London – en vintersaga


London må uppfattas som grått och lite dystert många dagar om året – de flesta förknippar ju staden med regn, regn och ännu mer regn – men dess karaktär och färgstarka personlighet lyser igenom även under de mörkaste av dagar. Detta blir ännu mer tydligt under den senare delen av året, då den myllrande metropolen är allt annat än grå. Efter att ha bott i London i snart fyra fantastiska vintrar, känns det nästan som min plikt att förmedla detta. Låt dig inspireras till varför du bör besöka just London under vintermånaderna.

Låt oss börja med Winter Wonderland, det förmodligen allra viktigaste besöket. Detta är förvandlingen som alla Londonbor (och besökare) väntar på varje år – ett grönskande Hyde Park som görs om till ett knappt igenkännligt sagoland och som bara väntar på att få öppna upp dörrarna. Vill du ha allt-i-ett vad gäller jul i London så är detta rätt plats för dig. Känn dig som Alice i (vinter)underlandet och kliv in i en hel värld av glimrande julpynt, tivoli och marknader. Det bästa av allt är att det finns något för alla här. Ta fram ditt inre barn och hoppa på slänggungorna, smaska på kanderade äpplen eller sätt dig ner med en värmande kopp choklad och lyssna på livemusik i form av klassiska julsånger.

Foto: iStock/Alexey_Fedoren

Med alla de möjligheter för skridskoåkning som finns i London, vore det en skam att gå miste om denna mysiga vintertradition. Vill du glida runt på de mest ikoniska isbanorna, är det Natural History Museum (passa på att addera lite kultur och sväng förbi museet när du ändå är här) och Somerset House som är de självklara valen. Här kan du känna dig som en isprinsessa när du glider fram på isen till den lagom romantiska atmosfären runt omkring dig. Skulle du vara lite av en bambi på hal is som jag själv är, ska du inte låta det stoppa dig – den oundvikliga julstämningen och gemenskapen du snappar upp här gör det helt klart till ett värdigt besök oavsett.

Foto: iStock/Alexey_Fedoren

Julbelysningen i London är verkligen ett spektakel i sig. Den är en av många spektakulära sevärdheter som får miljontals av turister från hela världen att flockas runt centrala London årligen i vintertid. Faktum är att jag själv blir minst lika fascinerad varje år, och hade jag inte bott här så hade jag med all säkerhet varit en av de återkommande besökarna som står redo med kameran i högsta hugg. Passa på att kombinera din shopping med imponerande juldekorationer, som definitivt kommer att lysa upp din tillvaro i vintermörkret. De gigantiska snöänglarna på Regent Street är en jultradition som sträcker sig hela vägen tillbaka till år 1954. Missa heller inte att gå till Carnaby Street som kör på olika teman varje år. Makeovern för detta år känns väldigt i tiden – ett konstverk skapat av återvunnet material. Bege dig till Covent Garden om du vill se Londons största, handplockade julgran, klädd med 30,000 gnistrande ljus.

Foto: iStock/Alexey_Fedoren

Tillfredsställ din inre foodie och promenera ner till Southbank och alla dess matiga pop-ups. Besök marknaderna på Christmas By The River i London Bridge, där du är garanterad en fantastisk utsikt över Tower Bridge och Tower of London. Här hittar du presentprydda små hyddor med riktiga julklappar, handgjorda hantverk och snacks som får det att vattnas i munnen på vem som helst. Strosa ner längs de traditionella trästugorna vid Themsen och fortsätt vidare till Southbank Centre’s Winter festival, där du kan unna dig ännu mer mat, kanske i sällskap av en glammig cocktail, medan du uppspelt väntar på att en av julshowerna ska börja.

Underskatta aldrig den odödliga pubkulturen i England, och framförallt inte i jultider. Det är nämligen något alldeles speciellt med att ta en paus från vinterkylan och komma in i den engelska pubvärmen. Beställ en mulled wine (vilket är så nära glögg du kan komma) och stilla hungern med en klassiskt brittisk roast dinner. Addera till detta ljudet av julmusik som spelas i bakgrunden, och du har hamnat i precis rätt stämning. En pub att rekommendera om du är ute efter en liknande upplevelse är Waxy O’Connor på Rupert Street, i närheten av Leicester Square. Det är Londons största (och förmodligen bästa) irländska pub, och är en labyrint bestående av sex olika våningar med fyra unika barer. Flera gånger i veckan spelas det dessutom livemusik, med allt från klassisk britpop till obligatoriska julsånger.

Foto: iStock/franckreporter

Om du har funderat på att fira in det nya året i den engelska metropolen, så har du all anledning att smida vidare på dessa planer. Möjligheterna till en lyckad nyårssupé här är oändliga, men råkar du befinna dig i London under den glittrigaste kvällen på hela året, så bör du med all rätt skåla in det nya året med stil. Boka in en pampig skyline-middag på någon av restaurangerna i The Shard, Sky Garden eller Duck and Waffle, och få tillgång till en utsikt över London du sent kommer att glömma. Efter middagen kan du bege dig ner mot floden för att få en glimt av de världsberömda fyrverkerierna och runda av året på bästa möjliga sätt – i London.

, ,

Relaterade artiklar