Guide: Öluffa i Filippinerna


Filippinerna ligger utanför Vietnams östkust i Stilla havet, och består av över 7 000 öar. Landet spås bli ett av världens mest omtyckta resmål de närmsta åren, detta tack vare kombinationen av unikt djurliv, världsarvslistade sevärdheter, avkopplande atmosfär, fantastisk mat och sist men inte minst de paradislika stränderna. Den som planerar en resa hit är lyckligt lottad, då nya äventyr väntar på varje ö. 

Du landar i Filippinernas huvudstad Manilla, för att därifrån fortsätta med inrikesflyg till Cebu, en ö med charmig stadspuls som är lätt att förälska sig i. På utresan görs bara ett snabbt stopp här, men du kommer att återvända hit senare under resan och då ha chansen att utforska ön i sin fulla glans. Från Cebu inleds det stora äventyret, med den första båtresan till ön Bohol, den största av de filippinska öarna. 

Bohol

Med färja når du Bohol, där lokalbefolkningen välkomnar dig i hamnen. Checka in på hotellet och pusta ut – nu kan semestern äntligen börja. Filippinerna är ett lättframkomligt land, där det främsta transportmedlet är moped. Skulle detta kännas som ett allt för våghalsigt äventyr att inleda resan med, kan du istället välja att åka lokalbuss och jeepneys. Det sistnämnda är färgglada, bussliknande fordon, som har sitt ursprung i Filippinerna. Öns stora sevärdhet är området Chocolate Hills. En geologisk formation av lummiga, gröna kullar som då torrperioden kommer antar en kakaobrun nyans. Den unika platsen är en fröjd för ögat och är ett givet besöksmål under din vistelse på Bohol. 

Tarsier. Foto: Getty/Andrea Blesakova

Då du har njutit av de böljade kullarnas magi är det dags att bege sig till ytterligare ett  smultronställe, Tarsier Sanctuary i Corella. Tarsier eller spökdjur som de även kallas på svenska, är små nattaktiva primater hemmahörande i Filippinerna. Dessa djur är inte större än en handflata och är med sina enorma ögon bland det sötaste du någonsin kommer att uppleva. Efter en dag full av intryck kan du avrunda kvällen på någon av de sagolika stränderna, med en promenad i solnedgången eller en svalkande drink i den lokala baren Nuts Huts, omfamnad av frodig djungel.

Foto: Getty/holgs

Om du planerar att stanna kvar på Bohol ytterligare en dag, kan du hoppa på lokalbussen och bege dig till Panglao, öns södra udde. Här kan du njuta av den spektakulära Alona Beach, den perfekta platsen för en avkopplande dag med långa bad under den filippinska solens strålar. Det turkosblå havet bjuder även på ett imponerande liv under ytan, så se till att ha cyklopet redo.                      

Baha Ba’r. Foto: Facebook

Siquijor

Nu är det dags att hissa segel och styra mot resans nästa anhalt, den lilla ön Siquijor. Ön ligger cirka fyra timmars båtresa från Bohol och har trots sin storlek otroligt mycket att erbjuda. Unna dig lite välförtjänt vila på exklusiva Coco Grove Beach Resort och njut av barfotalivet på den intilliggande sandstranden. Med lite tur och tajming har du även chansen att uppleva Siquijors omtalade fiestas, perfekt för den som vill lapa sol på dagarna och känna på öns pulserande nattliv på kvällarna. Starkt rekommenderat är även ett besök till  Baha Ba’r, där den brynta tonfisken garanterat kommer att få dina smaklökar att dansa. 

Negros Island 

Efter några dagar med både avkoppling och fartfyllda aktiviteter, har det blivit dags att lära känna ytterligare en ö. Dumaguete är huvudstad på Negros Island och kommer att vara din hemmabas under din vistelse här. Den lugna staden är en sevärdhet i sig och är dessutom en utmärkt utgångspunkt för en dagsutflykt till Apo Island Marine Reserve, ett skyddsområde för havssköldpaddor. Se till att ha cyklop och snorkel redo, för här kommer du ha chansen att utforska de vackra korallreven i sällskap av vilda havssköldpaddor och tropiska fiskar. Efter några härliga timmar av äventyr under ytan, kan du återvända till Dumaguete för ett smakprov på stadens underbara gastronomi. Slå dig ner för en måltid vid havet eller bege till en lokal bar och höj glasen för en oförglömlig dag. 

Foto: iStock/MaxTopchij

Oslob (Cebu) och Sumilon Island

Med massor av minnesvärda upplevelser i resväskan hoppar du nu på eftermiddagsfärjan för ett kärt återseende med ön Cebu. Bege dig till det mysiga samhället Oslob och njut av några lata timmar i kvällssolen. Strosa utmed stranden och avrunda dagen tillsammans med lokalborna och öns kulinariska läckerheter. 

Nästa morgon är det tidig uppgång som gäller, då står nämligen ett möte utöver det vanliga på schemat. Endast några meter från havskanten simmar havets snällaste, mest majestätiska och även största fisk, valhajen. Trots att kusten utanför Oslob är en del av valhajens naturliga färdväg, är det viktigt att som besökare ha i åtanke att anledningen till att de simmar så nära land är för att de matas av lokala fiskare som återvänder med sin fångst. Att beundra dessa ståtliga valhajar på avstånd är en unik upplevelse, men kom ihåg att du som besökare bär ett stort ansvar: att behandla dessa magiska varelser med den respekt de verkligen förtjänar. 

Efter en minst sagt storartad upplevelse kan du fortsätta dagen med en tur till Kawasan Falls, en vattenpark med vattenfall, pooler och forsar i djungelmiljö. Njut av en vattenfallsmassage eller hoppa från de höga klipporna ner i den turkosblå lagunen. 

För en sista dag av avkoppling innan det bär av hemåt igen, kan du besöka Sumilon Island. Du tar dig smidigt till ön från Oslob, med små, privata båtar. Sumilon Island är främst känd för sitt sandrev, som då tidvattnet sjunker undan skymtar fram ur det kristallklara havet. Njut av strandhäng och långa bad och samla minnen för livet på denna paradisö.

Foto: Getty/Jacob Maentz

Cebu City

Med buss tar du dig tillbaka till Cebus stadskärna för en sista dag innan det är dags att avrunda ditt filippinska äventyr för den här gången. Väl tillbaka i centrala Cebu kan du njuta av den avkopplande atmosfären och de lokala delikatesserna en sista gång. Starkt rekommenderat är ett besök till STK ta bai! at Paolito’s Seafood House, den perfekta restaurangen för att fira en oförglömlig resa och för en sista måltid i sann filippinsk anda. 

,

Relaterade artiklar