Vår guide till Florens


Duomo och Basilica di Santa Croce, två av stadens magnifika katedraler, lyser upp staden med sin storslagenhet. Samtidigt är stadens torg fyllda av lokalbor som sipprar på espresso och aperitifer. 

Florens har en magnetism över sig som drar till sig människor från alla världens hörn, och trots sin lilla storlek står staden högt upp på många önskelistor av destinationer. Upplev de lokala smaksensationerna från denna toskanska juvel, vandra runt i Ponte Vecchio eller slappna av i de sköna Boboli-trädgårdarna. Du kommer inte att gå miste om någonting i denna historiska oas – vi har valt ut de bästa smultronställena åt dig.

Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella

Detta 600-år gamla parfymeri berättar Florens historia genom sina små glasbehållare på hyllorna. Bland antika recept och fresker från 1400-talet, hittar du till exempel brygder uppfunna för att avvärja pesten och aromer mixade specifikt för kungligheter. Slå på luktsinnet och låt dig häpnas av de alldeles unika dofterna.

Mercato Centrale

Denna lokala matmarknad är en perfekt plats för att avnjuta en variation av budgetvänlig, varierande gatumat. Om du är lite av en våghals och kanske vill äta något utöver färsk pasta, kan du testa den lokala favoriten Lampredotto – en smörgås med en fyllning av kokt komage i tomatsås, unik för denna stad förstås.

Vasari-korridoren

Den kilometerlånga passagen som går genom staden byggdes under renässansens storhetstid. Boka in ett besök och fly Florens genom dess hemliga gångvägar som en sann Medici, hela vägen från Palazzo Vecchio till Palazzo Pitti på andra sidan floden. Konsten som finns att beskåda längs korridoren (eftersom Medicis rymmer med stil) är i sig värt mödan. 

Galileos mellanfinger

Du läste rätt. I stadens vetenskapshistoriska museum hittar du Galileos mellanfinger, som ironiskt nog har bevarats likt en relik (ironiskt med tanke på att han var en kättare i kyrkans ögon) i en egen, gyllene glasburk. Nu finns även hans pekfinger, tumme och tand att beundra.

L’importuno di Michelangelo

Diskret inristat i de gamla väggarna av Palazzo Vecchio, träder en insjunken liten profil av en man fram ur stenen.  Svårt att föreställa sig kanske, men det är ingen mindre än Michelango som är graffitikonstnären bakom detta konstverk.  Varför han gjorde det avslöjar en hel skatt av möjliga teorier värda att spinna vidare på.

Trattoria da Ruggero

För autentisk toscansk mat, kan det vara värt resan till denna familjeägda och desto mer hemtrevliga trattoria. Förbered dig på toscanska, hemlagade delikatesser som serveras på traditionellt vis. Ett charmigt lokaltillhåll perfekt för en måltid i Florens-anda.

Clets vägskyltar

Gatukonstnären Clet Abraham har spenderat de senaste åren på att transformera den utilistiska färglösheten hos Florens vägskyltar med fyndiga små klistermärken. Det är en ganska rolig kamp som utspelar sig, där skyltarna tas bort och desto fler ändras på. Promenera ner till hans butik för att se tryck och vykort av hans tidigare verk, eller håll ett extra öga på gatorna under dina stadsvandringar.

Loppmarknaden

Den berömda loppmarknaden Piazza di Ciompi brukade vara en skattjakt av antikviteter, vintagekläder och den typ av krimskrams som fyndare älskar att hitta. Tyvärr behövde byggnaden där marknaden höll till, genomgå en renovering, så de flesta säljarna flyttade sina stånd till Largo Pietro Annigoni (ett par gator bort). Ryktet säger dock att Ciompi ska öppna igen, så du kan fråga lokalborna var all denna undangömda kitsch finns att återfinna. 

Aperitivo uppe på Westins

Varför är denna chica pärla en sann favorit hos lokalborna i Florens? För att det är den idealiska platsen för att avnjuta en traditionell, italiensk aperitif. Rooftop-baren på Westin Hotel sägs dessutom erbjuda de bästa aptitretarna i staden – och det till en utsikt som är svår att överträffa. Skölj ner med en cocktail och starta kvällen på bästa möjliga sätt. 

Medici-hallen och dess kartor

Undangömda i ett förrådsrum i den grandiosa Palazzo Vecchio, hittar du en kollektion av renässanskartor av kända platser från den tidseran. Vackert dekorerade, hänger de för att berätta historien om Renässansens ambition och Medici-makt. Rummet är även smyckade med stora glober och vetenskapliga instrument. 

,

Relaterade artiklar