Kroatien: utforska Istriens gömda pärlor


Välkommen till norra Kroatien – detta är en rofylld tillflyktsort för semesterfirare och en perfekt bas där du dessutom kan slå många flugor i en smäll och utforska grannländerna. Slovenien, Italien och Österrike ligger bara en kort bilresa bort. Med sina ca 2600 soltimmar per år tar Kroatien den ärofyllda förstaplatsen som en av Europas soligaste länder och är med sin bildsköna natur en av de populäraste turistdestinationerna. Landet är känt för sin gästfrihet – och med de magnetiska medelhavsvyerna kommer du troligtvis att uppleva den välbehövda känslan av vardagspaus. Många känner till den södra delen av Kroatien, det livfulla och glädjesprakande Dalmatien, men nu beger vi oss ut på en rundresa i den norra delen av landet: nämligen halvön Istrien. 

Vi startar vår resa i Novigrad – ett stilla fiskesamhälle som förvandlats till en omhuldad semesterort och lockar framför allt semesterfirare som söker ett lugnare tempo. Här befinner du dig i en till synes sorglös idyll vid havet. I Novigrad kan du njuta av stillheten och blicka ut över det skenbart oändliga Medelhavet. Att färdas hit tar cirka en timme med bil från Pulas flygplats och under tiden kan du luta dig tillbaka och beundra landskapet. Väljer du att åka under lågsäsongen kan du enkelt finna en ledig parkbänk och insupa havets närvaro med alla sinnen. Passa på att beundra de måleriska solnedgångarna med en omsorgsfullt blandad cocktail, medan Moder natur visar varför hon är världens oslagbara konstnär. Dessutom är detta en ypperlig utgångspunkt om du vill resa vidare, antingen med bil eller båt, då du har närhet till Slovenien, Österrike samt Italien. 

En livlig diskussion

Kroatien är ett resmål som trollbinder många. Har man väl åkt dit en gång, är sannolikheten stor att man återvänder. Börjar man söka information om Istrien och Dalmatien, finner man snabbt en livlig diskussion som med glimten i ögat försöker klarlägga vilken region som egentligen är den bästa ur ett turistiskt perspektiv. Förutom att smak och tycke skiljer sig från person till person, kan det enkelt konstateras att de båda områdena är populära, natursköna och välkomnar sina gäster med glädje och värme, bjuder på rik kultur samt ett kulinariskt utbud som gör att Kroatien toppar de turistiska destinationerna i Europa. Här får du det problemfria semesterlivet vid Medelhavet som lockar med många aktivitetsmöjligheter. 

Den norra delen av landet brukar beskrivas som något lugnare än den södra, men tro inte att Istrien är en sömndrucken region. Söker du mer tempo i området, ta exempelvis en båttur där du får en klar överblick över det kuperade landskapet. En destination som rekommenderas är den oerhört charmiga staden Rovinj, belägen söder om Novigrad. Redan från fjärran möts du av en spännande siluett där en kulle kröns av ett kyrktorn – vilket visar sig vara det arkitektoniska mästerverket St. Euphemias basilika. Kommer du den praktfulla barockkyrkan nära, får du ett ypperligt tillfälle att beundra de omsorgsfullt skapade detaljerna. Den branta promenaden uppför backarna kan verkligen rekommenderas, då stadens omtalade skönhet kan skådas på nära håll. Kyrkan är belägen mitt i hjärtat av den historiska delen av Rovinj och erbjuder en hisnande utsikt. Vandra längs de trånga gatorna och gränderna medan du spanar in det exklusiva boutique-utbudet och den inhemska konst som kommer att väcka ditt shoppingbegär. 

När du tagit dig hela vägen upp har du två val: ta en varm eller kall dryck före eller efter du beundrat kyrkans skatter i form av bland annat gotiska statyer från 1400-talet och målningar från 1500- och 1600-talen. St. Euphemias basilika byggdes mellan 1725 och 1736 och klocktornet liknar tornet i Markuskyrkan i Venedig. På toppen av det 60 meter höga tornet finner du statyn av den heliga Euphemia, och fungerar som en vindflöjel som blickar ut över staden eller hav beroende på vindens riktning.

Rovinj är en myllrande stad med ett flertal sevärdheter, och med ett variationsrikt restaurangutbud bör du inte missa att testa Istriens svarta guld – regionens läckra stolthet tryffeln. Istriens har ett rikligt tryffelbestånd och i de mörka, täta ekskogarna som omger de medeltida städerna Motovun och Buzet, finns tre typer av svart tryffel samt den sällsynta vita tryffeln. Denna kulinariska delikatess är vanligt förekommande i det istriska köket och en klassisk rätt är den traditionella fuži-pastan. 

I antikens fotspår

Är man historieintresserad har Istrien mycket att erbjuda, den västra sidan av Istrien har bland annat många lämningar från romartiden. Däribland Poreč med Eufrasiusbasilikan som är upptagen på Unescos världsarvslista och Pula med sin kända amfiteater. Pula är det ekonomiska och kulturella centret i den kroatiska delen av Istrien. Sett till folkmängden är Pula Istriens största ort och Kroatiens åttonde största stad. När Istrien erövrades av romarna runt år 177 f.Kr. ökade populationen i området och kolonin utvecklades till en betydande romersk hamnstad. Flera av Istriens ikoniska byggnadsverk uppkom under romarnas styre, däribland Pulas amfiteater som byggdes åren 27 f.Kr.–68 e.Kr. – en oerhört välbevarad struktur från antiken. Då användes skådeplatsen som en arena till gladiatorspel, numera används den till mer fredliga ändamål som stämningsfulla konserter, operor och teateruppsättningar. 

Här finns mycket att upptäcka. Har man tillgång till bil så finns alla möjligheter att utforska Istriens alla skrymslen och hörn, från de pittoreska städerna och steniga stränderna till konstnärsbyar och vingårdar. När du fått din beskärda del av underskön natur och salta havsbrisar, kan du bege dig vidare mot nya äventyr. Upptäck exempelvis Kroatiens spännande huvudstad Zadar, besök grannländerna eller varför inte ta reda på vilket område du personligen föredrar: Istrien eller Dalmatien?


Relaterade artiklar