Jul i Stockholm


Stockholm är en magisk vinterstad som i december lockar besökare från alla världens hörn, mycket på grund av den mysiga stämningen och de många aktiviteter som staden erbjuder. Är man dock inte så van vid Stockholms vinterscen kan det vara lite svårt att veta vad man ska hitta på, och var man ska börja leta. I vår guide hittar du de bästa julmarknaderna och lucialkonserterna samt de mysigaste aktiviteterna och de godaste och mest spännande julborden som huvudstaden har att erbjuda denna jul.

Topp 3 julbord i Stockholm

Fjäderholmarna

Endast 25 minuter från Stockholm city ligger skärgårdsidyllen Fjäderholmarna. Här serveras traditionella favoriter och klassiska smaker i modern tappning, men sedan 2016 har även ett nytt koncept tagit plats på den generösa buffén. Restaurangen erbjuder nämligen ett helt veganvänligt julbord, med allt från saltbakad selleri och grillade grönsaker till krämiga potatissallader och quorngrytor med chilli och choklad. Fjäderholmarnas julbord lyckas helt enkelt imponera på alla julens smaklökar.

Mer information hittar du här: https://www.fjaderholmarnaskrog.se/julbord

Ulriksdals värdshus

Inled julfirandet i sann barndomsanda, med ett traditionsenligt julbord i historisk slottsmiljö. På Ulriksdals värdshus har man firat jul sedan 1800-talet, och dukar varje år upp ett klassiskt julbord i en magisk sagoboksmiljö. Här börjar förberedelserna redan tidigt under hösten, då örter från köksträdgården och viltplockade skott skördas för att smaksätta såväl den egenstoppad korven som snapsen och de många sillsorterna. Det värnas om det gedigna hantverket som hör julen till och stort fokus ligger på de närodlade råvarorna.

Mer information hittar du här: https://ulriksdalsvardshus.se/julbord/

Buco Nero

Det traditionella julbordet i all ära, men ibland kan det vara roligt att prova något nytt. För tionde året i rad bjuder Buco Nero in till ett spektakulärt julbord, helt och hållet inspirerat av den italienska gastronomiscenen. Här står fisk och skaldjur, såsom tonfisk och ishavskräftor i centrum, men ackompanjeras på ett imponerande vis till tonerna av chark och växtbaserat. Måltiden inleds med en italiensk silltallrik och fortsätter sedan till den ståtliga buffén. Varmrätten serveras vid bordet för att sedan avrundas med glassbar, dessertbord och italienska ostar.

Mer information hittar du här: http://buconero.se/index.php/julbord-2/

iStock/scanrail

Topp 3 julmarknader i Stockholm

Stortorgets julmarknad i Gamla stan

Med sitt ursprung i de medeltida marknaderna kan denna julmarknad i Gamla stan i Stockholm stolt titulera sig Sveriges äldsta julmarknad. Belägen på Stortorget och omgiven av färgsprakande 1400-tals hus är detta en svårslagen favorit bland både stockholmare och besökare. Marknaden består av 41 julröda bodar som säljer karameller, julkorv, hantverk och mycket mer. Det finns även många goda och roliga aktiviteter för de yngre julfirarna såsom fiskdamm, chokladhjul och nygräddade våfflor.

Mer information om Gamla Stans julmarknad hittar du här: http://www.stortorgetsjulmarknad.com/

Jul på Skansen

Skansens julmarknad, belägen på vackra Djurgården är en anrik Stockholmstradition i juletid och daterar tillbaka till år 1903 då den första marknaden hölls för allmänheten. Låt julstämningen infinna sig där du strosar bland de 70 bodarna fyllda med juldekorationer, väldoftande delikatesser och klassiskt hantverk. Välkomnas in i hus och gårdar, och ta del av julsagor och traditioner från förr. Dans kring granen är en given aktivitet för både stora och små, och i Skogens hus kan man julpyssla, stöpa ljus och lyssna på Skansens julorkester.

Mer information om Skansens julmarknad hittar du här: https://www.skansen.se/sv/julmarknad

Kunglig julmarknad på Drottningholm slott

Under två dagar varje år, har du chansen att uppleva en magisk julmarknad i slottsmiljö. Med betoning på svenskt smide, textil och slöjd är julmarknaden på Drottningholms slottsgård ett utmärkt sätt att inleda högtiden på. Här samlas några av Sveriges främsta hantverkare och i matboden säljs smakfulla delikatesser från småskaliga tillverkare. Drottningholms slott är öppet för allmänheten under marknadsdagarna och bjuder in till både guidade turer och eget utforskande bland paradvåningarna.

Mer information om julmarkanden på Drottninghols slott hittar du här: https://www.kungligaslotten.se/kalendarium/evenemang/herman-lindqvist-pa-gripsholm/jul-pa-drottningholm.html

iStock/mikdam

Topp 3 julaktiviteter i Stockholm

NK:s julskyltning

Veckan före advent invigs NK:s årliga julskyltning, en härlig jultradition som uppskattas av såväl barn som vuxna. Här bjuds du in till en sagolik värld, och för ett ögonblick glömmer du bort att du står på en trottoar på Hamngatan mitt bland julshoppande Stockholmare. Varje år har ett unikt tema, så oavsett hur många år i rad du besöker denna beundransvärda julskyltning kommer du aldrig bli uttråkad. Då du ändå är på NK kan du passa på att få lite av julklappsshopping avklarad i det enorma shoppingcentret.

Mer information om NK:s shopping och julskyltning hittar du här: https://www.nk.se/stockholm/

iStock/kn1

Skridskoåkning i Kungsträdgården

Denna historiska skridskobana i Kungsträdgården, mitt i Stockholm city har en 360-graders vy över parkens vackra omgivningar. Trots att isbanan endast funnits sedan år 1962 har skridskoåkning varit en svårslagen vinterfavorit bland lokalborna som har setts skrinna på närliggande Nybroviken sedan slutet av 1800-talet. På Kungsträdgårdens isbana kan du njuta av den livliga storstadspulsen samtidigt som du långsamt glider fram i sällskap av kung Karl XIII vars ståtliga staty kikar ut över parken från mitten av isbanan. Efter en dag i klassisk vinteranda kan du värma upp dig på något av de mysiga fiken eller krogarna i närheten.

Mer information om skridskoåkning i Kungsträdgården hittar du här: https://www.visitstockholm.com/sv/se–gora/aktiviteter/skridskobanan-i-kungstradgarden/

Luciakonsert i Storkyrkan och St. Jacob

I många år har Storkyrkan och St.Jacob stått för magiska luciakonserter då några av Stockholms främsta ungdomskörer gästar och lyser upp decembermörkret med vacker körsång och levande ljus. År 2019 är det S:t Jacobs Vokalensemble, Storkyrkans ungdomskör, Adolf Fredriks Musikklasser och Stockholm Musikgymnasiums Kammarkör som står för sång och firande. Luciakonserterna har en åldergräns på sex år, men erbjuder familjekonserter så att alla ska få chansen att njuta av lussandet.

Mer information om Stockholms luciakonserter hittar du här:https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsdomkyrkoforsamling/luciakonserter

iStock/mikdam
,

Relaterade artiklar