New York skyline at sunset

New York – en stad att älska


New York City är staden som för många står högt upp på önskelistan och som med otaliga sevärdheter, skyskrapor, shopping och nöjesliv alltid tycks överträffa sina besökares förväntningar. Detta är som många säger staden som aldrig sover, där neonskyltarna på Time Square stolt speglar sig i de gula taxibilarna som i ett organiserat tumult tutar och trängs på gatorna. Detta är något som bör upplevas, minst en gång i livet. För visst är det en speciell känsla, att som entusiastisk förstagångsturist med skyskrapshöga förväntningar, parera sömndruckna lokalbor i morgonrushen, i jakten på storstadsupplevelser utöver det vanliga. Men New York är också en stad som är full av outforskade skatter, som ofta får kliva åt sidan och ge plats åt mer etablerade världsstjärnor som Empire State Building, Rockefeller Center och The Statue of Liberty.

För att  vidga vyerna och zooma ut från stadens mest turisttäta besöksmål, tipsar vi om fem av New Yorks mer outforskade guldkorn.

Manhattan skyline från Sunset Park, Brooklyn. Foto: Getty Images/Kian Hong och Eye Em

Sunset Park

Att beundra Manhattan och dess omtalade skyline är för många besökare en dröm. Berömda sevärdheter som Rockefeller Center och Empire State Building erbjuder storslagen utsikt över de höga skyskraporna som skjuter flera hundra meter upp i luften, en höjdpunkt icke att förglömma. Problemet är dock att om du befinner dig på Manhattan är det svårt att ta del av dess berömda skyline. För en riktigt minnesvärd upplevelse och en närmare titt kan du istället vandra över Brooklyn Bridge och bege dig till Sunset Park i South Brooklyn. Utsikten härifrån är oslagbar, speciellt i solnedgången då Manhattans ikoniska skyline förvandlas till en gyllene silhouette. Denna park har dock flera imponerande vyer att erbjuda. Vad sägs till exempel om The Statue of Liberty, de gröna kullarna på Staten Island eller New Jersey?

The Cloisters i Fort Tryon Park. The Cloisters är ett annex till det världsberömda museet The Metropolitan Museum of Art. Foto: Getty Images/James Leynse

The Met Cloisters

The Metropolitan Museum of Art, detta världsberömda museum som år 2017 slog besöksrekord med sju miljoner besökare på ett år, är helt klart en välbesökt sevärdhet. Museet har över två miljoner verk, som är uppdelade på tre annex i staden. Ett av dessa annex ligger väl kamouflerat i den lummiga parken Fort Tryon Park i Washington Heights. The Cloister slog upp sina portar för allmänheten år 1938 och har sedan dess charmat sina besökare med konst och arkitektur från medeltidens Europa. 

Utställningen växer fortfarande och är idag hem åt verk som The Unicorn Tapestries som anses vara bland världens vackraste gobelänger, den romanska absiden Fuentidueña Chapel från 1100-talet och triptyken Mérode Altarpiece av Robert Campin.

Poe Cottage i Fordham, Bronx där författaren och poeten Edgar Allan Poe bodde mellan år 1846-1849. Foto: Getty Images/Emilio Guerra

Poe Park & Cottage

Edgar Allan Poe är lite av ett litterärt landmärke, den omtalade författaren och poeten vars liv tog en lika mystisk vändning som många av hans berättelser. Poe, som bland annat skrev vår tids första deckare, Murders in the Rue Morgue, tycktes ständigt vara på resande fot, men bestämde sig år 1846 för att leta sig ut på landsbygden, till stadsdelen som idag går under namnet Bronx. I det lilla vita trähuset som var författarens tillflyktsort fram till år 1849 föddes några av hans mest välkända verk, bland annat The Bells, Eureka och Annabel Lee. Huset har en spännande historia och har sedan år 1913 varit öppet för allmänheten, där det står i utkanten av Poe Park, som är en hyllning till författaren.

Botanisk trädgård på Staten Island. Foto: Getty Images/Education Images

Snug Harbor

Välkända New York Botanical Gardens är en fröjd för ögat, men kan ibland vara svår att uppskatta då mängder av besökare trängs för att få en skymt av dess tropiska flora. För en något mer stillsam och mindre turisttät upplevelse kan du istället bege dig till Snug Harbor Cultural Center & Botanical Garden på Staten Island. Strosa runt i de 20 botaniska trädgårdarna och njut av några av New Yorks främsta trädgårdsodlingar. 

New York Chinese Scholar’s Garden är en av höjdpunkterna, och är en unik sammansättning av botaniska trädgårdar, med inspiration från Ming Dynasty Gardens i Kina. Connie Gretz Secret Garden är ytterligare en besöksvärd trädgård, vars namn är hämtat från barnboken The Secret Garden och skapades av Randy Gretz till minne av hans bortgångna fru Connie. Hit gör du en kunglig entre genom ett vackert slott innan du kan ge dig ut i trädgården, som har formen av en grönskande labyrint.

Utsikt över Brooklyn Bridge och Lower Manhattan från Brooklyn Bridge Park . Foto: Getty Images/Thomas Roche

Brooklyn Bridge Park

Varje dag kör drygt 100 000 bilar över Brooklyn Bridge. Även om antalet fotgängare inte uppnår det antalet, kan det under soliga dagar vara nästintill omöjligt att få plats på gångvägarna som löper utmed bron, som sträcker sig mellan Manhattan och Brooklyn. Visst är utsikten härifrån fantastisk och känslan av att stå på en av världens äldsta hängbroar häftig, men i Brooklyn Bridge Park kan du kombinera den häftiga känslan med en mängd evenemang och aktiviteter.

Brooklyn Bridge Park är som namnet antyder belägen intill bron, och erbjuder storslagen utsikt över Manhattan. Parken är utmärkt för en picknick i det gröna och står dessutom för ett flertal evenmang, allt från kajakpaddling på East River till kostnadsfria filmvisningar med Manhattans skyline i bakgrunden. Till denna flodnära park hör även ett antal pirer som alla erbjuder olika aktiviteter. Spela basket eller åk inlines, ta med barnen till Pier 4 för vattenlek eller ta färjan över till Governors Island, som under de varmare månaderna är en sevärdhet i sig.

Oavsett om du besöker New York för första gången eller är här för att återuppleva en gammal kärlek kommer dessa unika pärlor garanterat att förgylla din vistelse i den mäktiga världsmetropolen.  

,

Relaterade artiklar