Maldiverna – din guide till drömresan


En plats med över tusentals koraller, 99 % vatten och otaliga kritvita stränder – vi pratar förstås om paradiset Maldiverna, där livet är en solskenshistoria.
Men att ta sig runt på en exotisk destination som denna kräver en smula logistik, och därför hjälper vi dig på vägen med denna praktiska guide för livsnjutare med kurs mot Maldiverna

Att komma fram

De flesta besökare anländer till den internationella flygplatsen i huvudstaden Malé. Härifrån bör du hoppa ombord på antingen en speedboat eller sjöflygplan, beroende på vilken atoll du ska besöka. Bägge transportmöjligheterna har sina fördelar. För många resande är sjöflygplanet en helt unik upplevelse – en möjlighet till att se den klara, kristallblå Indiska Oceanen och dess många koraller ovanifrån. Det är ett oförglömligt sätt att anlända på, men var uppmärksam på att priserna ofta höjs och att flygtiderna är begränsade till dagtid. Ankommer du efter mörkrets intrång är det bäst att boka ett hotell i närheten av flygplatsen till nästa dag. Besöker du en av de öar som ligger närmare Malé erbjuder resorten oftast transfer via speedboat – även på kvällen, så att du kan susa fram mot din resort i månskenet på ett riktigt James Bond-manér.
Eftersom transportmöjligheterna varierar från ö till ö ska du alltid kontakta hotellet i god tid innan avresa. De kan hjälpa dig med att arrangera transfern.

Foto: iStock

Den bästa tidpunkten att åka

Maldiverna är välsignat med ett varmt och soligt klimat året runt, men det kan vara en god idé att titta på genomsnittstemperaturen, om du vill vara helt säker vad gäller bra väder. Vädret beror också på vilken atoll du besöker, men i huvudregel pågår högsäsongen från december till mars. Lågsäsongen från maj till oktober har lite ostadigare väder med kraftiga regnskurar. Priserna varierar givetvis beroende på säsong, så överväg gärna att resa dit i början eller slutet av lågsäsongen.

Foto: iStock/Grafner

Utforska korallreven

Mycket av Maldivernas skönhet befinner sig under vattenytan, i form av färgglada korallrev och dess regnbågsfärgade invånare. Eftersom området är en övergångszon för marina arter, så finns det ett varierande överflöd av iögonfallande fiskar att titta efter, inklusive zebra-mönstrad lejonfisk, långnosad enhörningfisk, neon-ljus papegojfisk och clownfisk. För något lite mer lyxigt så har Conrad Maldives Rangali Island en stämningsfull undervattensrestaurang, medan Per Aquum Huvafen Fushi har ett fantastiskt undervattens-spa.

Foto: iStock

Idealet för avkoppling

Maldiverna är känt för sin oavbrutna stillhet; en plats att verkligen koppla av på. Det är ingen nyhet att många resorts lever upp till detta tack vare sina förstklassiga spa- och wellness faciliteter. Vad gäller behandlingar kan du förvänta dig att betala cirka fem kronor per minut hos trestjärniga resorter, medan behandlingar på de lite pampigare hotellen ligger på runt tio kronor i minuten. Du kommer ofta att få se exotiska ingredienser i balsam, krämer och exfolierande scrubs, såsom papaya, kokosnöt, apelsinblom och havssalt. Wellness-upplevelsen kan förstärkas ytterligare, med hjälp av yogalektioner längs lagunen, meditation i solnedgången och skräddarsydda massager.

Foto: iStock/Salawin

Mygg

Tropiska besvär är inte ett problem på resorterna, då öarna blir desinficerande med jämna mellanrum. Om du råkar vara en av dem som myggorna älskar, så kommer de förmodligen att lyckas hitta dig oavsett. Packa ner en ordentlig myggspray – helst hemifrån – priserna är vanligtvis höga på resorterna, så det kan vara en god idé att ha det mest grundläggande med i resväskan.

Foto: iStock/Konstik

Till sist…

 1. Malé är alkoholfritt
  Alkohol finns inte tillgängligt och är inte heller tillåtet utanför öarnas resorter. Även flygplatsens lounger är alkoholfria.
 2. Den lokala maten är väldigt utsökt!
  Den har influenser från både södra Indien och Thailand, och vi tycker det är lite av en skam att man inte kan få denna mat på särskilt många andra platser i världen.
 3. Öarna sätter sin egen tid
  Malé tillhör tidszonen UTC +05.00, men många av öarna har en egen tidszon, som beror på dagsljuset.
 4. Maldiverna består av 99 % vatten
  Det finns över 1 000 korallöar, varav 100 är lyxresorter, fördelat på 26 atoller och 90 000 kvadratkilometer. Därför är det också det mest utspridda landet i världen.
 5. Det är världens lägst liggande land
  Maldiverna är ett platt land, som i genomsnitt ligger 1,5 meter över havsytan. Av den anledningen är landet i farozonen när det kommer till klimatförändringar. Enligt den mörkaste prognosen kommer landet att vara under vattenytan i slutet av detta århundradet. Det är därför nödvändigt att dess ömtåliga korallrev blir skyddat och att gäster krävs på en miljöskatt på 6 USD per natt.
,

Relaterade artiklar