Staycation, svemester, hemester – kärt barn har många namn. Det finns ingen bättre tidpunkt att återuppleva Sverige och njuta av den vackra natur vi har. Du vet väl också att vara ute i naturen är bra för hälsan och alla dina sinnen? Dessutom är en semester på hemmaplan minst lika vänlig för miljön som för plånboken. Pandemi-tider har onekligen fått oss att bli mer försiktiga med våra reseplaner, men en svemester förblir ändå alltid ett tryggt och bekvämt val.
En semester hemma i Sverige kan vara precis det du vill att det ska vara – så länge det innebär kvalitetstid i vårt vackra avlånga land. Fjäll, skogar, insjöar, skärgårdar, öar, havsstränder eller ett stenkast från stadskärnan – bli ett med den svenska naturen, från norr till söder. Tiden är kommen för att ta vara på det svenska friluftslivet.
Allemansrätten
De flesta av oss har fått lära sig om allemansrätten inför våra friluftsdagar i skolan – att alla ska ha tillgång till naturen. Den har stöd i den svenska grundlagen och innebär att frihet kommer med ett ansvar, dvs. att man är skyldig till att visa hänsyn till sin omgivning och dess djur, växter och andra personer som befinner sig på samma plats.
Givetvis innebär detta även att man inte ska skräpa ner heller (vi vet ju mycket väl att plast inte hör hemma någonstans i naturen). Med andra ord sunt förnuft helt enkelt. Tack vare allemansrätten har vi möjlighet att uppleva vår natur på ett intimt och ansvarsfullt sätt. Nu när du har fräschat upp ditt minne med allemansrätten, är du redo att ta dig an den svenska vildmarken.

På med campinghatten
Ett boende på fyra hjul ger dig den ultimata friheten att ta dig dit du vill, när du vill. Kanske vill du utforska fler än en region och svänga förbi så många platser som möjligt under din semester? Det är ingen underdrift att svensk mark är en dröm för husbilälskare. Campingplatserna i Sverige ligger dessutom högt upp på listan, både vad gäller miljö och standard.
En husbil kan med fördel parkeras på en husbilsplats inne på en camping och är perfekt om du vill bo på en och samma plats under en längre tid samt kunna dra nytta av campingplatsens olika faciliteter. Om du är lite mer av en äventyrare på genomfart finns det ställplatser som är anpassade för kortare övernattningar med husbil. Ännu enklare är det med ett tält som du kan sätta upp var som helst i naturen (så länge det är en någorlunda plan yta). Ett portabelt boende är särskilt smidigt om du är ute och vandrar till exempel.
Välj bland Sveriges oas av olika campingplatser för att hitta just den som passar dig och dina behov – från familjevänligt och bekvämt till natursköna platser med goda möjligheter för utflykter och friluftsaktiviteter. Oavsett vilken typ på av sovplats du väljer kan du försäkra dig om att gemenskapen och livsglädjen alltid är närvarande på den svenska campingplatsen.
Glöm inte matsäcken
Det råder inget tvivel om att du kommer vara hungrig efter en heldag ute i det vilda. Även om matsäck och termos alltid är ett bra energiförråd att ha i ryggsäcken, kommer du att behöva mer mat vid övernattningar och längre utflykter. Dessutom kan vi väl alla hålla med om att en måltid ute i naturen alltid smakar otroligt mycket godare? Det finns olika slags stormkök du kan använda dig av beroende på behov. Tänk på att sätta upp ditt kök på en plan yta och med vindskydd. Viktigt att känna till är också att det råder eldningsförbud på vissa platser i landet – lek inte med elden med andra ord!
Ut och fiska
Det är få saker som kan mäta sig med upprymdheten som uppstår när det plötsligt börjar rycka i fiskespöet. Oavsett om man är ute efter lite mer fartfyllt sportfiske från en båt eller bara en stund av lugn och ro på bryggan är en fisketur sällan en dålig ide. Utnyttja den saliga blandningen av sött och salt vatten i vårt avlånga land och kicka igång semestern med ett fiskespö i handen, vid såväl kust som inland.
Fiskfaunan i Sverige består av 255 olika fiskarter med en större andel i våra saltvatten. Dock är det viktigt att komma ihåg att vissa fiskarter är hotade och därmed rödlistade, som hälleflundran och ålen för att bara nämna några. Det finns olika typer av fiskemetoder man kan använda sig av – spinn, mete, isfiske, flugfiske och havsfiske – beroende på vad man vill att dagens fångst ska bli. Fritt fram är det att fiska med spö i våra fem största sjöar Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren och Storsjön. För att kunna fiska i enskilt ägda vatten krävs dock ett fiskekort, vilket ger tillåtelse att fiska under en begränsad tidsperiod.
I älvarna i norr kryllar det av lax under sommarmånaderna, medan ostkusten erbjuder gös, abborre och den mytomspunna gäddan. Västkusten lockar många ut till havet för att fiska makrill och torsk, men även fiske av havskräftor och hummer – havets svarta guld – är populärt kring öarna i Smögen. Havsfiske är också populärt i Östersjöns vatten, ofta med Gotland som utgångspunkt.

