Karibien kallar: våra favoritöar och aktiviteter


Det är ingen överraskning att tankarna snabbt flyger iväg till paradisöarna i Karibien då ämnet sagolika semesteröar kommer på tal. Vi har därför listat våra absoluta favoritöar och heta tips på aktiviteter och utflykter du kan sysselsätta dig med under vistelsen.

Antigua

Foto: iStock/MichaelUtech

Färgsprakande byar och skyddade badvikar gör Antigua till en stilig och soldränkt getaway.

Antigua är historiskt sett ett av Karibiens första resmål. I förhållande till andra karibiska pärlor är ön idag relativt oexploaterad och är därför den perfekta destinationen för en lugn och fridfull vistelse. Antigua har en förmåga att såväl överraska som överträffa sina besökares förväntningar, med varmt vatten, kolonialhamnar och färgstarka byar som löper utmed kusten.

Half Moon Bay

Denna halvmåneformade bukt är definitionen av paradis och ligger på Antiguas östkust. Den orörda fristaden erbjuder total avkoppling på pudervita sandstränder i natursköna omgivningar. Då den karibiska solen står som högst på himlen kan du doppa dig i det beundransvärt klara vattnet.

Skyddsområdet för fregattfåglar

Bege dig till Codrington Lagoon och åk vattentaxi genom flodmynningen. Vattentaxi är det enda sättet att ta sig ut till denna avlägsna nationalpark som är hem åt en av världens största kolonier av fregattfågel.

Engelska hamnen

Den engelska hamnen daterar långt tillbaka i Antiguas kolonialhistoria och utgör en samling av tropiska bukter och vikar som idag används flitigt av yatchtägare och semestersugna besökare. Anrika fort som Fort Berkeley och Fort George löper utmed kustlinjen och erbjuder spännande historia för den som är intresserad. Området står dessutom för många fine dining-upplevelser och ett rikt uteliv med de välkända söndagsfesterna på Shirley Heights.

Bahamas

Foto: iStock/photogerson

På Bahamas skapar hela 700 öar ett oemotståndligt semesterparadis, där soldränkta sandstränder möter världens klaraste vatten. I huvudstaden Nassau väntar exotiska äventyr och fantastiska undervattensupplevelser. Bahamas är perfekt för den som vill öluffa, då de olika öarna erbjuder ett varierande och imponerande landskap. Ett tips är att besöka de rosa stränderna som väntar på att utforskas.

Fish Fry

I huvudstaden Nassau finns som sagt en hel del att upptäcka. För en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga kan du bege dig till Arawak Cay. Här kan du smaka på lokal street food, gå på restaurang eller koppla av med en välblandad cocktail i någon av de många barerna. Detta är även den perfekta platsen för dig som vill njuta av nyfångad fisk och färska skaldjur, här serveras nämligen det bästa som ön har att erbjuda. Området benämns ofta som Fish Fry av lokalborna, på grund av det stora gastronomiska utbudet.

Harbour Island

Denna glammiga ö är hem åt några av Bahamas mest unika landmärken. Här har östkusten välsignats med rosa stränder, ett ovanligt fenomen som gör din strandsemester lite extra speciell och minnesvärd. Stadskärnan kantas av pastellfärgade kolonialbyggnader, hippa bistros och fine dining-restauranger.

Grenada

Foto: iStock/argalis

Kryddön Grenada är en enda explosion av dofter, färger och friluftsäventyr. Förälska dig i vykortsvackra stränder, spännande kultur och små, mysiga städer. Ön erbjuder ett spektakulärt undervattensliv samt oslagbara vandringsleder och är resmålet för dig som önskar en avkopplande semester i sann karibisk anda.

St George’s

I denna ofattbart charmiga hamnstad välkomnar färgglad 1700-talsarkitektur Carenagesundets turkosblå vågskvalp. Strosa bland butiker och chica cafeér och insup den härliga atmosfären i en av Karibiens vackraste städer.

Undervattensparken

Under vattenytan utanför Grenadas kust väntar en upplevelse utöver det vanliga. Här kan du nämligen skåda runt 80 konstföremål och skulpturer som tillsammans utgör ett fascinerande konstgalleri på havsbotten. Det bästa sättet att se dessa magiska undervattensskatter är genom scuba diving.

