Min stad: Stockholm


I vår serie “Min stad” får vi ta del av nya sidor av våra favoritdestinationer. Vi frågar kreativa lokalbor om deras bästa tips på allt från vart man hittar stadens bästa kaffe till hemliga smultronställen som man absolut inte får missa när man är på besök. Först ut är Joel som tidigare jobbade som redaktör på Secret Escapes men är numera matskribent för det legendariska varuhuset Harrods.

Joel livsnjutaren är uppvuxen på Söder. Foto: Joel Cullberg

Joel tog sitt pick och pack och lämnade hemstaden Stockholm för ett liv i världsmetropolen London – men det finns mycket från uppväxten som sitter kvar och som han ser till att besöka när han har vägarna förbi. Få en insyn i hur en helg tillbringas av en tvättäkta Stockholmare (förvänta dig det bästa inom mat, dryck och nöje!).

Vacker panorama av Gamla Stan och vattnet. Foto: iStock

Stockholm – en mattokig huvudstad

Trots att Stockholm stått i skuggan av Köpenhamn som Skandinaviens kulinariska huvudstad är det väldigt mycket som händer på huvudstadens matscen. Mycket av det nya handlar ofta om internationell mat, men Stockholm är även en stad som gärna förespråkar det ekologiska och närodlade. På en lördagsmorgon är det mysigt att promenera ner till Bondens marknad på Katarina Bangata på Södermalm, där högar med färgrika grönsaker klär allén och stånd med bland annat närproducerad honung och marmelad är perfekt för att plocka med sig hem.

Ta en mysig fika på Wienercaféet. Foto: Wienercaféet

Ta dig runt till fots

Stockholm är otroligt promenadvänligt. All heder åt den snabba tunnelbanan, men det rekommenderas starkt att ta sig runt till fots. Från Södermalm går du över Slussen och fortsätter längsmed vattnet. Du går just nu vid utkanten av Gamla Stan, så passa på att göra några avstickare in till de små trånga kullerstensgränderna. Här betar du även av det kungliga slottet, så du inte känner att du missat turistattraktionerna!

Väl inne i stan styr du kosan mot Biblioteksgatan (efter ett besök på det kända märkesvaruhuset NK, förstås) och kliv in på det vackra Wienercaféet. Här förflyttas du till en svunnen tid. Sätt dig vid ett fönster med en kopp te och ett wienerbröd och titta på världen som passerar utanför.

Fantastisk utsikt från uteterrassen på Södra Teatern. Foto: Södra Teatern

Stockholm by night

Ett klart favoritställe till middag som man inte vill missa är Boqueria inne i MOOD-gallerian. Här serveras läckra tapas i en stimmig och uppsluppen miljö med ett öppet kök, vilket är ett perfekt sätt att starta sin utekväll på. Prova de små hamburguesa och självklart de gröna pimientos de padron.

Innan solen går ned måste du dock hinna tillbaka till Södermalm för den bästa sommarstämningen som staden har att erbjuda. Högt ovanför takåsarna vid Mosebacke torg hittar du Södra Teatern, en gammal teater från 1800-talet med liveband och DJs. Det bästa är dock uteterrassen som erbjuder en hejdundrandre utsikt över Stockholm och vattnet. Om du inte fallit för Stockholm ännu, kommer du definitivt göra det här. Om man känner sig pigg efter midnatt ska man avsluta kvällen på Söderhallen Biljard. Här står man och stöter biljardkulor sida vid sida med söderhipsters och väderbitna bikers – helt klart minnesvärt!

Var hittar man Stockholms bästa espresso? Foto: iStock/RyanJLane

Söndag

På söndagsmorgonen kan de flesta inte funktionera utan en stark kopp kaffe – lyckligtvis tar stockholmarna sitt kaffe på gravaste allvar. Att få en dålig kopp kaffe serverad till sig är jämfört med att få en högljudd örfil, så utbudet på kvalitetskaffe runtom i stan är mer än adekvat.

Om du vill prova Stockholms kanske bästa espresso ska du bege dig till Poli Caffé vid Fridhemsplan. Detta lilla café är praktiskt taget omöjligt att hitta om du inte är inbiten stockholmare. Kliv in och trängs i den minimala lokalen där du förflyttas till en liten bakgata i Rom. Baristorna adresserar dig på italienska, och snart märker du att de flesta som dricker sitt kaffe runtomkring dig också är italienare.

Natursköna Sickla. Foto: iStock/Alexander Farnsworth

För att sedan fortsätta det italienska temat som dagen började med ska man äta middag på La Vecchia Signora på Åsögatan. Utmärkt mat som är svår att hitta någon annanstans förutom om du åker till Italien. Barolobräserad oxhals med vitlöksstekt spenat och potatispurée, någon?

Om solen skiner och temperaturen kryper över +20 bör man bege sig till någon av Stockholms populära badstränder. De som gillar stoj och folkliv kan med fördel ta ett dopp vid Långholmsstrand, som dock ofta blir proppfull på grund av sin lilla area och extrema popularitet. Bege dig istället utanför tullarna och ta bussen från Slussen till Sickla strand eller Långsjöbadet i Älvsjö, där badandet sker i lugnare tempo och från härliga träbryggor.

,

Relaterade artiklar