Kalifornien: en resa från San Francisco till Big Sur


“Driving down the 101, California here we come”. Textraden från tv-serien The O.C,  summerar i en enda mening en dröm som många av oss hoppas förverkliga – att en gång i livet susa fram längs Stilla havskusten. Tänk bara, att genom nedvevade rutor känna den ljumma vindens närvaro samtidigt som du beundrar det förtrollande landskapet som för varje vägkrök tycks bli allt vackrare och än mer magiskt. 

Kalifornien sträcker sig från Oregon i norr till den mexikanska gränsen i söder och erbjuder allt från oförglömliga naturupplevelser och färgsprakande panoramavyer till livliga storstäder fyllda med arkitektoniska mästerverk och historiska sevärdheter. Delstaten erbjuder helt enkelt något för alla resenärer, så spänn fast säkerhetsbältet och gör dig redo för en oförglömlig resa genom The Golden State. 

San Francisco 

Inled ditt äventyr på den amerikanska västkusten i storstaden San Francisco. Besök omtyckta sevärdheter som the Golden Gate Bridge, Fisherman’s Wharf och Pier 39 samt beundra stadens många färgglada edwardianska och viktorianska byggnader. San Francisco är en stad med branta gator, som ibland kan kännas som ett utmanande uppdrag att ta sig an. Dessa gator är dock en del av stadens magiska charm och är en av anledningarna till varför den är så speciell. Som tur är kommer din bil med största sannolikhet att vara automatväxlad, en stor fördel då start i backe kommer att vara ett oundvikligt moment under din vistelse här. Vill du istället överlåta förarsätet till någon annan, kan du hoppa på någon av stadens många ikoniska spårvagnar. Dessa spårvagnar har sedan år 1964 varit ett historiskt landmärke och är en viktig del av San Franciscos förflutna. 

Napa Valley

Efter några dagar i den livliga storstaden har det blivit dags att byta de charmigt branta gatorna mot gröna kullar och vidsträckta landskap. Napa Valley är hem till Kaliforniens främsta vinproducenter och erbjuder ett flertal möjligheter för den som vill lära sig mer om den amerikanska vintillverkningen. Spendera några nätter på något av de exklusiva hotellen i Napa eller välj ett vackert boende i den närliggande småstaden Calistoga. Oavsett om du bor inne i Napa eller i strax utanför, kommer du inte att behöva bilen. Här står nämligen de lokala shuttlebussarna i givakt, redo att ta med dig till några av de många vingårdarna som ligger här.  

Yosemite National Park

Fyra timmar från Napa Valley ligger den världskända nationalparken, Yosemite National Park. Här, utmed de breda vägarna sträcker sig de höga pinjeträden och de enorma sekvojaträden mot den klarblå himlen och sagolika vattenfall kastar sig lekfullt utför bergen. Färdas genom det vackra landskapet, upp till toppen av Glacier Point. Beundra den storslagna utsikten och se hur den frodiga dalen breder ut sig som en grönskande matta vid bergets fot. Då dagen övergår till kväll bjuder Glacier Point in till en gyllene föreställning från första parkett  – solnedgången här är magisk och kommer garanterat stå för en förtrollande uppvisning. Förgyll sedan din dag i det vilda med nygrillade S’mores och en sprakande brasa under ett täcke av gnistrande stjärnor. 

Monterey

Att besöka kuststaden Monterey är som att kliva rakt in i en färgsprakande målning. Här skapar Stilla havets turkosblå vatten, i harmoni med sagolik tropisk grönska, en magisk palett som är omöjlig att slita blicken från. Strosa bland mysiga butiker, besök små konstgallerier och njut av ljuva smaker på någon av stadens havsnära skaldjursrestauranger. Monterey är även känd för att vara ett av världens främsta marina naturreservat. Besök Monterey Bay Aquarium för en närmare titt på sjölejon och uttrar eller utforska akvariets många arter av maneter. Du kan även sätta alarmet på tidig väckning, för att i gryningen ge dig ut på äventyr till havs. Kusten utanför Monterey sjuder av liv och är minst lika imponerande som stadens paradislika landskap. Blicka ut över det oändliga havet, och du har chansen att se några av vår världs mest majestätiska varelser, såsom späckhuggare, knölval, gråval och delfin. 


Carmel-by-the-Sea

Carmel välkomnar dig till en sagolik värld.  Den mysiga huvudgatan kantas av små, exklusiva designbutiker som tillsammans med de barnbokslika husen skapar unika kontraster. Varje torsdag hålls även en matmarknad här, där lokala handlare säljer nyskördade frukter och grönsaker. Fyll picknickkorgen och bege dig till den långsträckta sandstranden, som även är en av Kaliforniens vackraste. Njut av de solvarma läckerheterna och havets rofyllda brus. Om det turkosblå vattnet lockar, kan du hyra en surfingbräda och möta vågorna på nära håll. Delstaten är en av världens främsta surfingdestinationer och erbjuder oslagbara förhållanden för den som vill jaga vågorna. 


Carmel är även startpunkten för en av de mest sceniska vägsträckorna i världen, Big Sur mellan Carmel och San Simeon. Den vindlande Highway 1 följer den dramatiska kustlinjen och erbjuder några av de mest spektakulära naturupplevelserna du någonsin kommer att uppleva. Veva ner rutan och känn hur Kaliforniens ljumma vindar fläktar, njut av doften från havet och stanna för att beundra det magiska landskapet som omger dig.


Relaterade artiklar