I Lejonkungens fotspår: TANZANIA


Det är få destinationer i Afrika som kan mäta sig med Tanzania. Med sitt rika djurliv, nationalparker och spektakulära naturfenomen är det en storfavorit bland äventyrslystna resenärer. De flesta börjar sin resa i Dar es Salaam, för att sedan ta sig till savannerna i Serengeti, paradisstränderna i Zanzibar eller Kilimanjaros bergstopp.                   

Tanzania har allt och lite till – vi ger dig en försmak på vad du kan uppleva här. Sen är det bara att packa ner kikaren och bege sig ut i vildmarken.

Serengeti, foto: GettyImages/ugurhan

DAR ES SALAAM

Den östafrikanska kustpärlan Tanzania ligger inbäddat mellan Mozambique och Kenya, med en idylliskt läge vid Indiska oceanen. Tanzanias inofficiella huvudstad är en perfekt startpunkt för din resa. Utöver sin internationella flygplats, inkluderar staden spännande kulinariska smakupplevelser, museum, historiska landmärken, botaniska trädgårdar och ett pulserande uteliv. I hjärtat av staden hittar du marknaderna. Härifrån kan du köpa med dig souvenirer, kanske i form av en afrikansk trämask – ett hantverk unikt i sitt slag och förmodligen det mest populära bland turister. Det varierande utbudet gör Dar es Salaam till ett komplett urbant centrum värt ett besök. 

 Dar es Salaam, foto: GettyImages/Maria Swärd

ZANZIBAR

Om du någon gång har drömt om att vara på en tropisk ö långt borta från vardagsrutinerna, är Zanzibar förmodligen vad du har föreställt dig. Ögruppen har utan tvekan några av de mest vykortsliknande stränderna i världen. Kritvit sand och kristallklart vatten, i sann Robinson Kruse-anda, är precis vad du kan förvänta dig här.

För den som vill hitta Nemo, finns det fantastiska möjligheter för snorkling och dykning kring öarna Mafia Island och Pemba Island. Mafia Island är med sina färgglada korallrev och 400 olika fiskarter minst sagt ett paradis för snorklare och dykare. Det åker färjor från Dar es Salaam till Zanzibar dagligen. 

Zanzibar, foto: GettyImages/Marc Guitard

STONE TOWN

Trodde du att du skulle gå miste om kulturella sevärdheter i Zanzibar? Då har du inte hört talas om Stone Town, världens äldsta Swahili-stad belägen i hjärtat av Zanzibar. Staden är känd för sina arabiska stenhus med dess snidade trädörrar, undangömda bakgator och vibrerande hamn.

Dess historia och museum som låter dig förflyttas 200 år tillbaka i tiden. Stone Town var under många år ett centrum för slavhandeln mellan Afrika och Mellanöstern, och det sägs att cirka 600.000 slavar såldes här under 1800-talet. Stadens nuvarande anglikanska katedral byggdes ovanpå en före detta slavmarknad, och har fortfarande några av de gamla fängelsecellerna kvar.

Zanzibar, foto: GettyImages/Lee Frost / robertharding

KILIMANJARO

Kilimanjaro är med sina 5, 895 meter över havet, Tanzanias högsta punkt. Berget är ett resultat av en vulkanisk förflyttning som formades för 1 miljon år sedan. De tre vulkankäglorna Shira, Kibo, och Mawenzi, kom till för cirka 750,000 år sedan, och har sin högsta punkt Uhuru Peak på Kibo, som är en av ”de sju topparna” i världen – ett underverk i sig.

Denna sevärdhet är den ultimata tillfredsställelsen för den som vill känna ruset av adrenalin medan de vandrar upp mot den snötäckta bergstoppen. Det finns sju olika vandringsleder att välja bland. Vilken som passar just dig beror på din erfarenhet, hälsa, budget och tidsram. Många blir dessutom illamående efter att ha nått en viss höjd, och det är därför starkt rekommenderat att ha en guide med sig på turen. Det tar vanligtvis mellan 5-9 dagar för vandrare att nå toppen. Generellt är det mindre än hälften som klarar av att ta sig hela vägen upp på berget, men för de som gör, är de garanterade en soluppgång som de sent kommer att glömma.