Nationalparken Grand Etang

Ge dig ut i den vilda och förtrollande vackra regnskogen. Här möts du av ett unikt djur- och växtliv och fascinerande vattenfall. En av höjdpunkterna är kratersjön Grand Etang.

Jamaica

Foto: iStock/Veni

Jamaica är den ö i den karibiska övärlden som har tillägnats mest uppmärksamhet och vars unika kultur idag har fångats upp av andra länder runt om i världen. Ön är en kombination av det bästa som Karibien har att erbjuda. Här väntar bland annat oslagbar natur, snövita stränder och en underbar gastronomiscen.

Musiken

Musik är något av Jamaicas signum. Här strömmar såväl hippa nykomlingar som gamla godingar och lokala favoriter ur högtalarna. Så fort solen går ner öppnar öns alla dansklubbar, där det dansas till det att solen börjar skymtas vid horisonten igen.

Flodränning

För den äventyrslystne finns gott om aktiviteter att sysselsätta sig med. Du kan till exempel bege dig till Martha Brae River för ett smakprov på Jamaicas välkända floder. Hoppa på en bambuflotte och ge dig ut på upptäcktsfärd genom det sagolikt vackra landskapet. Stanna till för svalkande dopp och utforska de imponerande grottorna som löper utmed det porlande vattnet.

Blue Mountain Peak

Blue Mountain Peak är Jamaicas högsta bergstopp och är en av de mest omtalade sevärdheterna på ön. Berget huserar unika djur- och växtarter och erbjuder en tropisk charm som är svår att hitta någon annanstans.

St Lucia

Foto:iStock/Wildroze

En av Karibiens vackraste öar välkomnar dig till ett oslagbart vulkanlandskap med en imponerande artrikedom. Ön ståtar med två av världens mest kända vulkantoppar, Gros Piton och Petit Piton och erbjuder dessutom sagolikt vackra byar och spännande arkitektur. Strosa bland färgsprakande byggnader, utforska idylliska badvikar och fascineras över den exotiska växtligheten.

Soufrière och vulkantoppar

De färggranna husen i kombination med de ikoniska vulkantopparna Gros Piton och Petit Piton, gör byn Soufrière till ett obligatoriskt besöksmål under resan. Byn hyser ett charmigt lugn men är fortfarande full av liv och rörelse. Njut av lokala smaker, utforska de urbana miljöerna och förälska dig i den vackra naturen.

Botaniska trädgårdar och mineralbad i Diamond Falls

Spendera en eftermiddag i detta tropiska paradis i sällskap av unik växtlighet och kristallklara vattenfall. Stig ner i ett av de välgörande mineralbaden och förundras över den naturliga skönheten som endast tycks gå att hitta här.

Marigot Bay

Denna naturliga havsbukt är en av St Lucias mest värdefulla pärlor och är allt du kan förvänta dig av ett tropiskt paradis. Fantastiska vyer möter en oslagbart vacker sandstrand som erbjuder såväl bekväma solsängar som vattensporter. Du har även ett utbud av välkomnande restauranger och barer i området, som alla ser till att du håller dig mätt och belåten hela dagen.

Barbados

Foto: iStock/zstockphotos

Med över 92 kilometer kust är Barbados en riktig paradisö som charmar sina besökare med gyllene sandstränder och kristallklart vatten. Unna kropp och själ lite välförtjänt vila samtidigt som du förundras över det förtrollande vackra landskapet och härliga kultur.

Rom-barer

Detta är helt klart en av öns specialiteter. Slå dig ner i någon av de många rom-barerna som finns på ön och njut av den tillbakalutade atmosfären med en välblandad romdrink i handen.

Oistins

En fredagkväll på Barbados är inte komplett utan ett besök i Oistins. I detta mysiga kustområde dansar flammorna på grillarna som sprider ljuvliga dofter bland folkvimlet. Här grillar lokala handlare nyfångad fisk och skaldjur som serveras med goda tillbehör. Några specialiteter som absolut bör provsmakas är flygfisk och svärdfisk


Relaterade artiklar