Med cykel i city: En alternativ guide till Amsterdam


Sillmackor, expressionism och postindustriella kulturcenter – I den här cityguiden hoppar vi över klassiska sevärdheter som van Gogh-museum och Anne Frank Huis för att istället göra som holländarna själva och utforska den nederländska huvudstaden från cykelsadeln.

Du kan hyra cykel på de flesta hotell och skulle inte det gå så finns mängder av uthyrningsställen runt om i staden. Överallt i Amsterdam går breda cykelleder och dessutom är staden byggd på en av världens plattaste platser så du behöver oroa dig för att börja svettas. Nu åker vi!

Foto: Wildschut

Vår cykelodyssé börjar vid det klassiska kaféet Wildschut i Oud Zuid, som huserar i en magnifik tegelbyggnad i typisk Amsterdamskolan-stil (tänk en blandning mellan expressionism och art déco). Men nog om det. Nu ska vi dricka kaffe. På Wildschut har de förutom kaffe även en trevlig lunchmeny med humana priser, men vi håller oss till senare. Under resans gång har vi flera matpauser inplanerade. 

I stadsdelen De Pijp ligger Albert Cuypmarkt som är Amsterdams mest välbesökta (och högljudda) marknad. Här, bland enorma mängder billiga kläder och prylar, står försäljarna och gastar ut sina extrapriser och varor. Såvida du inte har nederländska som modersmål lär du förstå noll av vad som sägs. Då gör man bäst i att skaka lätt på huvudet och försöka smälta in i strömmen av folk. Vi har nämligen kommit hit av en speciell anledning – mat. På den här marknaden hittar du nederländska klassiker som sillmackor, kibbeling, nybakade stroopwafels och mycket mer. Det är bara att hugga in (tänk på att du är duktig som cyklar!). 

Foto: Brouwerij

Fortsätter du ner mot kanalen, förbi marknadsstånden, så får du strax syn på ett ikoniskt landmärke på andra sidan vattnet. Det går faktiskt inte att missa. Brouwerij ‘t IJ är den högsta väderkvarnen i landet och har blivit synonymt med bryggeriet med samma namn (väderkvarnen pryder även etiketten på dess flaskor). Här stannar vi gärna till på en humlig IPA på uteterrassen innan det är dags att trampa vidare på vårt äventyr. 

Foto: Fortgens

Den portugisiska synagogan har varit navet i Amsterdams judiska liv i sekler. 

Templet öppnade 1675 och var då den största synagogan i Europa, med gott om plats att hysa alla de sefardiska judar som flytt inkvisition och förföljelse på den Iberiska halvön, två århundraden tidigare. Hela byggnaden har en sober charm, med breda kolonner och tunga kandelabrar, vackra bänkar och osmyckade väggar. Juvelen i kronan är dock Ets Haim-biblioteket, som är världens äldsta judiska bibliotek som fortfarande är i bruk. Dess samlingar saknar motstycke, och har mirakulöst överlevt såväl spanska inkvisitionen som 1900-talets fascism. Entréavgiften till synagogan funkar också som inträde till Jood Historisch Museum där du får lära dig mer om det judiska communityt i Amsterdam. 

På andra sidan gatan står prydliga rader av vita tält uppställda och vi beger oss in på Waterloopleinmarkt, Amsterdams populära loppmarknad. Dags att vässa på prut-fraserna för här finns kap att göra. Botanisera bland billiga second hand-kläder, nederländsk kuriosa och annan krimskrams. Surra fast ditt fynd på pakethållaren så styr vi vidare mot nästa stopp. 

Foto: BennettTobiasCreative

Nu är det dags för en riktig klassiker. En resa till Amsterdam hade inte varit komplett utan ett besök på den himmelskt doftande, oemotståndligt färgsprakande Bloemenmarkt. Här i de små stånden längs kanalen har det handlats med blommor i hundratals år. Är du här under rätt tid på året kan du köpa tulpaner i all världens färger, annars finns alltid möjlighet att köpa lökar, och på så sätt få en liten bit av den nederländska huvudstaden (och dess färgrika prakt) med sig hem. 

Lite längre in i hjärtat av kanalringen hittar vi Oudemanhuispoorts bokmarknad som är en samlingspunkt för stadens akademiker och allvetare. Här under valven på stadens universitet står tusen och åter tusen dammiga romaner och tummade fackböcker staplade i höga torn. Råkar du inte vara flytande i holländska så misströsta inte – här finns mängder av titlar både på engelska och på andra europeiska språk. Ett stopp på den mysiga bokmarknaden blir en skön paus innan man ger sig ut på de livliga kanalgatorna igen. Vi ger oss iväg till nästa anhalt, förhoppningsvis med en nygammal bok i kavajfickan.

