Guiden till fem av Skottlands sagolika sjöar


Loch Ness

Den mytomspunna Loch Ness-sjön är de skotska sjöarnas gigant. Med ett imponerande djup på 227 meter och med en vattenmassa större än alla Englands och Wales sjöar tillsammans, är denna Loch minst sagt en svårslagen sevärdhet. Låt dock inte det spegelblanka vattnet och de lummiga kullarnas skönhet lura dig. Det är nämligen här, i det oändliga blå djupet som den ökända legenden om Loch Ness-monstret vilar. Oavsett om du tror på sjöns gåtfulla historia eller inte, kan du som besökare följa med på en ett flertal båtturer på vattnet. Om du väljer att spana efter Nessie eller lämna de mystiska berättelserna på land är helt upp till dig. Efter en tur på sjön kan du ta dig inåt land och besöka det spektakulära vattenfallet Falls of Foyers eller de hundraåriga ruinerna av Urquhart Castle. 

Loch Lomond

En timmes bussresa från Glasgow ligger Loch Lomond, omfamnad av Trossachs National Park. Sjön är Skottlands största till ytan och erbjuder massor av aktiviteter på de intilliggande sjöbankarna. De som vill kombinera vackra vyer med lite motion kan ta sig an Ben Lomond, ett berg med ett flertal vandringsleder i olika svårighetsgrad. Föredrar du istället en något mindre ansträngande tur, kan du bege dig till den mysiga byn Luss på sjöns västra sida, där fascinerande promenadstråk bland byns pittoreska stenhus och historiska sevärdheter väntar. 

Loch Trool

Om stjärnskådning är din paradgren, kommer du garanterat att förälska dig i Loch Trool. Här dansar stjärnornas reflektioner på det spegelblanka vattnet, helt skyddade från de upplysta storstäderna. Sjön, som är belägen i Glen Trool, Galloway må vara mindre än många andra, men har ett läge som är bättre än de flesta. Utsedd till Storbritanniens mörkaste plats på natten bjuds här på upplevelser utöver det vanliga. Utforska (försiktigt) unika platser som Caldrons Woodlands eller Bruce’s Stone, alternativt hitta ett eget gömställe och slå dig ner i sällskap av de dansande stjärnorna.

Loch Shiel

Två mil väster om Fort William ligger en av Skottlands mest historiska och välbevarade sjöar. Loch Shiel är känd för att vara landets fjärde längsta, och charmar dessutom sina besökare med ett imponerande djurliv. Beundra de mäktiga kungsörnarna och de magiska havsörnarna som seglar över trädtopparna eller lyssna till ljudet av kronhjortsflockarnas klövar mot det skotska höglandet. Du kan även besöka den historiska sevärdheten Glenfinnan Monument, som upprättades som hyllning till de tappra slagskämparna i Jacobite Rising år 1745.  Loch Shiel är dock inte bara en fantastisk plats för friluftsintresserade och historievetare, här kommer även den skarpsynte Harry Potter-entusiasten att känna igen sig. Det är nämligen Loch Shiel som spelade rollen som Svartsjön i den välkända filmserien – en rätt magisk sjö med andra ord. 

Loch Linnhe

Loch Linnhe ligger i västra Skottland, vid landmärket Ben Nevis, som med sina imponerande 1 345 meter är Storbritanniens högsta berg. Sjön är omgiven av ett flertal historiska sevärdheter, som lockar många besökare varje år. Här kan du bland annat utforska Castle Stalker, en fortliknande byggnad från 1300-talet som kom att bli vida känd under 1970-talet då det gjorde entré på vita duken i filmen Monty Python and the Holy Grail. Efter en tur till Monty Pythons galna värld kan du fortsätta med ett besök till Duart Castle och den välkända klanen McLeans turbulenta förflutna. Vandra utmed de långa korridorerna, till magnifika festsalar och edwardianskt inredda rum eller samla mod och ge dig ut på upptäcktsfärd till slottets spöklika fängelsehålor, för en inblick i klanen McLeans allra mörkaste hemligheter.

, ,

Relaterade artiklar