Mer London för mindre pengar


Gratisnöjen

En av fördelarna med London är att det finns massor av saker att göra och se som är helt gratis. Både museer, konserter, konstutställningar och andra event fyller dagligen staden – det gäller bara att hålla ögon och öron öppna för vad som är på gång. Kolla in gratistidningen Time Out online, eller ladda ner appen innan du reser för att se vad som händer under just din vistelse.

National Gallery vid Trafalgar Square

Tate modern, National Gallery, Museum of London och British Museum är alla gratisnöjen – bara här har vi en hel dag av konst och kultur, för att inte tala om härliga promenader i Hyde Park, Kensington Gardens eller ljuvliga Hampstead Heath, där du har utiskt över London från gröna fält och skogar. Ta med picknick, slå dig ner på en filt i solen och beundra den härliga naturen mitt i denna bubblande storstad.

Missa inte östra Londons street art-scen. Även området kring South Bank är mest känt för konstutställningar, finns det ett stort utbud av street art och pop up-utställningar i östra London som den intresserade inte bör missa. Här finns även den berömda Columbia Road flower market varje söndag, med all världens olika blommor och växter blandat med independent-butiker och kaffeställen.

Förevigade kärlekshistorier i Shoreditch

Ja, vart du än vänder och vrider dig i London kan du lita på att det alltid är något nytt på gång och du kommer inte bli uttråkad oavsett om du har en tajt budget eller inte.

Äta billigt

Även här har staden oändliga möjligheter; dagliga marknader och små stånd vid tunnelbanorna, säljer färska frukter, kaffe och annat gott, perfekt att ta med sig på en picknick till parken.

På kända Borough market kan du nästan äta dig mätt på all provsmakning av gott bröd, en rad olika pateér, ostar, korvar och skinkor, oliver och givetvis en hel del bakverk. Från de små lunchstånden köper du också en billig lunch och kan slå dig ner bakom marknaden eller ta med dig ut till vattnet och njuta av en svalkande bris på varma dagar.

Fantastiska Borough Market. Foto: lastminute.com

Bo lokalt

Det blir mer och mer vanligt att man vill bo och känna sig som en del av lokalbefolkningen under sin vistelse, till exempel genom att boka boendet på AirBnB eller lägenhetshotell. På så sätt blir resan mer autentisk, man får se mer av det ’riktiga’ London och upptäcka delar du sällan skulle se som turist. Dessutom kan du ännu mer utnyttja stadens härliga matmarknader och laga maten hemma, vilket sparar in en hel del pengar.

Oyster Card

Kollektivtrafiken i London är inte direkt billig, och ännu dyrare är det med taxi. Med ett Oyster card kan du förladda en summa pengar på ditt kort använda på både buss, i tunnelbana och en del tåg, vilket gör ditt resande inom stan betydligt billigare än att köpa enkelbiljetter. Ett Oyster card kostar fem pund och om du lämnar tillbaka kortet till Oyster card-återförsäljare på en station efter din vistelse, får du även dessa fem pund i retur.

Det är enkelt och smidigt att ta sig runt med tunnelbana men tänk på att vissa avstånd ser längre ut på tunnelbanekartan än de är i verkligheten. Jämför därför med en vanlig karta, ofta kan du gå mellan olika stationer eller ta en kort busstur inom centrala London.

Natural History Museum

Kostnadsfria rundturer

Varför inte låta en entusiastisk student eller frivillig lokalboende guida dig genom London, utan kostnad? Dessa guider som du kan hitta på Sandemans eller Undiscovered London, är inte utbildade men vill gärna visa turister runt i sin stad, du får under turen se en del av de mest populära attraktionerna, höra ett par anekdoter och bli introducerad till en del gömda pärlor som förgyller vistelsen. Kom dock ihåg att ge dessa eldsjälar dricks efter turen.

,

Relaterade artiklar