Foto: taikrixel

I en oansenlig gränd i hjärtat av Amsterdams ökända Red Light District ligger en riktig relik. Wynand Fockink är en av stadens äldsta proeflokaal, som är en traditionell spritbutik. Här har man framställt genever sedan 1679 och de rustika plankorna bakom disken bokstavligen dignar under tyngden av spritflaskor i alla tänkbara färger. Här har du inte bara möjlighet att provsmaka ett gäng olika sorter innan du bestämmer dig för någon, under tiden får du dessutom en liten lektion i genever och om bodegans historia. När du gjort ditt val serveras du i ett typiskt geneverglas som enligt traditionen fylls upp till kanten, vilket innebär att du måste böja dig ner och sörpla upp några droppar innan du kan höja ditt glas. En runda räcker. Vi ska snart vidare till nästa vattenhål. 

På ett hörn vid kanalen, en kort bit från Wynand Fockink ligger det smått unika Cafe Brandon, som är en typisk s.k. bruine kroeg. Ordet betyder brunt kafé och är en traditionell nederländsk pub, ofta inredd i mörka träpaneler och murrig belysning. Att stiga in på Cafe Brandon är som att förflyttas tillbaka i tiden, vilket till stor del har att göra med att ett och samma par ägde stället i över 40 år – innan det slog igen på 80-talet. Två decennier senare öppnade puben på nytt, med nya ägare som valde att inte ändra någonting. I en av de små rummen hänger ett porträtt av de ursprungliga ägarna. 

Getty Images: dennisvdw

Två broar och två kanaler längre ner hittar vi ännu ett idylliskt “brunt kafé”, men hit går vi inte för mer genever och öl, utan för att stilla vårt sötsug. Cafe Papeneiland är vida berömt för sin äpplepaj, av många ansedd som den godaste i staden. Stället har i alla år lockat kändisar från hela världen (ägarna själva verkar mest stolta över att Bill Clinton en gång tittade förbi). Passa på att beundra den autentiska inredningen med delftfajans och mörkt ekträ (det har sett likadant ut i nära 400 år), medan du glufsar i dig av godsakerna. 

Vi sätter oss på cykeln för att ta oss till nästa stopp och förhoppningsvis bränna lite kalorier längs vägen. När vi kommer till hörnet av Westerpark (där du bland annat hittar ett kulturcenter inhyst i en industribyggnad från förra sekelskiftet), styr din hoj mot Het Schip, som är ännu ett utmärkt exempel på Amsterdamskolans arkitekturstil. Het Schip (“Skeppet”) byggdes som arbetarbostäder åt anställda vid järnvägen och brukar beskrivas som ett “arbetarnas tempel”. Michel de Klerks byggnad från 1921 är centrerad kring ett mastliknande torn i mitten varifrån flyglar breder ut sig på bägge sidor, som på ett fartygsskrov. Om du tar ett varv runt huset kommer du upptäcka mängder av vackra detaljer utmed dess rundade fasad. 

En kort bit från Het Schip ligger hamnen där vi hittar två iögonfallande restauranger, sida vid sida. Pont 13 är en pensionerad kanalfärja från 1930-talet, nu omgjord till en gastropub med aptitretande biffar och hamburgare som sin tour de force. Är det för mastigt i din smak kan du istället gå till REM Eiland, vars knallröda exteriör befinner sig uppå en ponton, många meter över vattenytan. Plattformen stod för ett halvsekel sedan ute i Nordsjön och fungerade som station för att sända piratradio (hur coolt?). Idag är det en fine-diningrestaurang där du kan äta ute på uteserveringen när vädret tillåter. Har du tid för en fördrink innan middagen kan du ta dig upp på den gamla helikopterplattan där du hittar REM Eilands bar.

När solen börjar gå ner är det bara att hoppa på IJ-färjan som tar dig hela vägen till NDSM på kanalens norra strand. Det post-industriella gyttret av street art och coola barer som utgör NDSM är så långt bort man kan komma från stadens världsarvslistade kanalsystem. Efter en snabbtitt är det bara att hoppa på färjan som tar dig in till centrum igen. Turen går längs Amsterdams postmodernistiska hamnområde, vars lyktor vackert speglar sig i vattnet om kvällarna. 

Och med det så var vi klara med vår cykelrunda längs stadens oupptäckta guldkorn! Förhoppningsvis har du hittat en och annan ny favorit (äppelpaj?) att återvända till nästa gång du besöker vackra Amsterdam.

,

Relaterade artiklar