Mystiskt och modernt: Förenade Arabemiraten


Glittrande stadssilhuetter, soldränkta paradisstränder, palmformade öar, världens högsta byggnad och största shoppingcenter – Förenade Arabemiraten är lika kontrastrikt som imponerande. Här blandas ultramoderna skyskrapor med orientaliska palats och historiska moskéer. Detta spännande land på den Arabiska halvön är både ett av världens yngsta och världens rikaste. Oavsett om du vill prova på ökensafari, besöka traditionella souker, dricka afternoon tea på det exklusiva hotellet Burj al-Arab eller åka inomhusskidor, erbjuder landet något för alla.

Foto: iStock/JandaliPhoto

Städer

I Ajman, som är Förenade Arabemiratens minsta emirat, njuter du av en 16 kilometer gyllengul sandstrand som omsluts av Persiska vikens härliga turkosa vatten på ena sidan och en vacker strandpromenad på andra. Abu Dhabi är landets futuristiska huvudstad, där moderna byggnader blandas med historiska kvarter, exklusiva köpcenter och traditionella marknader. Här finns även spännande sevärdheter och fartfyllda aktiviteter som den härliga citystranden, berget Jebel Hafeet, en Formel 1-bana och Ferrari World. I Ras al Khaimah är tempot betydligt lugnare och passar därför perfekt för barnfamiljer. Du hittar både shopping och charmig torghandel här, och dessutom kan du besöka Al Bidiyahmoskéen, den äldsta moskéen i Förenade Arabemiraten. Landet har många fantastiska och imponerande städer väl värda ett besök, men det stora dragplåster är dock Dubai. Staden bjuder bland annat på några av världens främsta byggnader såsom världens högsta skyskrapa Burj Khalifa, ett av världens lyxigaste hotell, Burj Al-Arab Hotel samt världens största köpcenter Dubai Mall. Lägg till palmkantade sandstränder, en sagolik öken och kryddoftande basarer så förstår du varför denna kontrastrika stad gång på gång får sina besökare på fall.

Foto: iStock/evgenyvasenev

Att göra

Förenade Arabemiraten kan utforskas på nästintill oändligt många sätt.Tillbringa långa dagar bland ökenlandskapets magiska sanddyner med middag och underhållning under bar himmel, beundra städernas magiska stadsbilder som stilfullt reflekteras i vattnet eller beskåda den palmformade ön The Palm Jumeirah från ovan med en helikoptertur. En semester bör vara fri från alla måsten, men några måsten finns faktiskt under din vistelse i Förenade Arabemiraten. Skyskrapan Burj Khalifa med sina dryga 828 meter erbjuder svårslagen utsikt från byggnadens 125:e våningen, 456 meter över marken. En lång hissfärd kan tyckas, men med världens snabbaste tvåvåningshiss är du uppe på nolltid. Sheikh Zayed Grand Mosque är en av världens största moskéer. Sheikh Zayeds vision var att upprätta en moské där kulturell mångfald hyllas, en vision som än idag genomsyrar moskéens karaktär. Den enorma byggnad kan välkomna så många som 40 000 besökare och är en väl värd ett besök.

Foto: iStock/paocca

Vattenparken Aquaventure är en riktig adrenalinkick för såväl barn som vuxna. Här erbjuds bland annat 30 vattenrutschbanor, 500 meter privat sandstrand, ett stort lekområde för yngre barn samt en rad spännande undervattensupplevelser. Ferrari World ligger i Abu Dhabi och erbjuder 37 åkattraktioner och Ferrari-inspirerade aktiviteter för alla åldrar. Åk berg- och dalbanor, följ med på storslagna äventyr i 4D eller susa fram i en Ferrari på Yas Island. Här är valen många och möjligheterna oändliga. Guldsouken är landets mest kända och välbesökta souk. Oavsett om du är ute efter att köpa guld eller inte så kan du med lätthet spendera flera timmar åt att fascineras av det enorma utbudet av exklusiva smycken i guld, silver, diamant och ädelsten.

Foto: Getty Images/Theerawat Kaiphanlert

Sol och bad

När mörkret faller och graderna stadigt sjunker hemma i Sverige är det dags att rikta blicken mot Förenade Arabemiraten där total avkoppling väntar på de vita paradisstränderna. Landet har ett behagligt klimat året runt och erbjuder sköna dopp i det turkosblå vattnet. Flera av stränderna är mycket välskötta och bjuder in till avslappnad solstolshäng. På Jumeirah Open Beach, som är den längsta och bredaste, kan du förutom att njuta av solen, även cykla, jogga och åka rollerblades, smidigt för den som vill hålla träningsrutinen intakt under semestern. Skulle du vara sugen på mer livliga aktiviteter kan du bege dig till Kitesurfing Beach för spännande äventyr till havs.

Foto: iStock/ImageGap

Relaterade artiklar