Madrid – Spaniens pulserande hjärta


En plats för kulturella äventyr

Den konstnärliga traditionen blir inte tydligare någon annanstans i Spanien än i huvudstadens gallerier. Här smyckas väggarna av mästerverk från Picasso, Miró och Dalí. Kultur i form av museum inkluderar Reina Sofía, Museo Thyssen-Bornemisza och det stora Museo del Prado – samtliga värda ett besök.

Det också ett utbud av mindre museum och palats som är minst lika sevärda. Fashionistas bör bege sig till Museo del Traje, ett område tillägnat kostymer och mode med över 160,000 olika samlingar. För något lite mer udda, har museet Casa Museo de Ratón Perez sitt strålkastarljus på en liten mus med namnet Ratón, som är Spaniens version av tandfen. Om du hellre bara vill strosa runt, kan du göra detta i de smala labyrinterna i Madrid’s medeltida kvarter och genom de ståtliga esplanaderna från 17- och 1800-talet i stadskärnan. 

Plaza de Cibeles, foto: gettyimages/piola666

Fiestas och mat

Människorna som bor i Madrid älskar att ha kul. Hör och häpna – det finns fler barer per capita i Madrid än i någon annan stad I Europa. Lokalborna, eller ”Madrileños”, är kända för att stanna ute fram till klockan 7.00 på morgonen, lagom i tid till deras första café con leche efter att ha slagit klackarna i taket.

De trendigaste uteställena finns i Malasaña. Det är området i staden som andas ungdomlighet, kreativitet och vintagebutiker – du kan med andra ord förvänta dig en färgglad utekväll, för mer hippt än såhär blir det inte i Madrid.

Ta även pulsen på Chueca, ett område som har gått från att vara ett före detta övergivet barrio, till att bli ett av Europas kändaste gaykvarter. Här finns ett oändligt utbud av barer, cafeer och discon att välja bland.

Bäst att ladda upp med en rejäl måltid innan du börjar på drinkarna – tur är ju då att Madrid råkar vara en dröm för foodies. Se till att hugga tänderna i spanska godsaker som chocolate con churros, patatas bravas och cocido, som är en härlig gryta gjord på kikärtor, chorizo och morcilla (blodkorv).

Gran Via, foto: iStock/Eloi_Omella

Madrid – en solskenshistoria

Ta vara på solen där den är som bäst. 2,800 timmars solsken per år gör Madrid en ideal plats för soldyrkare och den som tycker om att jobba på brännan.

Den bästa platsen för detta är Casa de Campo, ett enormt område väster om centrumet som är perfekt för en hike, cykeltur eller panoramautsikt från gondolerna teleferico. För något lite mer centralt, kan du slå dig ner med en picknick i Parque del Buen Retiro, stadens mest berömda grönområde. Upptäck konservatoriet Palacio de Cristal, paddla i sjön eller vandra genom den över 2000 år gamla botaniska trädgården Real Jardín Botánico.

Fotbollsfantaster kommer förmodligen att vilja besöka den berömda Santiago Bernabéu-stadion, Real Madrids hemmaplan sedan 1947. Vill man pumpa upp adrenalinet ska man besöka Parque de Atracciones, en nöjespark på 20 hektar som erbjuder allt från hårresande berg- och dalbanor till lekfulla åk på vatten.

Retiro Park, foto: iStock/bravo1954

Shopping i världsklass

Spaniens huvudstad har det kanske bästa utbudet i landet vad gäller shopping. Du hittar lokala märken sida vid sida med internationella designers. Området Serrano kantas av före detta palats som numera är glammiga boutique-affärer, medan Gran Vía är en oas av high-street märken som Zara,  och hem till det stora varuhuset El Corto Inglés.

Det finns också en hel del marknader att spana in medan du är här. Den äldsta är El Rastro, som varje söndag säljer tingeltangel, kläder, böcker och serietidningar. För den miljömedvetna konsumenten erbjuder Adelita Flea Market unika second-hand fynd.

Toledo, foto: iStock/Freeartist

En dagsutflykt som omväxling

Behöver du ett avbrott från storstadslivet och vill byta ut pulsen mot ett lite lugnare tempo? Då kan du (bokstavligt talat) andas ut. Madrids centrala läge gör det smidigt för dig att utforska andra områden i Spanien.

Landets gamla huvudstad Toledo ligger bara en halvtimme bort med tåg, och är en stad med historia som stoltserar med arabiska, judiska och kristna influenser. Spana in den imponerande katedralen medan du ändå är här.

Andra exempel på klassisk spansk arkitektur finns att hitta i Segovia, vars romerska ruiner och medeltida slott sägs ha varit inspiration för Disney. Det finns också en hel del vingårdar som omgärdar staden – perfekt om du känner för att avnjuta ett glas eller två av det lokala Tempranillo-vinet.

,

Relaterade artiklar