Halland

Halland – spa, stränder och shopping


Selma Lagerlöf lär ha tyckt att Halland var för obetydligt för att komma med i Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, men mycket har hänt sedan vår enda kvinnliga nobelpristagare i litteratur var verksam och idag är det västsvenska kustlandskapet en riktig semesterfavorit med långa sandstränder, spännande historia och kultur samt spahotell i världsklass. I den här guiden åker vi från norr till söder och passerar på vägen Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Halmstad och Laholm. Däremellan tar vi en avstickare till vallfärdsorten Ullared och känner på shoppingpulsen.

Foto: Will Rose

Kungsbacka

Kungsbacka är så förknippat med storebror Göteborg att man ofta missar att staden är en del av Halland. Kungsbacka kommun är inte bara Sveriges hästtätaste, här hittar du också några av Storgöteborgs populäraste badplatser och föredrar du att bada från klippor är det här din sista chans innan Hallands vidsträckta sandstränder tar över. I Kungsbacka ligger även Hede Fashion Outlet som är en outlet-by modell större där du hittar allt från sportutrustning och heminredning till kläder från svenska och internationella modeföretag. Har du glömt att packa ner dina badkläder så har du chansen här.

En kort bit söderut mot Fjärås ligger Tjolöholms slott vars pampiga fasad och eklektiska inredning är ett av områdets populäraste turistmål. Slottet i Tudor-stil invigdes så sent som 1904 och anses vara en av Sveriges märkligaste byggnader. Här kan du bland annat gå på guidade visningar inuti slottet eller strosa i ekskogar och på strandängar, samt göra ett besök i Arts & Craft-trädgården som är Nordens största. 

Foto: iStock/mojkan

Varberg

Cykelstaden Varberg är som gjort för vila och välmående. Staden ligger vackert vid Kattegatt och erbjuder allt från vackra sandstränder och promenadstråk, till mysig bebyggelse och spännande historia. Vid Varbergs fästning, som även hyser Hallands kulturhistoriska museum (och Sveriges enda mosslik, Bockstensmannen) ligger stadens kallbadhus. Kallis, som det kallas i folkmun, är en iögonfallande byggnad från 1903 (de två föregångarna föll offer för västerhavets hårda väderförhållanden) med österländska lökkupoler och orientaliska fönster. För sedlighetens skull är badhuset indelat i en herr- och en damavdelning med bastu och trappor som leder ner till vattnet. Här finns ävet ett kafé där du kan värma dig med en kopp te efter doppet. 

Traskar du söderut från fästningen hittar du snart fler nakenbad längs med strandkanten längs med stadens strandpromenad. Föredrar du, precis som Farbror Melker, att bada med kläder på så hittar du den populära sandstranden Apelviken på andra sidan Subbe fyr. 

Foto: Gekås Ullared

Ullared

35 minuter rakt österut från Varberg ligger lågprismeckat Gekås i Ullared. Glöm tillrättalagda TV-program och berättelser från skräckslagna förstagångsbesökare – Ullared är ett fenomen som måste upplevas på plats. Oavsett om du har en meterlång inköpslista eller “bara vill kolla” lovar vi att du kommer komma ut med mängder av saker du inte visste att du behövde. Gekås är 39 000 kvadratmeter stort och tar som mest 7500 kunder samtidigt. Trots detta så är det inte ovanligt att behöva köa för att komma in. Särskilt välbesökt är det under industrisemestern.

Foto: GettyImages/Alinne Andersson

Falkenberg

I Falkenberg hittar du allt från badbryggor till bryggerier, välsmakande pizzor och smakfull design. Badorten i mellersta Halland är en storfavorit bland semesterfirare och livsnjutare, mycket tack vare den långgrunda och barnvänliga Skrea strand som ligger centralt i samhället. Här ligger även Falkenberg Strandbad som anses vara en av Sveriges bästa sparesorter, med ljuvlig eldrelax och härligt loungehäng. 

En av stadens stora dragplåster på senare år är lite otippat en pizzeria. Lilla Napoli öppnade med målsättningen att baka den bästa napolitanska pizzan norr om Pozzuoli. Succén var snabbt ett faktum vilket innebär att man nu måste ringa och förboka en deg för att ha chansen att hugga in på en nygräddad margherita. Tröttnar du på badlivet kan du antingen promenera i pittoreska Gamla stan eller göra ett besök på Rian Designmuseum, som ligger vid Ätrans kant. Här visas tillfälliga utställningar med såväl nyskapande formgivning och industridesign som konsthantverk. Efter rundturen kan du ta en kaffe i museets mysiga fik. 

Foto: iStock/LordRunar

Halmstad

Vi är framme i Hallands residensstad Halmstad, som förutom popstjärnor och Picasso-skulpturer även bjuder på utmärkta förutsättningar för vattensporter av alla de slag. Längs kusten kan du prova på allt från kitesurfing, SUP-boards och vindsurfing. Det finns också möjlighet till att hyra kajak och ge dig upp för ån Nissan som flyter genom staden. Det besjungna strandparadiset Tylösand ligger strax norr om centrum och bjuder på finkornig strand och härlig after beach under sommarsäsongen. Halmstad har även mycket att upptäcka även under andra delar av året. För ostälskare är ett besök på närbelägna Kvibille mejeri ett måste. Här anordnas bland annat ostprovningar med klassiker som cheddar och ädelost. Den som hellre lägger sin tid på att titta på konst ska inte missa Mjellby Konstmuseum som har en unik samling av måleri av Halmstadgruppens medlemmar.  

Laholm

Nu närmar vi oss Hallandsåsen och Skåne, men innan landskapsgränsen ligger pärlan Laholm, som charmar sina besökare med kullerstensgator, korsvirkeshus och Hallands äldsta stadskärna. Förutom lata dagar på Sveriges längsta sandstrand kan du fördriva tiden med ett besök på Nordens enda renodlade teckningsmuseum eller njuta av nyfångad fisk på någon av samhällets många restauranger. Inåt landet ligger vackra lövskogsområden som passar utmärkt för stillsamma promenader. 

, ,

Relaterade artiklar