förvänta sig av en idyllisk fransk liten by. Besök konstgallerier, sippa på lokalt producerade viner och spela en omgång boule eller ta en lång promenad längs de smala gränderna och njut av den historiska atmosfären byn har att erbjuda.

Albi, Frankrike. Foto: iStock/dvoevnore

Albi

Albi ligger ungefär en timmes bilväg nordost om Toulouse och kombinerar karaktäristisk arkitektur med ett idylliskt läge vid floden Tarn. Staden är känd för den historiska bron Pont Vieux och den gotiska katedralen Basilica Saint Cecilia, som är vackert utsmyckad och imponerande att beskåda både inifrån och från utsidan. För konst- och kulturintresserade är Palais de la Berbie med fantastiska välskötta trädgårdar och ett museum som är tillägnad konstnären Henri de Toulouse-Lautrecs verk, väl värda ett besök.

,

Relaterade artiklar