Glid fram på en kajak eller en kanot
Paddling kan vara den ultimata friluftsaktiviteten. Visste du att den svenska kusten är längre än ett varv runt jorden med sina 4 340 mil? Forsar, sjöar, älvar, kust och skärgård – det är inte många länder som kan mäta sig med Sverige när det kommer till möjligheter för kajak- och kanotpaddling. Inte bara kommer du att få uppleva den svenska naturen från ett nytt perspektiv, men det är också ett tillfälle att komma så nära naturen som det bara går.
Insjöar och åar är oftast relativt nybörjarvänliga tack vare dess rofyllda vatten. I vackra Sommen i Småland kan man sakta paddla fram medan man lyssnar till naturens ljud, med en omgivning där djupa skogar och vatten möts i en oslagbar kombination. Är man en erfaren paddlare och är ute efter lite mer av en adrenalinkick kan man ta sig an åar och forsar med lite livligare vatten, som till exempel Trollforsarna i Piteälven.
Våra vackra skärgårdar har inget tidvatten vilket gör de idylliska för paddling – framförallt Bohusläns skärgård på Västkusten som har utsetts till en av de vackraste i världen av CNN. Västerhavet kan också skryta med kristallklart vatten, där fiskar och andra havsdjur ofta blir synliga. Paddla dig fram längs kobbar och små obebodda öar i Stockholm, Misterhult eller Östgötaskärgården, där du kan stanna till vid en klippa för ett svalkande sommarbad. En annan unik plats att uppleva från kajaken är Höga Kustens Världsarv. Här kan du få se de mäktiga bergen resa sig upp ur havet, medan du paddlar fram mellan skogsklädda små klippöar och slipade hällar från istiden.

Vandringsleder
Tack vare Sveriges varierande landskap finns det vandringsleder för alla typer av fotgängare. För att vandra behöver du ingen dyr utrustning eller någon särskild typ av erfarenhet heller för den delen. Det är med andra ord bara att ta på dig dina skönaste vandringskängor, packa ner ryggsäcken och börja trampa på.
Kungsleden i norr är en klassiker som har röstats fram till en av världens vackraste leder. Den är perfekt om man vill få en glimt av Sveriges högsta berg Kebnekaise och Stora Sjöfallet, eller om man helt enkelt föredrar att vandra genom kalfjäll och berglandskap. Jämtlandstriangeln har en fjällbjörkskog och en sjöbotten från istiden, medan Höga Kustenleden inkluderar ett naturvärldsarv, flera naturreservat och till och med en bit skärgård.
Längs med Siljansleden i mellersta Sverige kan man få ta del av flera stycken svensk historia. Man passerar de bevarade gamla fäbodarna i Fryksås, kyrkan i Rättvik från 1200-talet och får vandra där dalfolket en gång gick sina arbetsvandringar till Stockholm på 1500-talet. Tiveden är en del av Bergslagsleden och är perfekt för djurälskaren – i dess nationalpark finns nämligen allt från ugglor till bävrar. Vandringsleden bjuder på mytomspunna trollskogar, skogstjärnar och avtryck från den gamla gruvnäringen.
Den sydligaste vandringssträckan är Österlen i sydöstra Skåne. I denna kustnära led kan du bland annat få se avtryck från inlandsisen i form av Kåsebergaåsen och landets största skeppssättning. Givetvis finns här även allt det som gör just Skåne så vackert – öppna landskap, äppelodlingar, blomsterängar och vita stränder.
