Malmö: mysig småstad och myllrande metropol


Malmö liknar inte någon annan svensk stad. Istället för att bedriva en tröstlös kamp för att hävda sig gentemot Stockholm är det mot Köpenhamn malmöiternas blickar vänds. Malmö har alltid varit närmare det kontinentala Europa och världen än resten av Sverige, på fler sätt än bara geografiskt. I staden får man, till synes motsägelsefullt, både en gemytlig småstadskänsla som en kosmopolitisk atmosfär. I denna artikeln ger vi våra bästa tips på vad du inte får missa under ditt besök i Malmö. 

GettyImages/secablue

Cykla runt i Parkernas stad

För att få ut så mycket som möjligt av din vistelse i staden vid Öresund rekommenderar vi att hyra en cykel. Staden är inte bara platt som en pannkaka, den har även utrustats med ett imponerande nät av cykelleder. Med händerna på styret drar vi ut och upptäcker varför Malmö förärats smeknamnet “Parkernas stad”. Stadens största park är Pildammsparken, invigd inför den Baltiska utställningen 1914. Förutom vackra promenadstråk och utmärkta platser rymmer parken även ett flertal skulpturer samt kronprinsessan Margaretas blomstergata. 

Vi fortsätter på vårt kungliga park-tema med att styra vår hoj till Malmöhus slott och den omgivande slottsparken. Här har du chans att uppleva flera olika parktyper varav den japanska trädgården och den stora öppna ytan Lördagsplanen. Vill du odla ditt intellekt hittar du även stadens stadsbibliotek i den södra änden av parken. 

Foto: GettyImages/holgs

Tio minuters cykelväg från Slottsparken ligger ett av Malmöbornas favorittillhåll under sommarmånaderna – Ribersborg, eller Ribban som den kallas i folkmun. Förutom en härlig sandstrand mitt i staden finns här även stadens ikoniska kallbadhus, som har stått på samma ställe ända sedan 1898. Här kan man bland annat bada bastu, unna sig en massage eller äta på restaurangen. 

Förkovra dig i kultur

Foto: Inkonst/Ellinor Gylling

Malmö ligger nära kontinenten och det märks inte minst på dess levande kulturliv med både statliga institutioner och privata initiativ. Sedan 2008 finns Moderna Museet även i Malmö. Precis som modermuseet på Skeppsholmen i Stockholm kan du här se det bästa inom modern och samtida konst, både från museets egna samlingar såväl som tillfälliga utställningar. Just nu pågår en stor utställning med verk av den abstrakta pionjären Hilma af Klints. Utställningen pågår till slutet av september 2020. 

Vill du fortsätta din kulturkonsumtion kvällstid ska du inte missa Inkonst som är ett fristående kulturhus i Mazettis gamla lokaler, alldeles i närheten av Möllevångstorget och Triangeln. Här ligger fokus på scenkonst och musik, med uppträdanden och föreställningar flera dagar i veckan. Inkonst har även en liten bar som håller öppet i samband med evenemang. 

Hitta Malmös bästa falafel

Foto: GettyImages/Simon McGill

Den friterade kikärtsbollen är så gott som synonymt med Malmö och det finns lika många åsikter om hur den bästa falafeln ska smaka som det finns bultar i Öresundsbron.  

Utöver kikärtor, tahini, koriander och bröd så finns det mängder av godsaker att pimpa sin rulle med. Eller vad sägs om grillad paprika, halloumi, baba ganoush och hummus?

Det var i Malmö på 80-talet som falafeln introducerades i Sverige och mannen ska hyllas för denna kulturgärning lagar falafel än idag. Falafel by Youssif må ligga lite avsides till på en parkeringsplats i ett köpcentrum i Fosie, men då hans falafel anses vara Sveriges bästa är det absolut värt en omväg (men tänk på att vagnen endast är öppen mellan 11-15). Missade du öppettiderna, eller saknar du orken att ta dig ut till Fosie finns flera bra alternativ närmare centrum. I stadsdelen Annelund, en kort cykeltur från Möllan, ligger Falafel Baghdad där du kan få nylagad falafel och shawarma i Shamoun-bröd på irakiskt vis. 

Spännande smakupplevelser

Influenserna från världens kök går även att hitta på annat håll i den skånska metropolen och är du ute efter kulinariska upptäckter har du valt rätt stad. Malmö har på senare år fått ett rejält uppsving när det kommer till spännande, nya krogar – något som fått foodies från när och fjärran att börja leta sig hit. 

Precis som namnet antyder är vita dukar, klädkoder och lullull saker som killarna på Bastard förhåller sig skeptiska kring. Här får istället kreativa infall, passion och dagens råvaror avgöra vilka rätter som hamnar på menyn. Fokus ligger på modern europeisk husmanskost och naturviner. När vädret tillåter bakas det även pizza i restaurangens vedugn. (Bastard, Mäster Johansgatan 11)

Med devisen “Sort of Asian” har Pink Head blivit ett namn att räkna med i Malmö. På sin huvudrestaurang och sin nudelbar serveras innovativa rätter med inspiration hämtat från fjärran östern. Under de varmare månaderna erbjuder Pink Heads uteservering ett av stadens bästa häng. (Pink Head, Norra Vallgatan 78) 

Vårt sista tips är en restaurang för dig som gärna upptäcker nya smaker. Restaurangen Riket ligger i Davidshall och erbjuder såväl ett brett urval naturviner som innovativa mellanrätter med stort fokus på närproducerat och hållbarhet. Matglädje när den är som bäst! (Riket, Erik Dahlbergsgatan 5)

Dags för en fikapaus

Foto: Solde kafferosteri

Vad vore en citysemester utan en fikapaus? En kopp kaffe lämpar sig utmärkt då man behöver vila benen en stund och smälta alla nya intryck. Runt om i Malmö finns ett flertal ställen som konkurrerar om att servera stadens bästa kaffe. Kaffebaren på Möllan är precis som namnet antyder, en kaffebar på Möllevångstorget. Det anspråkslösa lilla stället, som hyllats av brittiska The Guardian, har få sittplatser, men så länge solen skiner kan man med fördel sitta på bänkarna utomhus. 

Solde Kaffebar är inne på sitt 14:e år som malmöiternas favorithak för koffeinintag, och det är inte svårt att förstå varför. Det lilla kaféet på Regementsgatan har sitt eget kafferosteri och för den som fattar tycke för det hen har i koppen kan köpa med sig bönor hem. 

Är du en sådan som tycker fokus ska ligga på vad man ska doppa i kaffet, istället för själva kaffet rekommenderas ett besök på det klassiska konditoriet Hollandia. Fiket mitt i centrum är ett av Malmös äldsta och här lever traditionerna vidare i såväl sortiment som i den vackra inredningen.

,

Relaterade artiklar