Kilimanjaro, foto: GettyImages/1001slide

SERENGETI

Nationalparken i Serengeti, hem till ett av världens äldsta ekosystem, är ett måste för safari-älskaren. Här bor ett oändligt antal djurarter sida vid sida, på en yta som sträcker sig över 14 763 km2. Försök att tajma ditt besök med flytten av 1,5 miljon gnuer och hundratusentals zebror och gaseller som äger rum varje år. I Sergenti finns Afrikas så kallade “Big Five”, vilket inkluderar lejon, leoparder, noshörningar, elefanter och bufflar – en verklighetens lejonkungensaga med andra ord. I tillägg till detta så finns här upp till 500 olika fågelarter att spana in. Vid floderna kan man även få syn på flodhästar som står och svalkar sig, medan krokodiler ligger och lurar i vattnet.

foto: GettyImages/Volanthevist

LUSHOTO

Låt oss inte glömma lokalbefolkningen och deras mångskiftande liv – en annan viktig aspekt att lyfta fram när vi ändå är inne på spåret kultur. Den grönskande bergsbyn Lushoto är belägen i Usambara-bergen på 1200 meters höjd. Här, bland eukalyptusträd, tallar och bananplantor, har du möjlighet att ta en paus från safarivärmen och fylla dina lungor med frisk bergsluft. Byn är ett centrum för lokalbefolkningen av Usamabara, som håller på sina traditioner och välkomnar besökare med ett leende. Ta tillfället i akt och passa på att få en inblick i deras fascinerande liv. 

Området är en bra utgångspunkt för vandringar till närliggande byar, där den lokala kulturen också lyser igenom. Bonus är att du längs vägen även får beundra vackra vattenfall och fantastiska vyer.

Usambara, foto: GettyImages/Stefan Auth

GOMBE STREAM NATIONALPARK

Något lite mer udda, men desto mer intressant, är nationalparken Gombe Stream. Här kan du gå i primatologen Jane Goodalls fotspår och observera vilda schimpanser i deras naturliga miljö. Faktum är, att det var just här hon utvecklade sin livslånga fascination kring schimpanser och deras beteende, vilka hon fortsätter att studera än idag. Med en guidad tur in i regnskogen, kan du låta dig bli minst lika fascinerad. Denna nationalpark är en av de mindre i Tanzania, vilket gör din upplevelse ännu mer intim och personlig. 

Gombe, foto: GettyImages/guenterguni

NGORONGORO NATURSKYDDSOMRÅDE

Denna mytomspunna plats är med på UNESCO:s världsarvslista, och hem till världens största vulkankrater, som är 600 meter djup och 20 kilometer lång. På dess öppna grässlätter betar allt från zebror till vårtsvin. Har du tur kanske du får se rosa flamingos flockas runt sjön Magadi och dess grunda vatten. Om man önskar att få en skymt av djungelns konung och hans vänner så är denna plats idealisk – nationalparken sägs nämligen ha den tätaste populationen av lejon i världen. 

Ngorongoro, foto: GettyImages/Sean Russell

Se till att förbereda dig väl innan du åker för att få ut det mesta av ditt äventyr. Det finns en hel del olika rekommendationer vad gäller vaccinering. Vilka vaccin som är nödvändiga för just dig beror på vilka områden du kommer att vistas i under din resa. För att vara på den säkra sidan, bör du kontakta en vaccinationsmottagning och se vad det är som gäller för din individuella resplan.

Kom ihåg att visum behövs för svenska medborgare som reser till Tanzania som turister. Viktigt är också att ditt pass har en giltighetstid på minst 6 månader från avresedagen.

Den bästa tidpunkten för att besöka Tanzania är under torrperioden, som pågår mellan juli och oktober.

,

Relaterade artiklar